Με εκκρεμές ακόμη το ερώτημα «cui bono» («ποιος ωφελείται» ελληνιστί) από την πολύνεκρη και μέχρι χθες το βράδυ ακόμη «ορφανή» τρομοκρατική επίθεση της Κυριακής στην «καρδιά» της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε χθες στο ειδυλλιακό Μπαλί της Ινδονησίας μια -κόντρα στον διττό ρόλο του- πολύ… παραγωγική διπλωματικά ημέρα.
Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ομάδας των G20, συναντήθηκε εκτός προγράμματος με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ στη ΝΑΤΟϊκή σύμμαχο και «βαθιά συλλυπητήρια»: τα ίδια που ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού είχε απορρίψει δημόσια την προηγούμενη ημέρα, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον για στήριξη της κουρδικής «τρομοκρατίας».
Οιονεί «οικοδεσπότης» της προχθεσινής διά ζώσης συνάντησης υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν εισέπραξε -σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα- την αμερικανική «εκτίμηση για τις προσπάθειες» παράτασης της συμφωνίας εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών και λιπασμάτων μέσω της Μαύρης Θάλασσας, προς αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.
Βολεμένος στον ρόλο του «επιτήδειου μεσολαβητή», συζήτησε με τον Μπάιντεν «τον συνεχή στενό συντονισμό για θέματα του ΝΑΤΟ», όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος, την ώρα που η Αγκυρα καθυστερεί την έγκριση της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας. Απτόητος άλλωστε από τη διάψευση του PKK ότι έχει την παραμικρή ανάμειξη στην επίθεση της Κυριακής, ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει να «κεφαλαιοποιήσει» το τρομοκρατικό χτύπημα με νέα «ανατολίτικα παζάρια», συμπεριλαμβανομένων των (προεκλογικών) σχεδίων του για νέα εισβολή στη βόρεια Συρία. Εκτιμάται ότι αυτή εντάσσεται στα «άλλα θέματα περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος» που αναφέρει η αμερικανική ανακοίνωση, από την οποία απουσιάζει κάθε αναφορά στο έτερο θέμα που «καίει» την Τουρκία: στην αγορά και στον εκσυγχρονισμό των F-16.
Η τουρκική προεδρία έδωσε αντίθετα άλλη εικόνα. Ο Μπάιντεν, ανέφερε, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το τουρκικό αίτημα για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών. Η διατήρηση του ελέγχου της αμερικανικής Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς ωστόσο άλλα προοιωνίζεται…
Επί των υπολοίπων, ο Τούρκος πρόεδρος είχε πλήθος σύντομων συνομιλιών με έτερους ηγέτες των G20. Στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν -μέχρι πρότινος «εχθρό» του- τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας, και δη στους τομείς άμυνας, ενέργειας και εμπορίου. Υποστήριξε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να ενθαρρύνεται σε «έντιμο, ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο».
Ο Μακρόν -αναφέρει η γαλλική προεδρία- ζήτησε από την Τουρκία την αποφυγή οποιασδήποτε αναθέρμανσης των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο. Συζητήθηκε επίσης το Ουκρανικό, με τον Γάλλο πρόεδρο να καλεί με νόημα τον Τούρκο ομόλογό του σε αντιμετώπιση κάθε απόπειρας αποφυγής των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Υπογράμμισε ότι αναμένει να λήξει σύντομα το θέμα της επέκτασης του ΝΑΤΟ. Φυσικά, εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια για την τελευταία τρομοκρατική επίθεση, που αναλυτές εντάσσουν πλέον σε ένα σχεδόν επαναλαμβανόμενο στη γείτονα προεκλογικό μοτίβο.
Σε αυτό το φόντο και ως ακόμη μια επίδειξη διπλωματικού… ζογκλερισμού, ο Ερντογάν -που είχε επίσης την πρώτη συνάντηση με τη νεοεκλεγείσα ακροδεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, συμφωνώντας όπως ανακοινώθηκε σε συνεργασία στο μεταναστευτικό και στη λιβυκή κρίση- ευχαρίστησε αργότερα μέσω twitter όλες τις χώρες που εξέφρασαν συλλυπητήρια για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Στα «σημαιάκια» της σχετικής φωτογραφίας συμπεριλαμβάνονταν αυτά των ΗΠΑ, αλλά και της Ελλάδας, που ο Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε μόλις μία ημέρα νωρίτερα κατονομάσει -χωρίς στοιχεία- ως προορισμό των ύποπτων βομβιστών, εάν δεν είχαν συλληφθεί εγκαίρως από τις τουρκικές αρχές.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας