• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.1°C
  3 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -1.6°C / 4.4°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 6.0°C
  5 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  4 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.9°C
  4 BF
  55%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.0°C / 0.9°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -2.7°C
  1 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  3 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.8°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 3.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.6°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  5 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  49%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -0.5°C / 1.2°C
  1 BF
  67%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.5°C / 2.7°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 3.6°C
  3 BF
  85%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 2.7°C
  3 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.3°C / 1.7°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  61%
AP Photo/Gregorio Borgia
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενέργεια και ανεργία, τα μεγάλα «αγκάθια» για τη Μελόνι

 • A-
 • A+

Η Τζόρτζια Μελόνι παρουσίασε το προσχέδιο προϋπολογισμού και οι αντιδράσεις, φυσικά, δεν λείπουν. Σε ό,τι αφορά τον κύριο κορμό του, ακολουθεί την «πεπατημένη Ντράγκι»: στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών με 21 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύνολο 35.

Παράλληλα, επιβεβαιώνεται η αύξηση στις 85.000 ευρώ, σε ό,τι αφορά το ετήσιο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, που θα φορολογείται με ενιαία κλίμακα του 15%. Θα αυξηθούν, επίσης, οι κατώτατες συντάξει και, από την 1η Ιανουαρίου, θα μπορεί να χρησιμοποιεί κανείς μετρητά για τις πληρωμές του, μέχρι το όριο των 5.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό, πάντως, η Ιταλίδα υπερσυντηρητική πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι «πρέπει να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», διότι «κάθε μήνα η κυβέρνησή της θα πρέπει να διαθέτει 5.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για Δαμόκλειο σπάθη, διότι ο περιορισμός του κόστους της ενέργειας «απορροφά σχεδόν όλους τους διαθέσιμους πόρους».

Με έναν απλό λογαριασμό, καταλαβαίνει κανείς ότι, μέχρι το τέλος Απριλίου, τα χρήματα που έβαλε στον προϋπολογισμό η ιταλική κυβερνητική συμμαχία για τη συγκράτηση του κόστους φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος θα έχουν εξαντληθεί.

Υπάρχει, παράλληλα, και ένα άλλο, πολύ σημαντικό θέμα. Πρόκειται για την απόφαση της κυβέρνησης της Λέγκα, των Αδελφών της Ιταλίας και της Φόρτσα Ιτάλια, να περιορίσουν σημαντικά τη χορήγηση του «κοινωνικού εισοδήματος ανεργίας».

Οι δικαιούχοι, στην Ιταλία, ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια και ο σχετικός νόμος ψηφίσθηκε πριν από τρία χρόνια από τη Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια. Η Μελόνι θεωρεί ότι, με τον τρόπο αυτόν, δεν ευνοείται η αύξηση της απασχόλησης και ότι, ουσιαστικά, τα κριτήρια για τη χορήγηση του βοηθήματος δεν είναι δίκαια. Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν, το 2023 θα δοθούν μόνον οκτώ μηνιαίες δόσεις του «εισοδήματος», ενώ από το 2024 θα καταβάλλεται μόνον σε όποιον αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να εργαστεί ή σε πολίτες που βοηθούν ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, η Ιταλική Αριστερά και τα Πέντε Αστέρια απαντούν, όμως, ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θέλει να ταπεινώσει τους φτωχούς και να τους κάνει φτωχότερους. Η εφημερίδα La Repubblica υπογραμμίζει, δε, ότι «ένα αρκετά μεγάλο μέρος των πολιτών που λαμβάνουν το κοινωνικό εισόδημα, δεν ξέρει να γράφει καλά και -κατά συνέπεια- θα είναι αρκετά δύσκολο να βρει δουλειά, όπως τους προτρέπει να κάνουν η σημερινή κυβέρνηση».

Ο πρώην γραμματέας τηςΚεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, προσθέτει, επίσης, ότι «το ιταλικό κράτος, με τη συγκεκριμένη περικοπή, θα εξοικονομήσει λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ» και πως «τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει ένα μέτρο που θα πληγώσει βαθύτατα την κοινωνία».

Η Μελόνι πρέπει να προσέξει. Διότι είναι αλήθεια ότι δεν λειτούργησαν τα κέντρα ευρέσεως εργασίας και το «εισόδημα» μπορεί να δόθηκε και σε πολίτες που δεν το δικαιούνταν, αλλά είναι άλλο τόσο αλήθεια ότι, με τη συνεχιζόμενη αύξηση του πληθωρισμού (ξεπέρασε το 11%) και των λογαριασμών, αποτελεί σανίδα σωτηρίας για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
«Νέος προϋπολογισμός» με στοιχεία Ντράγκι!
Η πολιτική της νέας κυβερνητικής συμμαχίας της Ρώμης βρίσκεται σε απόλυτη συνέχεια με εκείνη του Μάριο Ντράγκι, τόσο στο ενεργειακό όσο και στο οικονομικό πεδίο.
«Νέος προϋπολογισμός» με στοιχεία Ντράγκι!
ΕΥΡΩΠΗ
Σε αναμμένα κάρβουνα η Ιταλία με τον αναρχικό Κόσπιτο
Σε πολλές πόλεις της Ιταλίας οργανώθηκαν κινητοποιήσεις αναρχικών υπερ του Αλφρέντο Κόσπιτο που κατέληξαν σε συμπλοκές με την αστυνομία και τους καραμπινιέρους.
Σε αναμμένα κάρβουνα η Ιταλία με τον αναρχικό Κόσπιτο
ΕΥΡΩΠΗ
Ο γρίφος των καυσίμων δυσκολεύει τη Μελόνι
Οι βενζινοπώλες της Ιταλίας απεργούν διότι το περιθώριο κέρδους τους πάνω στα καύσιμα έχει πλέον εξανεμιστεί ● Η ακροδεξιά πρωθυπουργός δεν έχει βρει ακόμα τη λύση σε αυτήν την πρόκληση, ενώ έπονται κι άλλες,...
Ο γρίφος των καυσίμων δυσκολεύει τη Μελόνι
ΕΥΡΩΠΗ
Η «έκρηξη» των καυσίμων βάζει τη Μελόνι σε δίλημμα
Το μέτρο της «έκπτωσης» φόρου στα καύσιμα που είχε «κληρονομηθεί» από την κυβέρνηση Ντράγκι έληξε, ο κόσμος στενάζει στα πρατήρια αλλά η πρωθυπουργός προτιμά άλλου τύπου μέτρα ενίσχυσης.
Η «έκρηξη» των καυσίμων βάζει τη Μελόνι σε δίλημμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας