• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.1°C
  3 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 13.3°C
  3 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 14.9°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 8.3°C
  2 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 10.1°C
  1 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.8°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 12.2°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  1 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.3°C
  0 BF
  60%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 7.3°C / 11.6°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 13.4°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  1 BF
  63%
EUROKINISSI

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 45.000 γυναικοκτονίες σε οικογενειακό περιβάλλον το 2021

 • A-
 • A+
Πέρυσι, ο μεγαλύτερος αριθμός γυναικοκτονιών από άντρα συγγενή καταγράφηκε στην Ασία, με 17.800 νεκρές γυναίκες.

Την έκταση του ζητήματος των γυναικοκτονιών σε απόλυτους αριθμούς αποτυπώνει ο ΟΗΕ με νέα έκθεση για το 2021 που δημοσίευσε σήμερα.

Τουλάχιστον 81.000 γυναίκες και κορίτσια έχασαν τη ζωή τους στα χέρια γυναικοκτόνων το 2021, όπως δείχνει η έκθεση των Γυναικών του ΟΗΕ και του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έκγλημα. Από αυτές, οι 45.000 αφορούν γυναικοκτονίες που διαπράχθηκαν σε οικογενειακό περιβάλλον, από κάποιο μέλος της οικογένειας, δηλαδή πατέρα, σύζυγο ή άλλο αντρικό συγγενικό πρόσωπο. Πρόκειται για πάνω από τις μισές (56%) του καταγεργαμένου αριθμού για το έτος.

Οι Γυναίκες του ΟΗΕ και το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα δήλωσαν ότι τα νούμερα ήταν «ανησυχητικά υψηλά», αλλά ο πραγματικός αριθμός των γυναικοκτονιών είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος.

4 στους 10 θανάτους δεν καταγράφηκαν ως γυναικοκτονίες

Περίπου 4 στους 10 θανάτους το 2021 δεν καταγράφηκαν ως γυναικοκτονίες επειδή δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία, αναφέρει η έκθεση. Τα επίσημα στοιχεία για τις γυναικοκτονίες παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα την τελευταία δεκαετία.'

Πέρυσι, ο μεγαλύτερος αριθμός γυναικοκτονιών από άντρα συγγενή καταγράφηκε στην Ασία, με 17.800 νεκρές γυναίκες. Ωστόσο, η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια στην Αφρική κινδυνεύουν περισσότερο να σκοτωθούν από άντρες της οικογένειάς τους. Το ποσοστό των οικιακών δολοφονιών που σχετίζονται με το φύλο υπολογίστηκε σε 2,5 ανά 100.000 για το γυναικείο πληθυσμό της Αφρικής, σε σύγκριση με 1,4 στην Αμερική, 1,2 στην Ωκεανία, 0,8 στην Ασία και 0,6 στην Ευρώπη.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι η πανδημία του κορονοϊού το 2020 συνέπεσε με μια σημαντική αύξηση των γυναικοκτονιών στη Βόρεια Αμερική και τη δυτική και νότια Ευρώπη. Στοιχεία από 25 χώρες σε Ευρώπη και Αμερική δείχνουν ότι οι αυξημένοι αριθμοί οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στις δολοφονίες που πραγματοποιήθηκαν από μέλη της οικογένειας εκτός από συζύγους και συντρόφους.

«Καμία γυναίκα ή κορίτσι δεν πρέπει να φοβάται για τη ζωή της εξαιτίας του φύλου της», δήλωσε η Γκάντα ​​Γουάλι, εκτελεστική διευθύντρια του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.

Η Μπαρμπαρα Χιμένεζ-Σαντιάγκο, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιφερειακή συντονίστρια της Αμερικής για τα δικαιώματα των γυναικών της διεθνούς οργάνωσης Equality Now, είπε ότι πρέπει να διατίθενται ολοκληρωμένα δεδομένα για τις γυναικοκτονίες και οι στατιστικές θα πρέπει να περιλαμβάνουν θανάτους που προέρχονται και από άλλες μορφές βίας κατά γυναικών. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που αυτοκτονεί μετά από βιασμό ή ένα κορίτσι που έμεινε έγκυος έπειτα από βιασμό και πεθαίνει κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Πολλές χώρες εξακολουθούν να έχουν νόμους που κάνουν διακρίσεις εις βάρος των γυναικών και των κοριτσιών, πρόσθεσε η Χιμένεζ-Σαντιάγκο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που νομιμοποιούν τον βιασμό εντός γάμου ή επιτρέπουν στους βιαστές να αποφύγουν την τιμωρία με το να παντρεύονται τα θύματα.

«Η ενδοοικογενειακή βία εξακολουθεί να θεωρείται συνήθως μια ιδιωτική "οικογενειακή" υπόθεση σε ορισμένα μέρη του κόσμου», εξήγησε. «Η αστυνομία και οι εισαγγελείς συχνά δεν παίρνουν σοβαρά τις υποθέσεις κακοποίησης και η ενοχοποίηση των θυμάτων είναι ευρέως διαδεδομένη. Αυτό αποτρέπει τις γυναίκες και τα κορίτσια από το να καταγγείλουν παραβιάσεις. Οι παραβιαστές μένουν ατιμώρητοι και αυτό καλλιεργεί μια κουλτούρα ατιμωρησίας που διαιωνίζει την περαιτέρω κατάχρηση».

Η συντριπτική πλειοψηφία (81%) των ανθρωποκτονιών παγκοσμίως διαπράττονται εναντίον ανδρών και αγοριών, αλλά αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο να σκοτωθούν από κάποιον εκτός της οικογένειάς τους, σε αντίθεση με τις γυναίκες. Από όλα τα θύματα ανθρωποκτονιών ανδρών το 2021, μόνο το 11% περίπου σκοτώθηκε από σύντροφο ή συγγενή, σύμφωνα με την έκθεση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
ΟΗΕ: Πόλεμος, πανδημία και κρίση έχουν μειώσει το βιοτικό επίπεδο των πιο ευάλωτων
Τουλάχιστον κατά πέντε χρόνια έχει υποχωρήσει η παγκόσμια ανάπτυξη, γυρνώντας τις φτωχότερες χώρες στα επίπεδα του 2016, σύμφωνα με έκθεση του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
ΟΗΕ: Πόλεμος, πανδημία και κρίση έχουν μειώσει το βιοτικό επίπεδο των πιο ευάλωτων
ΕΥΡΩΠΗ
Μία Ευρώπη στις φλόγες – Για «συλλογική αυτοκτονία» μιλά ο ΟΗΕ
Οι πρωτοφανείς καύσωνες οφείλονται στην ανθρωπογενή κλιματική κρίση, τόνισε ο Γκουτέρες • Κόκκινος συναγερμός σε χώρες της γηραιάς ηπείρου.
Μία Ευρώπη στις φλόγες – Για «συλλογική αυτοκτονία» μιλά ο ΟΗΕ
ΑΦΡΙΚΗ
Σχεδόν δύο τόνους κοκαΐνης έκρυβε αποθήκη στη Νιγηρία
Τα ναρκωτικά που προορίζονταν για τις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας κοστολογούνται σε 278,5 εκατομμύρια δολάρια. Συνελήφθησαν τέσσερις Νιγηριανοί κι ένας Τζαμαϊκανός.
Σχεδόν δύο τόνους κοκαΐνης έκρυβε αποθήκη στη Νιγηρία
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ισπανία ενέκρινε τον νόμο για τον βιασμό: «Μόνο το ναι σημαίνει ναι»
Νομοθεσία κατά της σεξουαλικής βίας ενέκρινε η Ισπανία, με την οποία υιοθετείται η υποχρέωση της ρητής συναίνεσης. Το νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε με 205 ψήφους υπέρ και 141 κατά έχει γίνει γνωστό ως «Μόνο το...
Η Ισπανία ενέκρινε τον νόμο για τον βιασμό: «Μόνο το ναι σημαίνει ναι»
ΕΥΡΩΠΗ
Εν πλω το πρώτο πλοίο με ουκρανικά σιτηρά για την Αφρική
Το Brave Commander, το οποίο μεταφέρει 23.000 τόνους σιτηρά, αναχώρησε για το λιμάνι του Τζιμπουτί. Όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών, οι προμήθειες προορίζονται για την Αιθιοπία.
Εν πλω το πρώτο πλοίο με ουκρανικά σιτηρά για την Αφρική
ΕΥΡΩΠΗ
Ελληνογαλλίδα υπουργός της κυβέρνησης Μακρόν κατηγορείται για βιασμό
Η γαλλική δικαιοσύνη άνοιξε έρευνα έπειτα από την κατάθεση δύο μηνύσεων για βιασμό κατά της Χρυσούλας Ζαχαροπούλου, την περίοδο που εργαζόταν ως γυναικολόγος.
Ελληνογαλλίδα υπουργός της κυβέρνησης Μακρόν κατηγορείται για βιασμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας