Η Ρωσία δεν επιδιώκει την αλλαγής κυβέρνησης στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κάνοντας ένα βήμα πίσω από τις αρχικές ανακοινώσεις Πούτιν κατά την έναρξη του πολέμου. Την ίδια ώρα, και ενώ οι κάτοικοι του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων αναζητούν μέσα και τρόπους να προφυλαχθούν από το δριμύ κρύο εν μέσω μπλακ άουτ, ο ΟΗΕ κάνει έκκληση να διενεργηθεί έρευνα για βίντεο που καταγράφουν τουφεκισμούς Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου.
Συνεχίζεται η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, έπειτα από ερώτηση εάν ένας από τους στόχους της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» -όπως ονομάζει η Μόσχα την εισβολή στην Ουκρανία, ήταν η αλλαγή καθεστώτος στο Κίεβο, απάντησε: «Όχι, ο πρόεδρος έχει ήδη μιλήσει για αυτό».
Ωστόσο, το Κρεμλίνο έχει μετατοπίσει αρκετά τους δεδηλωμένους στόχους του στον πόλεμο στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο έως σήμερα. Όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», είπε σε ομιλία ότι στόχος της χώρας του ήταν να «αποστρατιωτικοποιήσει και να αποναζοποιήσει την Ουκρανία», αλλά και θέτοντας ως σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σταδιακά, και μετά την αλλαγή των ισορροπιών στα πεδία της μάχης, ο Ρώσος πρόεδρος περιόρισε τις φιλοδοξίες του, δηλώνοντας ότι στόχος ήταν η «απελευθέρωση του Ντονμπάς».
Βέβαια, αρκετοί ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να πιέζουν για αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που είπε ότι η Μόσχα θα πρέπει να «διαλύσει πλήρως» το πολιτικό καθεστώς της Ουκρανίας.
Μπλακ άουτ έως τον Μάρτιο βλέπει το Κίεβο
Στο μεταξύ και ενώ ο χειμώνας έρχεται δριμύτερος, οι Ουκρανοί είναι πολύ πιθανό να ζουν με διακοπές στην ηλεκτροδότηση τουλάχιστον έως τα τέλη Μαρτίου, προειδοποίησε ο επικεφαλής ιδιωτικής εταιρείας παροχής ενέργειας YASNO τη Δευτέρα.
Οι μισές ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας έχουν υποστεί ζημιές από τις ρωσικές επιθέσεις, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να βρίσκονται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, την ώρα που η θερμοκρασία έχει αρχίσει να πέφτει κάτω από το μηδέν.
Ο Σεργκέι Κοβαλένκο, επικεφαλής της YASNO που παρέχει ενέργεια στο Κίεβο, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοί της προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις επιδιορθώσεις των ζημιών πριν από την άφιξη του χειμώνα, αλλά τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει «να κατανοήσουν ότι είναι πολύ πιθανό οι Ουκρανοί να ζουν με διακοπές στην ηλεκτροδότηση τουλάχιστον ως τα τέλη Μαρτίου».
Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση είναι καθημερινές σε όλες τις επαρχίες της Ουκρανίας, με την εταιρεία διαχείρισης του δικτύου Ukrenergo να ανακοινώνει καθημερινά το πρόγραμμα των διακοπών ρεύματος.
Οι ουκρανικές αρχές απομακρύνουν όσους κατοίκους της Χερσώνας το επιθυμούν προς άλλες περιοχές με καλύτερες υποδομές, προσφέροντάς τους και δωρεάν καταλύματα, καθώς η περιοχή είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τρεχούμενο νερό και θέρμανση, ενώ γίνεται στόχος βομβαρδισμών.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε ξανά τους Ουκρανούς να κάνουν οικονομία στην ηλεκτρική ενέργεια, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να απλώνετε την κατανάλωση του ρεύματος σε όλη τη διάρκεια της ημέρας».
Ο Κοβαλένκο τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια, ακόμη και για μεγάλες διακοπές στην ηλεκτροδότηση και τους κάλεσε να μαζέψουν «ζεστά ρούχα, κουβέρτες, σκεφτείτε τι θα μπορούσε να σας βοηθήσει να περάσετε μια μεγάλη διακοπή στην ηλεκτροδότηση».
Τουφεκισμοί αιχμαλώτων πολέμου;
Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν βίντεο που απαθανατίζουν εκτελέσεις Ρώσων στρατιωτών που είχαν παραδοθεί στις ουκρανικές δυνάμεις, γεγονός που ώθησε τα Ηνωμένα Έθνη να καλέσουν στη διενέργεια έρευνας, ενώ η Μόσχα διαμηνύει πως θα βρει τους υπεύθυνους.
Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη δήλωσε τη Δευτέρα ότι «οι καταγγελίες για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες ανθρώπων εκτός μάχης πρέπει να γίνονται αντικείμενο ερευνών άμεσων, πλήρων και αποτελεσματικών, και οι δράστες πρέπει να λογοδοτούν».
Τα βίντεο, που φέρονται να τραβήχτηκαν στα μέσα Νοεμβρίου, όταν ο ουκρανικός στρατός κατέλαβε το χωριό Μακίιβκα, στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, κυκλοφόρησαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν Ρώσους στρατιώτες, αιχμαλώτους Ουκρανών αντιπάλων τους, να είναι ξαπλωμένοι στο έδαφος. Ακολουθούν πυρά. Άλλο βίντεο δείχνει πάνω από δέκα πτώματα.
Ειδικοί που μίλησαν στην εφημερίδα New York Times διαβεβαίωσαν πως είναι αυθεντικά.
Το Κίεβο υποστηρίζει ότι επρόκειτο για ενέργεια νόμιμης άμυνας διότι κάποιος αιχμάλωτος άνοιξε πυρ. Οι ουρανικές δυνάμεις ανταπέδωσαν τα πυρά, άρα ενήργησαν σωστά, ωστόσο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διεμήνυσε ότι η Μόσχα θα ψάξει μόνη της τους δράστες, που όπως τόνισε θα πρέπει να «τιμωρηθούν».
Μαίνονται μάχες στο Ντονμπάς
Την ίδια ώρα ο πόλεμος συνεχίζεται. Μονάδες των ουκρανικών και των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων συνεχίζουν να εμπλέκονται σε σφοδρές μάχες στη βιομηχανική περιοχή Ντονμπάς. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ουκρανικού επιτελείου στρατού, ο ρωσικός στρατός επικεντρώνεται στις πόλεις Αβντιίβκα και Μπαχμούτ.
Οι ρωσικές δυνάμεις «αμύνονται ενεργά», με άρματα μάχης, όλμους και πυροβολικό, καθώς δέχονται επιθέσεις από τον ουκρανικό στρατό στους τομείς των πόλεων Κούπιανσκ, Λίμαν, Νοβοπάβλιβκα και Ζαπορίζια. Παράλληλα, ενισχύουν τις αμυντικές γραμμές τους σε νότιους τομείς της Ουκρανίας.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για σφυροκόπημα των ρωσικών γραμμών στον νότο από το ουκρανικό πυροβολικό. Ενώ αντίθετα, ρωσικές πηγές κάνουν λόγο περί «νίκης» των δυνάμεων της Μόσχας στη Μαρίνκα.
Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας