• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 16.6°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.8°C / 14.6°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.8°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.9°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  3 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.8°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  91%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.9°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.3°C
  1 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 16.8°C
  4 BF
  52%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 8.7°C / 13.9°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  77%

Χοσέ Μανουέλ Αλμπαρες

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δεν θέλουμε να... χαθούμε στις κυρώσεις»

 • A-
 • A+
Χοσέ Μανουέλ Αλμπαρες, υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας: «Χρειαζόμαστε το Σύμφωνο Μετανάστευσης. Κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Ξέρουμε πλέον τι λειτουργεί και δεν λειτουργεί. Για παράδειγμα, ξέρουμε ότι ένα καράβι με μετανάστες και πρόσφυγες θα πρέπει να δέσει στο ασφαλέστερο λιμάνι. Από εκεί και πέρα καλό θα είναι οι ρόλοι κάθε κράτους-μέλους να είναι ξεκάθαροι από την αρχή»

Καλά νέα για τη μετανάστευση, αλλά απογοητευτικά για όσους αναμένουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, έστω για τη μη εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αποκαλύπτει η συνέντευξη με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών. Ο Χοσέ Μανουέλ Αλμπαρες (José Manuel Albares) συμμερίζεται μεν την άποψη της Ελλάδας ότι η μετανάστευση είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και μοιάζει αποφασισμένος να δώσει στιβαρές απαντήσεις ακόμα και σε εκείνα τα κράτη-μέλη που μέχρι σήμερα δεν επιδεικνύουν αλληλεγγύη, ωστόσο δεν εκτιμά ότι χρειάζονται κυρώσεις σε βάρος της Αγκυρας.

«Να επιβάλλουμε κυρώσεις σε όσους δεν εφαρμόζουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις είναι παράλογο. Θα... χαθούμε στις κυρώσεις και δεν το θέλουμε», είπε απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.». Ο ίδιος απέφυγε να κριτικάρει την Τουρκία ακόμα και για το «μπλόκο» της σε Σουηδία-Φινλανδία, λέγοντας πάντως ότι η Ισπανία ήταν από τις πρώτες χώρες που ενέκριναν το πρωτόκολλο εισδοχής των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ και είναι υπέρ της εισόδου των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία.

Ο Ισπανός υπουργός -φυσικά- δεν θέλησε να απαντήσει στην άλλη ερώτησή μας, αν δηλαδή -αφού η Τουρκία απειλεί δύο κράτη-μέλη και μάλιστα Συμμάχους της Ισπανίας- θα σκεφτόταν να ακυρώσει τις αμυντικές συμφωνίες Μαδρίτης-Αγκυρας. Με νόημα υπενθύμισε τον ρόλο της Τουρκίας στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία και τη γεωπολιτική της θέση...

Ο Ισπανός υπουργός βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών εν όψει της προεδρίας της Ισπανίας στο Συμβούλιο κατά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους -μεσολαβεί η προεδρία της Σουηδίας. «Εχουμε δύο βασικές προτεραιότητες για την προεδρία μας», εξήγησε ο Αλμπαρες. «Το βασικό θέμα που θα έχουμε να διαχειριστούμε είναι το θέμα της Ουκρανίας -μακάρι να έχει τελειώσει ο πόλεμος, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ακόμα στον ορίζοντα. Θα θέλαμε να συμβάλουμε στην επιστροφή της ειρήνης στην Ουκρανία», είπε.

«Το δεύτερο μεγάλο θέμα που θα χρειαστεί να χειριστούμε είναι η οικονομική ανάκαμψη της Ε.Ε., η διαχείριση όλων των επιπτώσεων του πολέμου, από τις τιμές ενέργειας και την αναμόρφωση της αγοράς μέχρι την μεταρρύθμιση στο Σύμφωνο Σταθερότητας», συμπλήρωσε. «Και φυσικά, για εμάς είναι προτεραιότητα το θέμα της μετανάστευσης, αλλά και των κοινωνικών πολιτικών», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι προέρχεται από μια σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Στις τοποθετήσεις του ήταν σκληρός και ξεκάθαρος όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση. «Χρειαζόμαστε το σύμφωνο για ένα τόσο ευρωπαϊκό θέμα. Πολύ συχνά αφήνεται στην αγκαλιά των χωρών πρώτης άφιξης. Ομως κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Ξέρουμε πλέον τι λειτουργεί και δεν λειτουργεί. Για παράδειγμα, ξέρουμε ότι ένα καράβι με μετανάστες και πρόσφυγες θα πρέπει να δέσει στο ασφαλέστερο λιμάνι. Από εκεί και πέρα, καλό θα είναι οι ρόλοι κάθε κράτους-μέλους να είναι ξεκάθαροι από την αρχή», επεσήμανε.

«Ποτέ δεν είπαμε “όχι” σε οποιαδήποτε συμφωνία σε άλλους, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Ολοι πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη... Αν τα κράτη πρώτης εισόδου χρειάζονται βοήθεια για να διαχειριστούν αυτό το φαινόμενο, πρέπει να βοηθηθούν», επέμεινε. Ο ίδιος απέρριψε χωρίς δεύτερη κουβέντα το σχέδιο της Δανίας για εξέταση των αιτημάτων ασύλου προσφύγων σε τρίτες χώρες και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα δεχθούμε αλληλεγγύη αλά καρτ».

Πέραν της Ουκρανίας και των εξελίξεων στο μέτωπο της Ρωσίας, βασικές προτεραιότητες της ισπανικής προεδρίας στην εξωτερική πολιτική θα είναι η έμφαση στη Λατινική Αμερική. Μάλιστα, επιθυμία της Μαδρίτης είναι να διοργανωθεί μία Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.-χωρών της Λατινικής Αμερικής και να συνάψει εμπορικές σχέσεις με το Μεξικό και τη Χιλή. «Η περιοχή αυτή είναι πιο κοντά στην ευρωπαϊκή νοοτροπία από όλες στον κόσμο και την έχουμε αγνοήσει εδώ και καιρό. Οι εμπορικές συμφωνίες δεν είναι μόνο εμπορικές, αλλά και πολιτικές, με την έννοια της διασύνδεσης των δύο πλευρών», υπογράμμισε.

Εμφαση θα δώσει η Ισπανία και στην ευρωμεσογειακή ατζέντα με συνέχιση συναντήσεων και συνεργασιών των χωρών του Νότου. Σε σχέση με την Κίνα, ο υπουργός Αλμπαρες υποστήριξε ότι είναι «πραγματικά μεγάλη δύναμη» για να την αγνοήσουμε και εισηγήθηκε μία συνεργασία με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, αλλά και διαφορετικά επίπεδα επικοινωνίας και συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ξεκάθαρος ήταν και σε σχέση με τις ΗΠΑ. «Δεν πρέπει να ακολουθούμε την Αμερική, αλλά να συνομιλούμε και να συνεργαζόμαστε με τη συμμαχική αυτή χώρα», επεσήμανε. «Η ενότητα είναι το καλύτερο εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις που “χτυπούν” την Ε.Ε., είναι και ο καλύτερος τρόπος για να επαναφέρουμε την ειρήνη στην Ουκρανία και την Ευρώπη», κατέληξε ο Χοσέ Μανουέλ Αλμπαρες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Ε.Ε.: Χωρίς αποφάσεις η σύνοδος κορυφής - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο συμπερασμάτων
Οι «27» θα επαναλάβουν την υποστήριξη της Ε.Ε. στην Ουκρανία, θα αναφέρουν κάποια πρώτα γενικόλογα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό και θα θέσουν τις βάσεις για απάντηση στις γιγαντιαίες επιδοτήσεις των ΗΠΑ
Ε.Ε.: Χωρίς αποφάσεις η σύνοδος κορυφής - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο συμπερασμάτων
ΕΥΡΩΠΗ
Απαντήσεις ζητούν Καταλανοί ευρωβουλευτές για την πώληση όπλων από την Ισπανία στην Τουρκία
Η σχέση αγοραπωλησίας όπλων Ισπανίας-Τουρκίας προκάλεσε ερωτήματα σε ευρωβουλευτές της Καταλονίας, οι οποίοι διερωτώνται πώς μία χώρα της ΕΕ πουλάει όπλα στην Τουρκία, που είναι εχθρική προς την Ελλάδα.
Απαντήσεις ζητούν Καταλανοί ευρωβουλευτές για την πώληση όπλων από την Ισπανία στην Τουρκία
ΕΥΡΩΠΗ
Η ισπανική ακτοφυλακή διέσωσε 300 μετανάστες με προορισμό τα Κανάρια Νησιά
Δέκα άνθρωποι, περιλαμβανομένης μίας εγκύου και ενός μωρού, διακομίστηκαν σε κέντρα υγείας, αλλά κανείς τους δεν διατρέχει κίνδυνο.
Η ισπανική ακτοφυλακή διέσωσε 300 μετανάστες με προορισμό τα Κανάρια Νησιά
ΕΥΡΩΠΗ
#BrusselsCalling: Ο ενδημικός κορονοϊός και ένα αντίο στον Νταβίντ Σασόλι (podcast)
Ο Ισπανός πρωθυπουργός κάλεσε την Ε.Ε. να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής της αντιμετώπισης του κορονοϊού. Σε μια μέρα που «σημαδεύεται» από τον θάνατο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το...
#BrusselsCalling: Ο ενδημικός κορονοϊός και ένα αντίο στον Νταβίντ Σασόλι (podcast)
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρώπη οικολογική, διεθνής και πυρηνική
Κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, σφραγισμένα σύνορα απέναντι στο μεταναστευτικό, προσήλωση στην πράσινη μετάβαση, αλλά με αξιοποίηση και της πυρηνικής ενέργειας, στις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας στην Ε.Ε.
Ευρώπη οικολογική, διεθνής και πυρηνική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας