Με νέο μπαράζ έως και 130 πυραυλικών πληγμάτων σε ολόκληρη την Ουκρανία «απάντησε» χτες η ρωσική πλευρά στην ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι προς τους ηγέτες του G20 - ή μάλλον του... G19, όπως σκοπίμως το αποκάλεσε, περιφρονώντας όχι μόνο την παρουσία της Ρωσίας, αλλά και την ουδέτερη, αν όχι ανοιχτά φιλορωσική στάση πολλών χωρών-μελών της Ομάδας, όπως η Κίνα, η Ινδία και φυσικά η... δίπορτη Τουρκία.
Μια ομιλία που βέβαια έβαλε «ταφόπλακα» στα σενάρια περί αναβίωσης των ειρηνευτικών συνομιλιών, μετά τη (στρατιωτικά δικαιολογημένη, αλλά πολιτικά εξευτελιστική) ρωσική εκκένωση της δυτικής Χερσώνας, αλλά και την προχτεσινή ρωσο-αμερικανική συνάντηση... κορυφής των μυστικών υπηρεσιών στην Τουρκία: κι αυτό γιατί ο Ζελένσκι αυτοπαρουσιάστηκε ως νικητής και έθεσε ως προαπαιτούμενο για την ειρήνη την υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα του 2014.
Δηλαδή την άνευ όρων παράδοση της Κριμαίας, της Μαριούπολης, της Μελιτόπολης και ολόκληρου του Ντονμπάς, περιοχές όπου ζουν σχεδόν οκτώ εκατομμύρια ρωσόφωνοι. Κάτι που, προφανώς, δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτεί η Μόσχα. Ο Ουκρανός πρόεδρος αξίωσε επίσης ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια από τους Δυτικούς συμμάχους-χορηγούς του, πέρα από τα σχεδόν εκατό δισ. δολάρια σε όπλα και χρήματα που έχει ήδη λάβει, ενώ ζήτησε την παράταση επ’ αόριστον της συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών, που λήγει μεθαύριο και ως γνωστόν εξαρτάται πρωτίστως από τον «ξενοδόχο» Πούτιν.
Κύριος στόχος των ρωσικών πυραύλων ήταν και πάλι το Κίεβο, αν και πολλαπλές εκρήξεις καταγράφηκαν τόσο στο Χάρκοβο, όπου τη νύχτα επικράτησε καθολικό μπλακ άουτ, όσο και στο Λβιβ, το Ζιτομίρ, τη Ρίβνε και την Οδησσό, με τους κατοίκους να σπεύδουν στα καταφύγια. Σε όλες τις παραπάνω μεγαλουπόλεις παρατηρούνται τεράστια προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, με την πρωτεύουσα να βιώνει διαδοχικά κυλιόμενες διακοπές ρεύματος. Εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας χαρακτήρισε «κρίσιμη» την κατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου, κάνοντας λόγο για πλήγματα σε τουλάχιστον 15 ενεργειακές υποδομές.
Πέρα από τις ηλεκτροπαραγωγικές εγκαταστάσεις, όμως, Ρώσοι αξιωματούχοι υποστήριξαν χτες πως στόχος τους ήταν και αρκετές αποθήκες δυτικών όπλων, αλλά και κέντρα συγκέντρωσης ξένων μισθοφόρων. Μια πιθανόν σχετιζόμενη με αυτό εξέλιξη, που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση σε όλο τον κόσμο, ήταν και η χτεσινοβραδινή στοχοποίηση (;) με δύο «αδέσποτους» πυραύλους του Πρζεβοντόβ, ενός πολωνικού χωριού μόλις 5 χιλιόμετρα από τα «πορώδη» σύνορα με την Ουκρανία, περίπου εβδομήντα χιλιόμετρα βορείως του Λβιβ.
Οι πύραυλοι έπεσαν σε σιλό αποθήκευσης σιτηρών και σκότωσαν δύο ανθρώπους. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι συγκάλεσε αμέσως υπουργικό συμβούλιο με την παρουσία της στρατιωτικής ηγεσίας, αλλά ώς αργά το βράδυ επικρατούσε «σιγή ασυρμάτου» για το πλήγμα. Πρόκειται άραγε όντως για ρωσικό «λάθος» ή μήπως για «προειδοποιητική βολή»-ξεκάθαρο μήνυμα ότι το Κρεμλίνο αποφάσισε να σταματήσει στην πράξη τα δυτικά φορτία όπλων και πυρομαχικών, όπως έχει επανειλημμένα απειλήσει; Πάντως το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αργά το βράδυ διέψευσε τα πάντα κάνοντας λόγο για... προβοκάτσια από αγνώστους (!), ενώ και το αμερικανικό Πεντάγωνο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την προέλευση του πλήγματος, την ώρα που πολωνικές πηγές -πιθανότατα για λόγους... επιβίωσης της χώρας και συνολικά του ανθρώπινου είδους- λένε ότι τελικά οι «ρωσικοί πύραυλοι» ήταν θραύσματα ουκρανικών ρουκετών S-300!
«Σιγή ασυρμάτου» επικρατεί και όσον αφορά τις προχτεσινές συνομιλίες μεταξύ του διοικητή της CIA (και πρώην πρέσβη στη Μόσχα) Γουίλιαμ Μπερνς και του επικεφαλής της ρωσικής κατασκοπίας (SVR) Σεργκέι Ναρίσκιν στο κτίριο της MIT, στην Αγκυρα: η Μόσχα αρνήθηκε κάθε σχόλιο, ενώ η αμερικανική πλευρά (που φέρεται να ζήτησε τη συνάντηση) υποστήριξε πως συζητήθηκαν μεν διμερή θέματα ασφαλείας και ιδιαίτερα η λήψη μέτρων για την αποφυγή ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος, αλλά δεν συζητήθηκε, λέει, καθόλου το θέμα της Ουκρανίας!
Παραμύθια: όλες οι «διαρροές» στον αμερικανικό Τύπο δείχνουν ότι αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη του «βαθέος κράτους» των ΗΠΑ ανησυχούν πως η νέα ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο Κογκρέσο προετοιμάζεται να μπλοκάρει μέρος ή και ολόκληρη την αμερικανική βοήθεια προς το Κίεβο και πως χωρίς αυτήν -και σε συνδυασμό με τα μπλακάουτ στις ουκρανικές πόλεις, αλλά και την αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια στην Ευρώπη- η ουκρανική αντίσταση μπορεί να καταρρεύσει εντός διμήνου...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας