• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 11.4°C / 13.8°C
  1 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 17.0°C
  2 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.5°C
  2 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.4°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 19.8°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 17.8°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  4 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  0 BF
  84%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.2°C
  1 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.7°C
  0 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  0 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 14.5°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 8.7°C
  2 BF
  82%

Από κινητοποίηση υπέρ του βρετανικού συστήματος υγείας (NHS)

AP Photo/Frank Augstein

Στα πρόθυρα κατάρρευσης το βρετανικό ΕΣΥ

 • A-
 • A+

Αναμονή για περίθαλψη που όλο και επιμηκύνεται, ελλείψεις προσωπικού, χρόνια υποχρηματοδότηση και τώρα πλέον και μία πρωτοφανής απεργιακή κινητοποίηση των νοσηλευτών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το δημόσιο σύστημα υγείας πνέει τα λοίσθια.

Η απεργιακή κινητοποίηση του νοσηλευτικού προσωπικού από τις 15 έως τις 20 Δεκεμβρίου - για πρώτη φορά σε 106 χρόνια - ρίχνει ψυχρό φως στην κρίση που μαστίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), αγαπημένο θεσμό των Βρετανών, που έχει όμως γονατίσει έπειτα από πολλά χρόνια λιτότητας, μία πανδημία και τον πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ.

«Ο χειμώνας αναμένεται σκληρός», έχει ήδη προειδοποιήσει ο διευθυντής του NHS-Συνομοσπονδία, που εκπροσωπεί τα νοσοκομεία της Αγγλίας.

Περί τα 7,1 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στην ουρά για περίθαλψη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αριθμός ρεκόρ για την χώρα.

Λιτότητα

Οι δυσκολίες για την αντικατάσταση του προσωπικού που βρίσκεται πέρα από τα όρια της εξάντλησης έχουν κορυφώσει την χρόνια κρίση, την ώρα που ο πληθωρισμός ρεκόρ και η ύφεση είναι συνώνυμα περικοπών των δημοσίων δαπανών.

Ομως η οικονομική κρίση προστίθεται σε μία σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει επί σειρά ετών το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, ένας θεσμός που δημιουργήθηκε το 1948 και χρηματοδότηκε από τους φόρους.

Διότι το σύστημα, που κοστίζει 190 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως (221 δισεκατομμύρια ευρώ) και απασχολεί 1,2 εκατομμύριο άτομα μόνο στην Αγγλία, είναι υποχρηματοδοτούμενο εδώ και πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Σάλιβαν, καθηγητή ειδικευμένο στον καρκίνο του King's College του Λονδίνου, η κρίση του NHS λανθάνει «εδώ και χρόνια».

«Οταν αρχίζεις να υπερθερμαίνεις τον κινητήρα, τον εξαντλείς», λέει συνοψίζοντας την κατάσταση. «Πιστεύω ότι ακολουθούν πολύ δύσκολα χρόνια».

Σύμφωνα με τους ειδικούς του τομέα υγείας, η κρίση οξύνθηκε από 12 χρόνια δημοσιονομικών περιορισμών που επέβαλαν οι διαδοχικές συντηρητικές κυβερνήσεις, καθώς και από το Brexit (μεγάλο τμήμα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση) και την πανδημία, η οποία επέβαλε καθυστερήσεις στα μη επείγοντα περιστατικά.

Χαμηλό ηθικό

Η κρίση του κόστους διαβίωσης και ο πληθωρισμός ρεκόρ στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προκαλέσει κινητοποιήσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας, από τις μεταφορές και την δικαιοσύνη μέχρι τον τομέα της υγείας.

«Δεν ξέρω τι να κάνω, δεν ξέρω τι θα κάνουν οι συνάδελφοί μου», λέει η Αμίρα, νοσηλεύτρια στο Λονδίνο, την στιγμή που οι πραγματικοί μισθοί βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση εξαιτίας της αύξησης του κόστους διαβίωσης.

«Πασχίζουν να ταΐσουν την οικογένειά τους, καταφεύγουν στις τράπεζες τροφίμων», εξηγεί.

Οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες κάνουν αλυσιδωτές βάρδιες εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού που έχουν δημιουργήσει εν μέρει οι νέοι μεταναστευτικοί κανόνες που εφαρμόζονται μετά το Brexit.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας βρίσκεται αντιμέτωπο με 130.000 κενές θέσεις, ανάμεσά τους 12.000 νοσοκομειακών γιατρών και 47.000 νοσηλευτών και νοσηλευτριών.

Οι νοσηλευτές αναλαμβάνουν κανονικά τέσσερις ασθενείς ανά βάρδια, αλλά τους ζητείται να διπλασιάσουν τον αριθμό των ασθενών κάνοντας αλυσιδωτές ημερήσιες και νυκτερινές βάρδιες.

«Δεν έχουμε παρά δύο μάτια. Το ηθικό είναι πολύ χαμηλό», λέει η Αμίρα.

Κατάρρευση

Στις ελλείψεις στα νοσοκομεία προστίθεται η έλλειψη γενικών γιατρών. Κατά συνέπεια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να πάρουν ραντεβού και καταφεύγουν στα Επείγοντα.

«Δεν έχω δει ποτέ τέτοια συρροή ασθενών οι οποίοι έχουν ανάγκη από βοήθεια που δεν μπορούν να λάβουν», λέει η Αμίρα. «Υπάρχουν μόνιμα ουρές που φτάνουν μέχρι τον δρόμο. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης».

Υποχρηματοδοτούμενο, το NHS δεν είναι απαλλαγμένο από σκάνδαλα που διαδέχονται το ένα το άλλο τα τελευταία χρόνια και έχουν φέρει στην επιφάνεια τις ανεπάρκειες και τις παραβιάσεις στην καθημερινή διαχείριση των υπηρεσιών.

Φέτος, πλήθος εκθέσεων αποκάλυψε «ανεπάρκειες» στα μαιευτήρια, ανεπάρκειες που συνέβαλαν σε θανάτους βρεφών που θα μπορούσαν να έχουν επιβιώσει αν είχαν καλύτερη φροντίδα.

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Σάλιβαν, για όλα αυτά τα προβλήματα δεν υπάρχουν βραχυπρόθεσμες λύσεις και το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να μιμηθεί χώρες όπως η Δανία και η Σουηδία και να εγκαταλείψει ένα σύστημα υγείας προσανατολισμένο προς την λογική της αγοράς.

Ο τομέας «έχει ανάγκη από καλύτερη οργάνωση, καλύτερες υποδομές, καλύτερη ηγεσία και καλύτερες πολιτικές», καταλήγει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Βρετανία: Κυβερνητικές προκλήσεις κατά απεργών, σε επιφυλακή ο στρατός
Ανοικτό το ενδεχόμενο να αναλάβει ο στρατός τη λειτουργία υπηρεσιών όπως τα ασθενοφόρα και τα συνοριακά περάσματα σε περίπτωση που κλιμακωθούν οι απεργίες στη χώρα αφήνουν ο Τόρις.
Βρετανία: Κυβερνητικές προκλήσεις κατά απεργών, σε επιφυλακή ο στρατός
ΕΥΡΩΠΗ
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Βρετανία λόγω πρωτοφανούς έλλειψης αίματος
«Πορτοκαλί συναγερμό» κήρυξε το NHS για την πρωτοφανή στα χρονικά έλλειψη αποθεμάτων αίματος στα νοσοκομεία, ζητώντας πανεθνική κινητοποίηση αιμοδοσίας.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Βρετανία λόγω πρωτοφανούς έλλειψης αίματος
ΕΥΡΩΠΗ
Το βρετανικό σύστημα υγείας προειδοποιεί για «ανθρωπιστική κρίση» λόγω του κόστους ενέργειας
Δραματικές προβλέψεις, κυρίως για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος στη Βρετανία, καθώς εκτιμάται ότι «πολλοί θα αναγκαστούν να κάνουν τη φρικτή επιλογή μεταξύ του να παραλείψουν γεύματα για να ζεστάνουν τα...
Το βρετανικό σύστημα υγείας προειδοποιεί για «ανθρωπιστική κρίση» λόγω του κόστους ενέργειας
ΕΥΡΩΠΗ
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Βρετανία για τον καύσωνα
Η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας κήρυξε σήμερα τη χώρα σε κόκκινο συναγερμό ενόψει της κορύφωσης του χειρότερου καύσωνα στην ιστορία της.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Βρετανία για τον καύσωνα
ΕΥΡΩΠΗ
Η κυβέρνηση Τζόνσον κόβει τη χρηματοδότηση του BBC
Μία πολύ δύσκολη περίοδος ανοίγεται για το διεθνούς εμβέλειας κρατικό κανάλι, καθώς η κυβέρνηση Τζόνσον ανακοίνωσε πάγωμα της χρηματοδότησής του και οριστική διακοπή της το 2027.
Η κυβέρνηση Τζόνσον κόβει τη χρηματοδότηση του BBC
ΕΥΡΩΠΗ
Εννέα τα παιδιά που έχουν πεθάνει από στρεπτόκοκκο τύπου Α' στη Βρετανία
Το τελευταίο θύμα είναι μια πεντάχρονη στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας. Οστρακιά η πιο συνηθισμένη ασθένεια που προκαλεί, η οποία έχει συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης.
Εννέα τα παιδιά που έχουν πεθάνει από στρεπτόκοκκο τύπου Α' στη Βρετανία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας