Οσοι και όσες τραγούδησαν κάποτε το «Ηταν ένα μικρό καράβι που ήταν αταξίδευτο, κι έκανε ένα μακρύ ταξίδι μέσα εις τη Μεσόγειο» ίσως να θυμούνται ότι στη συνέχεια το τραγούδι έλεγε πως «σε πέντ’ έξι εβδομάδες σωθήκαν όλες οι τροφές και τότε ρίξανε τον κλήρο να δούνε ποιος θα φαγωθεί». Το παιχνίδι της ιστορίας έγκειται στο ότι αυτό το μακάβριο παλιό παιδικό τραγουδάκι αναφερόταν στο γαλλικό πλοίο «Μέδουσα» που ναυάγησε το 1810 πλέοντας στην Αφρική.
Σήμερα, ωστόσο, θα μπορούσε να αναφέρεται στο πλοίο «Ocean-Viking» που, έχοντας περισυλλέξει 234 ναυαγούς προερχόμενους από την Αφρική εδώ και κάμποσες εβδομάδες, έψαχνε ένα ευρωπαϊκό λιμάνι να τους αποβιβάσει και δεν έβρισκε. Και αυτό διότι η κυβέρνηση της Μελόνι έκρινε πως επρόκειτο για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιδείξει την ακροδεξιά πυγμή της και –κατά παράβαση του Δικαίου της Θάλασσας– του απαγόρευσε να δέσει σε ιταλικό λιμάνι, η δε κυβέρνηση του Μακρόν έκανε ό,τι μπορούσε για να το κρατήσει μακριά από τη Γαλλία, χωρίς τελικά να το καταφέρει.
Το «Ocean-Viking» είχε φτάσει χτες κοντά στην Κορσική και οι 234 ναυαγοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, ήταν εξουθενωμένοι. Οι γαλλικές Αρχές, θέλοντας και μη, του επέτρεψαν τελικά να κατευθυνθεί προς το λιμάνι της Τουλόν, όπου καλώς εχόντων των πραγμάτων θα δέσει σήμερα και οι ναυαγοί θα μεταφερθούν σε στρατιωτική βάση για την παροχή, όπως ανακοινώθηκε, υγειονομικής βοήθειας.
Τέλος καλό, όλα καλά λοιπόν; Οχι βέβαια, λέει το Παρίσι, που καταγγέλλει τη Ρώμη πως παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ενώ ταυτόχρονα εισπράττει τα ευρωπαϊκά κονδύλια που αφορούν το μεταναστευτικό. Η υπόθεση θα έλθει για συζήτηση στο επόμενο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., αλλά η έκβασή της είναι αβέβαιη, αφού τόσο στην Ιταλία όσο και στη Γαλλία ελλοχεύει η Ακροδεξιά.
Στην Ιταλία η Μελόνι γνωρίζει πως για να έχει τη στήριξη του Σαλβίνι οφείλει να ακολουθεί τη γραμμή του στο μεταναστευτικό. Στη Γαλλία η περί τον Μακρόν προεδρική πλειοψηφία φοβάται πως, υποκύπτοντας στις πιέσεις της Ιταλίας, ενισχύεται περαιτέρω η γαλλική Ακροδεξιά που εδώ και πενήντα χρόνια θέλει να διώξει όλους τους ξένους από το γαλλικό έδαφος, ακόμη και αυτούς που είναι πλέον Γάλλοι πολίτες.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι η πρόσφατη απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να είναι αυτός ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που συνάντησε στη Ρώμη την Τζόρτζια Μελόνι μόλις έγινε πρωθυπουργός δεν δικαιώνεται, όπως επίσης βέβαιο θεωρείται πως οι διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν στο επίπεδο της Ε.Ε. κάθε άλλο παρά εύκολες θα είναι. Και αυτό διότι οι πολιτικές συμφωνίες για το μεταναστευτικό, οι οποίες υπήρξαν στο ευρωπαϊκό επίπεδο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 –που η Γαλλία ασκούσε την προεδρία στην Ε.Ε.–, δεν τηρήθηκαν, με όσα δεινά πλέον αυτό συνεπάγεται.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας