• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 7.2°C / 13.1°C
  2 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.2°C / 12.6°C
  2 BF
  29%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 12.1°C
  3 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 10.0°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  2 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  1 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 10.8°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 7.9°C
  3 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.8°C
  0 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  40%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.9°C
  2 BF
  46%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 6.5°C / 10.6°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 11.8°C
  5 BF
  31%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 12.2°C
  2 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  3 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  1 BF
  43%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  51%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανάγκη για προσιτά λιπάσματα

 • A-
 • A+
Συστάσεις της Κομισιόν για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε φυσικό αέριο που αυξάνουν το κόστος παραγωγής αζωτούχων λιπασμάτων. ● Η σύνδεση της έλλειψης λιπασμάτων με την επισιτιστική κρίση και τους κλυδωνισμούς στην επισιτιστική ασφάλεια.

Τη χρήση του γεωργικού αποθεματικού, ύψους 450 εκατ. ευρώ για το 2023, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί της Ε.Ε. από το υψηλό κόστος των αζωτούχων λιπασμάτων.

Αυτό το ενδεχόμενο διατυπώνεται σε πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τη διαθεσιμότητα των λιπασμάτων των οποίων οι τιμές αυξήθηκαν κατά 149% τον περασμένο Σεπτέμβριο

Η στενότητα στην αγορά λιπασμάτων ήταν ήδη ορατή κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Ομως, το μεγάλο χτύπημα στην αγορά, αυτό που απογείωσε τις τιμές τους, ήταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κατ’ επέκταση οι ελλείψεις σε φυσικό αέριο οδήγησαν σε εκτίναξη τις τιμές της ενέργειας που είναι απαραίτητη για την παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων.

Με προφανή τη σύνδεση της έλλειψης λιπασμάτων με την επισιτιστική κρίση και τους κλυδωνισμούς στην επισιτιστική ασφάλεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις 9 Νοεμβρίου την ανακοίνωσή της, στην οποία με εξαίρεση τη δυνατότητα χρήσης και του αποθεματικού απαριθμεί τις ήδη διατυπωμένες δράσεις και τις κατευθύνσεις για τη μετάβαση στην αγορά των λιπασμάτων και τη συμμετοχή της στην πρωτοβουλία Global Fertiliser Challenge.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία εστιάζεται στη βελτίωση της διαχείρισης των θρεπτικών συστατικών για την αποτελεσματική και βιώσιμη χρήση των λιπασμάτων, με έμφαση στις υπηρεσίες εφαρμογών και παροχής συμβουλών στους μικροκαλλιεργητές, μεταξύ των οποίων νέοι και γυναίκες.

Δύο ημέρες αργότερα, στις 11 Νοεμβρίου, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει ένα φορτίο 20.000 τόνων ρωσικού λιπάσματος που είχε αποκλειστεί στο λιμάνι του Ρότερνταμ λόγω των κυρώσεων, έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Εθνών.

Το φορτίο αναμένεται να σταλεί στο Μαλάουι μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος.

Παρότι τα σιτηρά και τα λιπάσματα δεν εμπίπτουν στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το συγκεκριμένο λίπασμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είχε παγώσει «επειδή ένα πρόσωπο που υπόκειται σε κυρώσεις εμπλέκεται στη ρωσική εταιρεία που το κατέχει». «Η απόφαση για την απελευθέρωση του λιπάσματος ελήφθη με τη συνεννόηση ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα διασφαλίσουν πως θα παραδοθεί στη συμφωνημένη τοποθεσία, στο Μαλάουι, και ότι η ρωσική εταιρεία και το πρόσωπο που υπόκειται σε κυρώσεις δεν θα κερδίσουν τίποτα από τη συναλλαγή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Εγκριση για 7ο εμβόλιο

Αδεια κυκλοφορίας στο πρωτεϊνικό εμβόλιο VidPrevtyn Beta ως αναμνηστική δόση κατά του κορονοϊού, που αναπτύχθηκε από τη Sanofi και την GSK, χορήγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για το έβδομο εμβόλιο κατά του κορονοϊού που εγκρίνεται στην Ε.Ε. για ενήλικες μετά τον αρχικό εμβολιασμό με άλλο εμβόλιο.

Η άδεια κυκλοφορίας έρχεται σε συνέχεια της θετικής επιστημονικής σύστασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), η οποία βασίζεται σε ενδελεχή αξιολόγηση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του εμβολίου και έχει εγκριθεί από τα κράτη-μέλη.

Η ποικιλομορφία των επιλογών όσον αφορά τα εμβόλια κατά του κορονοϊού είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διασφάλιση της προστασίας των πολιτών. Η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη διαπραγματεύτηκαν συμφωνία προαγοράς με τις Sanofi και GSK, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 18 Σεπτεμβρίου 2020 και παρέχει στα κράτη- μέλη της Ε.Ε. τη δυνατότητα να αγοράσουν έως και 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, εφόσον το επιθυμούν.

Εκδήλωση για τα λιμάνια

«Εργαζόμενοι στα λιμάνια ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ σήμερα 14 Νοεμβρίου και ώρα 14.00 στο Ευρωκοινοβούλιο (αίθουσα ASP1G1) στις Βρυξέλλες.

Εισηγητής, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κώστας Παπαδάκης. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τον Μάρκο Μπεκρή, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων COSCO-Λιμάνι Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) (Ελλάδα), τον José Nivoi, πρόεδρο του Συνδικάτου Λιμενεργατών της Γένοβας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Λιμενεργατών της USB (Ιταλία), και τον Tony Hauboit, γενικό γραμματέα της Εθνικής Ομοσπονδίας Λιμενεργατών της CGT (Γαλλία). Το κλείσιμο θα κάνει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.


Ατζέντα

Σήμερα:

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ: Οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία μετά και την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη Χερσώνα, ο ρόλος του Ιράν στη σύγκρουση μέσω της πώλησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), αλλά και ενδεχόμενης πώλησης και βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία, οι εξελίξεις στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών στην Αφρική (η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό), καθώς και οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια είναι τα βασικά θέματα στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Επίσης, οι υπουργοί αναμένεται να εγκρίνουν πακέτο κυρώσεων για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, ενώ πριν από την έναρξη της συνεδρίασης θα έχουν πρόγευμα εργασίας με την ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. Στην ατζέντα θα τεθεί και η κατάσταση στον Λίβανο, όπου το θεσμικό κενό παραμένει μετά και την εκπνοή της συνταγματικής διορίας για διορισμό νέου προέδρου, ενώ θα γίνει αξιολόγηση και της μέχρι στιγμής λειτουργίας της αποστολής παρατηρητών στις διαδικασίες ορισμού των συνόρων Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν.

ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ Covid-19: Ανταλλαγή απόψεων με τον Lieve Verboben, από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, τον Jan Willem Goyrdian, από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Δημόσιας Υπηρεσίας, τον Claes-Michael Stahl, από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων, την Christina Sode Haslud, από τη Συνομοσπονδία των Δανών εργοδοτών, και τη Véronique Wilelms, από τη Συνομοσπονδία μικρομεσαίων εργοδοτών SME United.

Πέμπτη 17/11:

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

■ Παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης για τη Νεολαία.

■ Διδάγματα που αντλήθηκαν από τα Pandora Papers και άλλες αποκαλύψεις (εξέταση σχεδίου, γνωμοδότησης και τροπολογιών).

■ Εκθεση στην Επιτροπή από τον πρόεδρο της αντιπροσωπείας «Ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία» εν όψει του χειμώνα.


Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Επικίνδυνα τα δεδομένα του Covid-19
Τους κινδύνους από την ψηφιοποίηση των στοιχείων της πανδημίας επισημαίνει στη γνωμοδότησή της για την τεχνητή νοημοσύνη η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.
Επικίνδυνα τα δεδομένα του Covid-19
ΕΥΡΩΠΗ
Κλειδί ο γρήγορος εντοπισμός
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εκτιμά ότι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως η τήρηση φυσικής απόστασης, η υγιεινή και η χρήση μάσκας προσώπου, έχουν αποδειχτεί επαρκείς για τη μείωση...
Κλειδί ο γρήγορος εντοπισμός
ΕΥΡΩΠΗ
Η στρατηγική για τα εμβόλια
Τρεις κατ' αρχήν συμφωνίες προαγοράς με μεγάλες φαρμακευτικές πολυεθνικές για πιθανά εμβόλια και για πάνω από 1 δισ. δόσεις έχει μέχρι στιγμής συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Θέλουμε το εμβόλιο να είναι ένα...
Η στρατηγική για τα εμβόλια
ΕΥΡΩΠΗ
Βήματα για ενεργειακή αυτονομία
Προς ψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο αυτήν την εβδομάδα η προσωρινή συμφωνία για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, με στόχο την ετήσια εξοικονόμηση από 1,3% έως 1,9% μέχρι το 2030.
Βήματα για ενεργειακή αυτονομία
ΕΥΡΩΠΗ
Εμφυλη ενεργειακή φτώχεια
Στην Αθήνα, το 50% των μητέρων σε μονογονεϊκές οικογένειες και το 1/3 των γυναικών που ζουν μόνες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας.
Εμφυλη ενεργειακή φτώχεια
ΕΥΡΩΠΗ
Πρωτοβουλία σωτηρίας μελισσών και γεωργών
Συγκεντρώθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές, καλώντας την Επιτροπή να προτείνει νομικά μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση των συνθετικών φυτοφαρμάκων κατά 80% έως το 2030, με στόχο την πλήρη κατάργησή τους...
Πρωτοβουλία σωτηρίας μελισσών και γεωργών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας