Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου σήμερα για να προσπαθήσουν να βρουν έναν συμβιβασμό σχετικά με τον περιορισμό των ρωσικών τιμών του πετρελαίου. Μια συμφωνία αναμενόταν το βράδυ της Παρασκευής, αλλά οι θέσεις παρέμειναν παγιωμένες και οι συνομιλίες αναβλήθηκαν.
Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής θεωρούν ότι η τρέχουσα πρόταση των 65 δολαρίων ανά βαρέλι, πάνω από το επίπεδο στο οποίο διαπραγματεύεται το ρωσικό πετρέλαιο, είναι πολύ υψηλή και συνεπώς πολύ γενναιόδωρη.
Οι ναυτιλιακές χώρες, όπως η Ελλάδα, τάσσονται υπέρ ενός υψηλότερου επιπέδου που θα βοηθήσει στη διατήρηση της ροής του εμπορίου. Παρά το χάσμα, η προθεσμία πλησιάζει: Οι κυρώσεις της ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο πρόκειται να τεθούν σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου και ο κίνδυνος διατάραξης της αγοράς θα είναι μεγαλύτερος εάν δεν τεθεί σε ισχύ το ανώτατο όριο τιμών.
Πιο αναλυτικά, την περασμένη Τετάρτη, ο κόσμος ανέμενε να πληροφορηθεί το επίπεδο στο οποίο θα καθοριζόταν το ανώτατο όριο τιμών της G7 για το ρωσικό πετρέλαιο. Όμως, οι διαμάχες της τελευταίας στιγμής μεταξύ των χωρών της ΕΕ σημαίνουν ότι μια νέα εβδομάδα ξημερώνει χωρίς τελική επιβεβαίωση και οι πρεσβευτές της ΕΕ θα πρέπει να συζητήσουν ξανά τον φάκελο αυτή την εβδομάδα για να περάσει το ανώτατο όριο τη γραμμή του τερματισμού.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στους πρεσβευτές της ΕΕ που συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα ένα ανώτατο όριο από 65 έως 70 δολάρια ανά βαρέλι. Όμως, σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες της ΕΕ, αυτό θεωρήθηκε πολύ υψηλό από τα ρωσικά "γεράκια", συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, οι οποίοι επεσήμαναν το γεγονός ότι ένα τέτοιο ανώτατο όριο είναι περίπου στην ίδια τιμή που διαπραγματεύεται σήμερα το ρωσικό αργό τύπου Urals (είναι ήδη μειωμένο κατά περίπου 20 δολάρια σε σύγκριση με το αργό τύπου Brent).
Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος πιέζουν είτε για ένα υψηλότερο ανώτατο όριο που θα επηρεάσει λιγότερες μεταφορές πετρελαίου, είτε για κάποια μορφή αποζημίωσης για τις ναυτιλιακές τους βιομηχανίες.
"Το break-even των Ρώσων πετρελαιοπαραγωγών είναι στα 12 με 20 δολάρια", δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ, οπότε "σε αυτό το επίπεδο τιμών μπορούν να καλύψουν το κόστος. Κάθε επιπλέον δολάριο είναι ένα δολάριο για τον ρωσικό πολεμικό προϋπολογισμό".
Εν τω μεταξύ, ανώτερος διπλωμάτης από χώρα που πιέζει για υψηλότερο ανώτατο όριο δήλωσε στη Νεκταρία Σταμούλη του POLITICO ότι "διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα" και ότι οι χώρες της ΕΕ δεν πρέπει "να τιμωρήσουμε τους εαυτούς μας περισσότερο από τους ενόχους". Αλλά, πρόσθεσε: "Υπάρχει πίεση και από τις ΗΠΑ για την υιοθέτηση του ανώτατου ορίου τιμών πετρελαίου, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εμάς σε εθνικό επίπεδο".
Η άποψη του Ζελένσκι: Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε το Σάββατο να καθοριστεί το ανώτατο όριο της τιμής στα 30-40 δολάρια ανά βαρέλι.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας