«Ξαφνικά μια νύχτα... Είναι η ώρα για ξεκαθάρισμα λογαριασμών», διακήρυξε χθες μέσω twitter ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χρησιμοποιώντας την προσφιλή… απειλή του Ταγίπ Ερντογάν, εσχάτως και κατά της Ελλάδας, ενόσω ΜΜΕ και αναλυτές στη γείτονα, αλλά και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος AKP έκαναν λόγο για προειδοποιητικό μήνυμα της Αγκυρας ένθεν κακείθεν.
«Ωρα υπολογισμού! Οι αχρείοι λογοδοτούν για τις προδοτικές επιθέσεις τους!», ανέφερε στη δίκη του ανάρτηση το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, καθώς η Αγκυρα πατούσε το «κουμπί» της στρατιωτικής επιχείρησης «Γαμψό Ξίφος» κατά των Κούρδων στον Βορρά της Συρίας και του Ιράκ. Και δη, υπό την εκκωφαντική σιωπή της Ουάσινγκτον και της Μόσχας.
Επειτα λοιπόν από μήνες προαναγγελιών, λίγους μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και με την ηγεσία της Αγκυρας να ισορροπεί στους ρόλους του «επιτήδειου διαμεσολαβητή» στο Ουκρανικό και του απρόθυμου ΝΑΤΟϊκού συμμάχου στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, φονικά κύματα αεροπορικών βομβαρδισμών έπληξαν από το Σάββατο το βράδυ έως και χθες 89 στόχους νότια των τουρκικών συνόρων: από το Ταλ Ριφάτ και το ιστορικό Κομπάνι στη βορειοδυτική Συρία έως το Ορος Καντίλ και την πόλη Σιντζάρ στο βορειοανατολικό Ιράκ.
Επισήμως στο στόχαστρο ήταν θέσεις του PKK και της πολιτοφυλακής YPG των (πολύτιμων συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή) Κούρδων της Συρίας. Χαρακτηρίζοντάς τες ενιαία «τρομοκρατική» οργάνωση, η Αγκυρα τις κατονομάζει ως υπεύθυνες για την «ορφανή» βομβιστική επίθεση προ εβδομάδος στην Κωνσταντινούπολη. Αυτά, παρά το γεγονός ότι το PKK και η YPG έχουν αρνηθεί κάθε ανάμειξη στο αιματοκύλισμα στην Ιστικλάλ με τους 6 νεκρούς και τους 80 τραυματίες.
Απτόητη και αποθρασυμένη, η Τουρκία -κατοχική δύναμη στην Κύπρο και στη βόρεια Συρία- επικαλέστηκε το Διεθνές Δίκαιο για τις αεροπορικές επιδρομές και ειδικότερα το δικαίωμα στην αυτοάμυνα βάσει του Αρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, τον οποίο έχει πολλάκις «τσαλαπατήσει».
Ο συριακός στρατός
«Καταφύγια, σπηλιές, σήραγγες και αποθήκες πυρομαχικών καταστράφηκαν με μεγάλη επιτυχία», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ. «Οι φωλιές των τρομοκρατών ισοπεδώνονται με πλήγματα ακριβείας», υποστήριξε το υπουργείο του, κάνοντας λόγο για «εξόντωση» πολλών «τρομοκρατών», ανάμεσά τους «ηγετικά στελέχη».
Οι νεκροί ξεπερνούν τους 30, σύμφωνα με τη MKO Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επισημαίνοντας ότι οι τουρκικές δυνάμεις έπληξαν και θέσεις του συριακού στρατού, με απώλειες και στις δικές του τάξεις. Μεταξύ των θυμάτων, καταγγέλλει ο κουρδο-αραβικός συνασπισμός Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), είναι τουλάχιστον 11 άμαχοι. Εκπρόσωπος του SDF κατήγγειλε ότι οι τουρκικοί βομβαρδισμοί έπληξαν ένα νοσοκομείο, ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας και σιλό σιτηρών.
«Οι επιθέσεις από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις», προειδοποίησε, «δεν θα μείνουν αναπάντητες». Ηδη χθες το απόγευμα, ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από το συριακό έδαφος έπεσε κοντά σε συνοριακό φυλάκιο στην επαρχία Κιλίς, τραυματίζοντας 8 Τούρκους αστυνομικούς και στρατιώτες.
Η Μόσχα τάσσεται υπέρ «λύσεων μέσω διαπραγματεύσεων», αρκέστηκε να σχολιάσει στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ερωτηθείς για τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα, από πλευράς Ουάσινγκτον επικρατούσε… σιγή ασυρμάτου.
Οπως έγινε γνωστό, η εντολή για τις αεροπορικές επιδρομές δόθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν την Πέμπτη, ενώ επέστρεφε από την Ινδονησία και τη σύνοδο κορυφής των G20, στο περιθώριο της οποίας είχε εκτός προγράμματος συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, την Τρίτη.
Ερντογάν Αλ Σίσι
Χθες το απόγευμα, στον απόηχο των βομβαρδισμών, ο Ερντογάν αναχώρησε -συνοδευόμενος από πλήθος αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Χουλουσί Ακάρ- για το Κατάρ, στενό σύμμαχο της Αγκυρας και «οικοδεσπότη» του «ματωμένου» Μουντιάλ 2022.
Στο περιθώριο μάλιστα της χθεσινής τελετής έναρξης, σε δεξίωση που παρέθεσε ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, ο Τούρκος πρόεδρος είχε για πρώτη φορά συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αλ Σίσι. Αντήλλαξε θερμή χειραψία μαζί με τον στρατιωτικό-πολιτικό τον οποίο μέχρι πρότινος χαρακτήριζε δημόσια δικτάτορα, αλλά εδώ και μήνες προσπαθεί να προσεταιριστεί προς εξυπηρέτηση της αναθεωρητικής ατζέντας του στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στη σχετική φωτογραφία που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αιγύπτιος πρόεδρος είναι χαμογελαστός. Στο φόντο ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις του ΥΠΕΞ της χώρας του, Σάμεχ Σούκρι, ότι το Κάιρο διακόπτει κάθε συνομιλία με την Αγκυρα, λόγω των τουρκικών μεθοδεύσεων στη Λιβύη.
Κομβικό ρόλο στη συνάντηση Ερντογάν-Αλ Σίσι φέρεται ότι έπαιξε ο εμίρης του Κατάρ. Δεν είναι η πρώτη φορά. Ανάλογο ρόλο είχε διαδραματίσει και στην πρόσφατη επαναπροσέγγιση μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του πρίγκιπα-διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον οποίο η Αγκυρα -όπως και η Ουάσινγκτον- αποφεύγει πια να κατονομάζει ως «δολοφόνο» του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας