• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.2°C
  1 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 5.7°C
  4 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 10.5°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -2.1°C / -0.1°C
  1 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 4.0°C
  0 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 11.1°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  84%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.4°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  86%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 8.8°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 9.3°C
  0 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  0 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 3.7°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  80%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το πλαφόν έρχεται, ο διχασμός μένει

 • A-
 • A+
Η πρόταση για οροφή ασφαλείας στην τιμή του αερίου TTF ικανοποιεί εν μέρει τους 15 της Ε.Ε., αλλά σκοντάφτει σε Γερμανία και Ολλανδία ● Πιθανό να παραπεμφθεί το θέμα στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου ● Ο κίνδυνος να «τρομάξουν» οι προμηθευτές LNG και η... κερδοσκοπική αναμονή δεκάδων πλοίων με υγροποιημένο αέριο γύρω από τις ακτές της Ευρώπης

Με διαφωνίες, εμπόδια και αστερίσκους συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σε ένα ακόμη μη έγγραφο (non paper), η Κομισιόν έδωσε το περίγραμμα για το πολιτικά αμφιλεγόμενο θέμα, χωρίς να καταφέρει να συγκεράσει τις θέσεις των χωρών που εξακολουθούν να διαφωνούν μεταξύ τους. Το θέμα θα φτάσει στο τραπέζι των υπουργών Ενέργειας στο έκτακτο συμβούλιο της 24ης Νοεμβρίου, ωστόσο διπλωματικές πηγές ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» ότι δεν αποκλείεται να επιστρέψει για συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου!

Χρειάστηκε μια… οργισμένη επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος είχε ζητήσει από την Επιτροπή να παρουσιάσει ένα σχέδιο για πλαφόν στο φυσικό αέριο, ώστε να το εξετάσουν οι υπουργοί Ενέργειας. Πολλοί στην Κομισιόν αλλά και στα κράτη-μέλη που διαφωνούν –βλέπε Γερμανία και Ολλανδία– είχαν δυσαρεστηθεί με τον Σ. Μισέλ «που θέλει να το παίξει αρχηγός».

Ωστόσο, η κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με το «μπλόκο» των 15 χωρών που επιμένουν στην επιβολή πλαφόν –κίνηση στην οποία πρωτοστατούν η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πολωνία– ανάγκασαν την πρόεδρο της Κομισιόν να απαντήσει με επιστολή, στην οποία διαβεβαίωνε ότι θα φέρει την πρότασή της.

Βάση συζήτησης

Το έγγραφο της Κομισιόν δεν αποτελεί πραγματική νομοθετική πρόταση, αλλά αντίθετα «αποσκοπεί στο να χρησιμεύσει ως βάση για περαιτέρω συζήτηση» ενόψει του Συμβουλίου. Επί της ουσίας, πρόκειται για έναν μηχανισμό συγκράτησης των τιμών, το οποίο θα απενεργοποιηθεί «αμέσως», εάν οδηγήσει σε απρόβλεπτες και επιζήμιες συνέπειες για την οικονομία του μπλοκ, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της Ε.Ε.

Στο περίγραμμα πέντε σελίδων, η Κομισιόν θέτει στόχο τον περιορισμό των απότομων αυξομειώσεων της αστάθειας στις τιμές του φυσικού αερίου μέσω της εφαρμογής μιας «οροφής ασφαλείας» της τιμής στον δείκτη TTF που θα ενεργοποιείται μόνο όταν η τιμή TTF ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο, το οποίο θα καθοριστεί εκ των προτέρων, και στην περίπτωση που οι τιμές φτάσουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις παγκόσμιες αγορές, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος διακοπής της προμήθειας.

«Υπάρχουν φόβοι ότι ένα ανώτατο όριο τιμών, το οποίο αποσκοπεί στον περιορισμό της κερδοσκοπίας στην αγορά, θα μπορούσε να τρομάξει τις πολυπόθητες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), οι οποίες μπορούν εύκολα να επαναδρομολογηθούν σε ασιατικές χώρες», λένε πηγές της Κομισιόν, που ουσιαστικά υιοθετούν την επιχειρηματολογία των χωρών που διαφωνούν.

Ως ιδιωτικές εταιρείες, οι παραγωγοί υγροποιημένου φυσικού αερίου επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους και επιλέγουν ανάλογα τις αγορές τους. Μάλιστα, πρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι δεκάδες πλοία LNG παραμένουν γύρω από τις ακτές της Ευρώπης, περιμένοντας να ανέβουν οι τιμές πριν ξεφορτώσουν τις προμήθειές τους.

«Εχουμε σκεφτεί πολύ τι μπορεί να πάει στραβά. Αν κάτι πάει στραβά, θα τραβήξουμε την πρίζα», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε., μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Θα πατήσουμε το κουμπί και ο μηχανισμός θα τελειώσει», τονίζει. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μεγάλος αριθμός των κρατών-μελών καλωσόρισε το περίγραμμα πρότασης ως βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ τα 15 κράτη-μέλη που είχαν ζητήσει συνολικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στήριξαν την πρόταση, παρά το γεγονός ότι δεν ανταποκρίνεται απολύτως στις προσδοκίες τους.

Κατά της πρότασης τοποθετήθηκαν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Αυστρία, η Γερμανία, η Εσθονία, οι Κάτω Χώρες και η Ουγγαρία, επικαλούμενες την ανησυχίες που υπάρχουν σε σχέση με την ασφάλεια προμήθειας. Γι’ αυτό ζήτησαν να υπάρξει μελέτη επιπτώσεων του μέτρου, θέση στην οποία άλλα κράτη-μέλη απάντησαν σημειώνοντας πως οι πιθανές επιπτώσεις των μέχρι στιγμής έκτακτων μέτρων δεν έχουν μελετηθεί λόγω της κατάστασης.

Οπως σημείωσαν κοινοτικοί αξιωματούχοι την Πέμπτη εξηγώντας την πρόταση, το σύστημα προβλέπει τον ορισμό εκ των προτέρων τόσο της «οροφής ασφαλείας» όσο και της διαφοράς που θα απαιτείται μεταξύ της τιμής TTF και των παγκόσμιων τιμών, ώστε οι αποφάσεις να μπορούν να λαμβάνονται πιο γρήγορα. Ωστόσο, οι αριθμοί που θα προταθούν δεν έχουν ακόμα οριστεί, καθώς η Κομισιόν συνεχίζει να επεξεργάζεται την πρόταση.

Στόχος της τσεχικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. είναι να υπάρξει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση πριν από το επόμενο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου ώστε να μπορεί να εγκριθεί το αργότερο στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στις 19 Δεκεμβρίου ή τελικά... στη σύνοδο κορυφής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Γερμανικό «βέτο» σε όλα!
Ατμόσφαιρα σύγκρουσης στη σύνοδο κορυφής των 27 που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες ● Σκληραίνει τη στάση της η γερμανική κυβέρνηση, που αρνείται ακόμη και τις συμβιβαστικές προτάσεις της Κομισιόν για την...
Γερμανικό «βέτο» σε όλα!
ΕΥΡΩΠΗ
Υπό πολιορκία το Βερολίνο... στις Βρυξέλλες
Οι «27» συμφωνούν ότι πρέπει να... συμφωνήσουν σε κοινή λύση για το ενεργειακό, η Γερμανία επιμένει ότι δεν είναι έτοιμη για πλαφόν στο αέριο, αλλά είναι ανοιχτή σε νέα έκτακτη σύνοδο ● Πιέσεις από Μακρόν,...
Υπό πολιορκία το Βερολίνο... στις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Το πλαφόν ενώνει... διχάζοντας τους 27
Στην άτυπη σύνοδο της Πράγας οι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη κοινής δραστικής παρέμβασης για το αέριο, αλλά δεν έγινε σαφές ότι όλοι εννοούν το ίδιο πράγμα με το ανώτατο όριο τιμών.
Το πλαφόν ενώνει... διχάζοντας τους 27
ΕΥΡΩΠΗ
Μερική αναδίπλωση φον ντερ Λάιεν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Μισό βήμα πίσω από τις πρωινές της εξαγγελίες που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο κάνει η πρόεδρος της Κομισιόν στην επιστολή της προς τους «27».
Μερική αναδίπλωση φον ντερ Λάιεν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας