• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.3°C / 7.4°C
  3 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 7.0°C
  3 BF
  32%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 8.0°C
  5 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.9°C / 5.5°C
  3 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.6°C
  4 BF
  41%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.0°C / 4.3°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / 0.6°C
  2 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 9.3°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 4.9°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 6.6°C
  4 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  5 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 3.9°C
  2 BF
  48%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 3.8°C
  2 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  3 BF
  34%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 6.0°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 5.3°C
  4 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 5.7°C
  2 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 0.5°C
  3 BF
  40%
Bay Ismoyo/Pool Photo via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Νέος προϋπολογισμός» με στοιχεία Ντράγκι!

 • A-
 • A+
Σε σύνολο 32 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα 20 πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για συγκράτηση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος και για βοήθεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση Μελόνι προσπαθεί να στείλει το μήνυμα ότι η κύρια προτεραιότητά της είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας λόγω της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, στον νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2023, σε σύνολο 32 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα 20 πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για συγκράτηση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος και για βοήθεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η πολιτική της νέας κυβερνητικής συμμαχίας της Ρώμης, ουσιαστικά, βρίσκεται σε απόλυτη συνέχεια με εκείνη του Μάριο Ντράγκι, τόσο στο ενεργειακό όσο και στο οικονομικό πεδίο. Η Μελόνι, παράλληλα, θα ήθελε να μηδενίσει τον ΦΠΑ σε είδη τροφίμων πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα, τα μακαρόνια και το ψωμί, και η Λέγκα πιέζει για να αυξηθεί από 65.000 σε 85.000 ευρώ το όριο ετήσιου εισοδήματος μέχρι το οποίο οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να φορολογούνται με ενιαία κλίμακα 15%.

Η μεγαλύτερη μάχη δίνεται με αντικείμενο τη βαθιά αλλαγή του «κοινωνικού εισοδήματος ανεργίας», το οποίο εγκρίθηκε πριν από τρία χρόνια, από την πρώτη κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε. Η Τζόρτζια Μελόνι θεωρεί ότι οι δικαιούχοι είναι περισσότεροι απ' ό,τι θα έπρεπε. Τα φετινά επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για 3.386.000 πολίτες και ότι, κατά μέσο όρο, το μηνιαίο ποσό που τους καταβάλλεται είναι 582 ευρώ.

Η πρόεδρος των Αδελφών της Ιταλίας και νέα επικεφαλής της κυβέρνησης επιμένει ότι πρέπει να λαμβάνουν το βοήθημα μόνον οι Ιταλοί και οι ξένοι μόνιμοι κάτοικοι που δεν μπορούν να βρουν εργασία για λόγους υγείας ή εξαιτίας κάποιου άλλου σοβαρού προβλήματος. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους, είναι της άποψης ότι ουσιαστικά τους αποθαρρύνει από το να βρουν δουλειά.

Η μερική κατάργηση του μέτρου αυτού, όμως, προκαλεί τη σφοδρή αντίδραση των Πέντε Αστέρων, που επινόησαν το συγκεκριμένο βοήθημα και επιμένουν ότι σε μια φάση βαθιάς οικονομικής κρίσης και με χρόνιες δυσκολίες (ιδίως στην Κάτω Ιταλία) το «εισόδημα» θα έπρεπε να παραμείνει ως έχει.

Αναλύοντας γενικότερα τη νέα αυτή πολιτική φάση της Ιταλίας, μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι το μόνο πεδίο στο οποίο η κυβέρνηση της Λέγκας, της Φόρτσα Ιτάλια και των Αδελφών της Ιταλίας προσπαθεί να δείξει ότι υιοθετεί σκληρότερη γραμμή είναι το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, προωθώντας τη θέση ότι τα πλοία των ΜΚΟ δεν πρέπει να έρχονται μόνο στην Ιταλία και ότι οι μετεγκαταστάσεις δεν αποδίδουν.

Σε όλα τα υπόλοιπα όμως κύρια θέματα της εσωτερικής και ευρωπαϊκής πραγματικότητας, η υπερσυντηρητική αυτή συμμαχία δεν έχει περιθώριο να προχωρήσει σε νέες κινήσεις. Αρκετοί σχολιαστές μάλιστα πιστεύουν ότι, λόγω της ουσιαστικής αυτής διατήρησης της γραμμής Ντράγκι, σε λίγο καιρό πολλοί ψηφοφόροι που εμπιστεύτηκαν τη Μελόνι θα αρχίσουν να δυσανασχετούν.

Μια επιπλέον απόδειξη αυτής της «αναγκαστικής πολιτικής συνέχειας» είναι και η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, για τη νέα θέση του ειδικού απεσταλμένου της Ε.Ε. στις χώρες του Περσικού Κόλπου, με κύριο αντικείμενο δράσης το ενεργειακό.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Ντι Μάιο, για τη θέση αυτή, στηρίζεται από τον Μάριο Ντράγκι. Εστω και αν τα τυπικά προσόντα του παρουσιάζουν πρόβλημα (δεν έχει πτυχίο) και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου το κόμμα του έλαβε το 0,6% των ψήφων και δεν επανεξελέγη βουλευτής. Η κυβέρνηση Μελόνι θα συνεχίσει άραγε να στηρίζει την ευρωπαϊκή υποψηφιότητά του -για να μη στεναχωρήσει τον πρώην «σούπερ Μάριο»- ή θα επιχειρήσει να αλλάξει πορεία πλεύσης;

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Ενέργεια και ανεργία, τα μεγάλα «αγκάθια» για τη Μελόνι
Μέχρι το τέλος Απριλίου, τα χρήματα που έβαλε στον προϋπολογισμό η ιταλική κυβερνητική συμμαχία για τη συγκράτηση του κόστους φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος θα έχουν εξαντληθεί.
Ενέργεια και ανεργία, τα μεγάλα «αγκάθια» για τη Μελόνι
ΕΥΡΩΠΗ
Σε αναμμένα κάρβουνα η Ιταλία με τον αναρχικό Κόσπιτο
Σε πολλές πόλεις της Ιταλίας οργανώθηκαν κινητοποιήσεις αναρχικών υπερ του Αλφρέντο Κόσπιτο που κατέληξαν σε συμπλοκές με την αστυνομία και τους καραμπινιέρους.
Σε αναμμένα κάρβουνα η Ιταλία με τον αναρχικό Κόσπιτο
ΕΥΡΩΠΗ
Ο γρίφος των καυσίμων δυσκολεύει τη Μελόνι
Οι βενζινοπώλες της Ιταλίας απεργούν διότι το περιθώριο κέρδους τους πάνω στα καύσιμα έχει πλέον εξανεμιστεί ● Η ακροδεξιά πρωθυπουργός δεν έχει βρει ακόμα τη λύση σε αυτήν την πρόκληση, ενώ έπονται κι άλλες,...
Ο γρίφος των καυσίμων δυσκολεύει τη Μελόνι
ΕΥΡΩΠΗ
Η «έκρηξη» των καυσίμων βάζει τη Μελόνι σε δίλημμα
Το μέτρο της «έκπτωσης» φόρου στα καύσιμα που είχε «κληρονομηθεί» από την κυβέρνηση Ντράγκι έληξε, ο κόσμος στενάζει στα πρατήρια αλλά η πρωθυπουργός προτιμά άλλου τύπου μέτρα ενίσχυσης.
Η «έκρηξη» των καυσίμων βάζει τη Μελόνι σε δίλημμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας