• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.3°C / 14.5°C
  2 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 12.2°C
  3 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 8.0°C / 14.4°C
  3 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.0°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 10.4°C
  0 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 6.8°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 14.4°C
  2 BF
  92%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.9°C
  0 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.6°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 12.2°C
  0 BF
  89%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 17.7°C
  3 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.8°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.3°C / 11.6°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 12.3°C
  0 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.5°C
  1 BF
  95%

Χιλιάδες Βρετανοί στην παραλία στο Μπράιτον της Αγγλίας ενώ ο καύσωνας άγγιξε θερμοκρασίες ρεκόρ.

Gareth Fuller/PA via AP

Πάνω από 20.000 πέθαναν κατά τους καύσωνες στη δυτική Ευρώπη

 • A-
 • A+

Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Δυτική Ευρώπη στους καύσωνες του περασμένου καλοκαιριού, όπως δείχνουν τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα ο Guardian και αποτελούν καμπανάκι για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή στο άμεσο μέλλον.

Η ανάλυση των πλεοναζόντων θανάτων, η διαφορά μεταξύ του αριθμού των θανάτων που συνέβησαν και των αναμενόμενων με βάση τις ιστορικές τάσεις, αποκαλύπτει τις απειλές που θέτει η παγκόσμια υπερθέρμανση που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή, τόνισαν οι επιστήμονες.

Κατά τους καύσωνες του περασμένου καλοκαιριού οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου στο Λονδίνο, σε περιοχές στη νοτιοδυτική Γαλλία το θερμόμετρο έφτασε τους 42 βαθμούς Κελσίου και η Σεβίλλη και η Κόρδοβα στην Ισπανία σημείωσαν ρεκόρ με 44 βαθμούς Κελσίου. Η ανάλυση από την ομάδα επιστημόνων World Weather Attribution διαπίστωσε ότι τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες θα ήταν «πρακτικά αδύνατες» χωρίς την κλιματική κρίση.

Στην Αγγλία και την Ουαλία, καταγράφηκαν 3.271 πλεονάζοντες θάνατοι μεταξύ 1ης Ιουνίου και 7ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, υψηλότεροι κατά 6,2% από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Η ανάλυση δεν υπολογίζει συγκεκριμένα τους θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη, αλλά ο αριθμός των θανάτων ήταν υψηλότερος κατά μέσο όρο για τις ημέρες της περιόδου καύσωνα από τις ημέρες που δεν επικρατούσε καύσωνας. Οι θάνατοι από την Covid-19 εξαιρέθηκαν.

Στη Γαλλία, καταγράφηκαν 10.420 πλεονάζοντες θάνατοι που αναφέρθηκαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Santé Publique France, η κυβερνητική υπηρεσία υγείας.

Ένας στους τέσσερις από αυτούς τους θανάτους, ή 2.816, συνέβη κατά τη διάρκεια ενός από τους τρεις έντονους καύσωνες που έπληξαν τη χώρα. Οι πλεονάζοντες θάνατοι ήταν 20% υψηλότεροι σε περιοχές όπου είχαν εκδοθεί κόκκινοι συναγερμοί για ακραίες θερμοκρασίες.

Στην Ισπανία, το υποστηριζόμενο από το κράτος Ινστιτούτο Υγείας Carlos III εκτιμά ότι υπήρξαν 4.655 θάνατοι που οφείλονται στη ζέστη μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου.

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, η γερμανική κυβερνητική υπηρεσία υγείας, υπολογίζει ότι 4.500 άνθρωποι πέθαναν στη χώρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικά λόγω των ακραίων θερμοκρασιών.

Η Δρ Friederike Otto, λέκτορας στην επιστήμη του κλίματος στο Ινστιτούτου Grantham για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον, στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Οι καύσωνες είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές που θέτει η κλιματική αλλαγή. Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι υπεύθυνες για χιλιάδες θανάτους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, πολλοί από τους οποίους δεν αναφέρονται.

«Παρά αυτά τα συντριπτικά στοιχεία, εξακολουθεί να υπάρχει μικρή ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους που ενέχουν οι ακραίες θερμοκρασίες για την ανθρώπινη υγεία».

Το καλοκαίρι του 2022 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με την υπηρεσία κλιματικής αλλαγής Copernicus της Ε.Ε.

Η Δρ Eunice Lo, ερευνήτρια για την κλιματική αλλαγή και την υγεία στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε: «Οι καύσωνες γίνονται πιο συχνοί και έντονοι καθώς η υδρόγειος θερμαίνεται, επομένως μπορούμε να περιμένουμε περισσότερους και θερμότερους καύσωνες στο μέλλον.

«Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει πολλούς καύσωνες του παρελθόντος με την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει ότι οι παρατηρούμενοι καύσωνες έχουν γίνει πιο πιθανό να συμβούν ή πιο έντονοι λόγω των ανθρώπινων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

Η παγκόσμια υπερθέρμανση προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων, την καταστροφή δασών και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ενημέρωσε πέρυσι ότι δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί νέα ανάπτυξη φυσικού αερίου, πετρελαίου ή άνθρακα από φέτος και μετά, εάν ο κόσμος περιόριζε την παγκόσμια θέρμανση στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Η Lo είπε ότι υπάρχει επίσης ανάγκη η κοινωνία να προσαρμοστεί στην ακραία ζέστη. «Πρέπει να προσαρμοστούμε στη ζέστη μακροπρόθεσμα. Αυτό περιλαμβάνει το σχεδιασμό σπιτιών, σχολείων και νοσοκομείων που διαθέτουν καλό αερισμό και αποτρέπουν την υπερθέρμανση, αύξηση των χώρων πρασίνου και πάρκων στις πόλεις και καθιστώντας τις προειδοποιήσεις θερμότητας προσβάσιμες σε όλους».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ
Οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται για μια από τις πιο ζεστές εβδομάδες που έχουν καταγραφεί ποτέ, με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν σε όλη την Ευρώπη.
Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ
ΕΥΡΩΠΗ
Copernicus: Ο Ιούλιος 2019, ο πιο ζεστός μήνας που καταγράφηκε ποτέ στον κόσμο
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus για την κλιματική αλλαγή ανακοίνωσε ότι ο Ιούλιος που μόλις μας πέρασε, με το μεγάλο κύμα καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη, ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στον...
Copernicus: Ο Ιούλιος 2019, ο πιο ζεστός μήνας που καταγράφηκε ποτέ στον κόσμο
ΕΥΡΩΠΗ
Θερμοκρασίες Σαχάρας στη Βορ. Ευρώπη
Λιώνουν και τα... ρεκόρ από το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη. Χθες η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 42 βαθμούς Κελσίου στο Παρίσι, διαλύοντας το ιστορικό ρεκόρ ζέστης από τότε που κρατούνται αρχεία, το 1873.
Θερμοκρασίες Σαχάρας στη Βορ. Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
Τον πιο «καυτό» Οκτώβρη στην ιστορία της «είδε» φέτος η Ευρώπη
Ο πιο ζεστός στην ευρωπαϊκή ιστορία ήταν ο Οκτώβρης του 2022, με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία παρατήρησης της ατμόσφαιρας και της κλιματικής αλλαγής Copernicus.
Τον πιο «καυτό» Οκτώβρη στην ιστορία της «είδε» φέτος η Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
Στον «κλοιό» της ξηρασίας η Ελβετία - 4 λίμνες με ιστορικά χαμηλή στάθμη
Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ για τον Αύγουστο. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε μια ξηρή χρονιά με περιορισμένες βροχοπτώσεις.
Στον «κλοιό» της ξηρασίας η Ελβετία - 4 λίμνες με ιστορικά χαμηλή στάθμη
ΕΥΡΩΠΗ
Πορτοκαλί προειδοποίηση εν όψει καύσωνα στη Βρετανία
Νέο κύμα καύσωνα αναμένεται στη Βρετανία, με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 35 βαθμούς Κελσίου και ανησυχία ότι θα δημιουργηθεί πίεση στα υδάτινα αποθέματα και στις υπηρεσίες μεταφορών.
Πορτοκαλί προειδοποίηση εν όψει καύσωνα στη Βρετανία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας