• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 15.2°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.0°C
  4 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.2°C / 14.0°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 8.3°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  4 BF
  57%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.9°C / 11.0°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  3 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.9°C
  5 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 10.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 13.8°C
  3 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 10.7°C
  1 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.1°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.5°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  5 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.9°C
  0 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.6°C / 9.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  2 BF
  59%

Από την εκδήλωση της Ευρωομάδας της Αριστεράς για τις αποστολές της PEGA

The Left/Ευρωομάδα της Αριστεράς

«Κλειστές πόρτες» και «επίθεση στη Δημοκρατία» καταγγέλλουν ευρωβουλευτές μέλη της PEGA

 • A-
 • A+
Οι ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (The Left), επισήμαναν ότι οι αποστολές της PEGA σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ γύρισαν «με περισσότερα ερωτήματα από ό,τι όταν πήγαν». Ειδικά για την Ελλάδα, είπε ο Στέλιος Κούλογλου, «έγινε σαφές ότι οι παρακολουθήσεις έγιναν από ένα πολιτικό κέντρο με τη γνώση και υπό τον συντονισμό του Μεγάρου Μαξίμου».

Τα συμπεράσματα από τις αποστολές της PEGA σε Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση των ευρωβουλευτών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (The Left), μελών της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Βασικό συμπέρασμα της εκδήλωσης είναι το γεγονός ότι η εξεταστική επιτροπή δεν πήρε απαντήσεις και στοιχεία στην Ελλάδα, πράγμα που αποτελεί άρνηση στη λογοδοσία προς τους νόμιμους εκπροσώπους του λαού, στο όνομα του οποίου ζητείται η λογοδοσία. «Και αυτό αντίκειται στη Δημοκρατία», τονίστηκε.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιου Κούλογλου, ενώ συμμετείχαν δημοσιογράφοι-θύματα παράνομων παρακολουθήσεων, εκπρόσωποι οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικοί στον χώρο της κυβερνοασφάλειας.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Κούλογλου, οι αποστολές γύρισαν «με περισσότερα ερωτήματα από ό,τι πήγαμε. Ωστόσο έγινε σαφές ότι οι παρακολουθήσεις έγιναν από ένα πολιτικό κέντρο με τη γνώση και υπό τον συντονισμό του Μεγάρου Μαξίμου».
 
Αλλά και στο Ισραήλ, σύμφωνα με τη Γαλλίδα ευρωβουλευτή της Αριστεράς, Αν-Σοφί Πελετιέ, «βρήκαμε μόνο κλειστές πόρτες. Προσπαθούμε να προχωρήσουμε την έρευνά μας, αλλά οι κυβερνήσεις αρνούνται πεισματικά να μας βοηθήσουν. Αν δε δώσουμε απαντήσεις στους πολίτες, πώς θα εμπιστευθούν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όταν βλέπουν ότι δεν έρχονται αποτελέσματα από έρευνες για τέτοιες αντιδημοκρατικές πρακτικές που είναι αντίθετες στα θεμελιώδη δικαιώματα;».

Από την εκδήλωση της ευρωομάδας της Αριστεράς για την αποστολή της PEGA

The Left/Ευρωομάδα της Αριστεράς

 
Η Βελγίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, μέλος της PEGA και των αποστολών της σε Κύπρο και Ελλάδα, Σάσκια Μπρίκμοντ, δήλωσε ότι «χωρίς την ερευνητική δουλειά των δημοσιογράφων στην Ελλάδα και αλλού δεν θα υπήρχε η επιτροπή μας. Αν η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση, ας μας φέρει τις αποδείξεις, αντί να απαξιώνει, να εκφοβίζει και να κάνει αγωγές SLAPP στους δημοσιογράφους που κάνουν τις αποκαλύψεις».

Τα πέντε βήματα προς μια ανελεύθερη δημοκρατία

Όπως επισήμανε ο καθηγητής Δημήτρης Χριστόπουλος, αυτές οι πρακτικές και η παρεμπόδιση του έργου της PEGA συναινούν σε κάτι πολύ πιο σοβαρό: 

«Ο μετασχηματισμός μιας φιλελεύθερης δημοκρατίας σε μια ανελεύθερη δημοκρατία δεν μοιάζει στις μέρες μας με την πορεία του Μουσολίνι με τους μελανοχίτονες προς τη Ρώμη. Έχει αποκτήσει θεσμικά χαρακτηριστικά και αναλύεται στα εξής βήματα: Μια κυβέρνηση που επιχειρεί αυτόν τον μετασχηματισμό, πρώτον προσπαθεί ασφυκτικά να ελέγξει τις μυστικές υπηρεσίες. Το δεύτερο που κάνει είναι να προσπαθήσει να χειραγωγήσει τις ανεξάρτητες αρχές. Το τρίτο, να σιγάσει τον πλουραλισμό στον Τύπο. Το τέταρτο είναι να αδρανοποιήσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και το πέμπτο, να απισχνάσει τη δικαιοσύνη. Και τα πέντε βήματα τα έχουμε δει στην Ελλάδα σαν να βγαίνουν από κάποια to-do-list. Δεν λέω ότι γίνονται συνειδητά προσπάθειες για μετατροπή της χώρας σε ανελεύθερη δημοκρατία, αλλά δεν είναι τυχαίο και συμπτωματικό ότι αυτά τα βήματα, που πιστοποιούν αυτό το μετασχηματισμό, παρατηρούνται στην Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να μη το επισημάνω».
 
Από την πλευρά του ο καθηγητής Ανδρέας Τάκης, σημείωσε ότι το Κράτος Δικαίου φαίνεται να τελεί σε πραγματικό κίνδυνο γιατί απειλούνται από πρακτικές, όπως η χρήση spyware εναντίον των πολιτών, και τα θεμελιώδη δικαιώματα και η Δημοκρατία, που είναι τα δυο συστατικά στοιχεία του. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον καθηγητή, «σε συνθήκες συνταγματικής ομαλότητας, ο αριθμός των παρακολουθούμενων στην Ελλάδα είναι τεράστιος και επικίνδυνος, αν λάβουμε υπόψη την ταραχώδη πολιτειακή εμπειρία της χώρας μας τα τελευταία 50 χρόνια».

«Το ότι επιχειρήθηκε να παρακολουθηθεί το κινητό Ανδρουλάκη είναι διολίσθηση του κράτους δικαίου στη χώρα», σχολίασε, επισημαίνοντας ότι από τέτοιες πρακτικές προκαλείται ανασφάλεια στους πολίτες και φόβοι ότι οι εγγυήσεις του Συντάγματος δεν αρκούν, κάτι που θέτει σε κρίση όλο το πολιτικό μας σύστημα.
 
Για τον επικεφαλής του γραφείου Βαλκανίων και Ε.Ε. των «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», Πάβολ Σαλάι, επισήμανε πως από τη χρήση παράνομων λογισμικών πλήττονται όχι μόνο δημοσιογράφοι αλλά οι πολίτες στο σύνολό τους. Αυτό γιατί η Δημοκρατία απειλείται όταν δεν υπάρχει λογοδοσία, όταν υπάρχει συμπαιγνία μεταξύ των αρχών, όπως εξήγησε, σημειώνοντας ότι αυτή η συμπεριφορά έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα και την Ουγγαρία. 

Εκπροσωπώντας τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα ζήτησε από την Ε.Ε. μορατόριουμ στην πώληση, χρήση και κατοχή παράνομων κατασκοπευτικών λογισμικών, τουλάχιστον έως ότου μεταρρυθμιστεί επαρκώς το νομικό πλαίσιο.

Στην εκδήλωση τον λόγο πήραν ο δημοσιογράφος Θοδωρής Χονδρόγιαννος, από τους Reporters United, που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της κυβέρνησης για τις έρευνες τους για τα παράνομα λογισμικά, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, που ήταν θύμα παρακολούθησης με το Predator, οι Γάλλοι δημοσιογράφοι Εντουί Πλενέλ και Λενά Μπρεντού, από το mediapart, που επίσης έπεσαν στο παρελθόν θύματα παρακολούθησης εξαιτίας των ερευνών τους για ατασθαλίες της γαλλικής κυβέρνησης.

Πώς να προστατευτείτε...

Επίσης, ο επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας ασφαλείας ενάντια στα παράνομα λογισμικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Λούκα Ρετόρε, εξήγησε τη δράση που ανέλαβε η ομάδα του προκειμένου να θωρακίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τέτοιες επιθέσεις. Όπως τόνισε, «ο ψηφιακός κόσμος έχει ευεργετήματα αλλά και κινδύνους» και έδωσε συμβουλές αυτοπροστασίας στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Ρετόρε, υπάρχουν απλά βήματα που μπορεί να κάνει ο καθένας μας για να αυξήσει τον βαθμό προστασίας του από παράνομα λογισμικά: «Να έχετε ενημερωμένες συσκευές. Να σας προβληματίζει ένα μήνυμα από άγνωστο αποστολέα. Να μην ανοίγετε ποτέ συνδέσμους ή συνημμένα αρχεία, που μπορεί να περιλαμβάνονται σε ένα τέτοιο μήνυμα, όσο αληθοφανή και αν φαίνονται. Να σβήνετε εφαρμογές και επαφές, που δεν χρησιμοποιείτε πια. Είναι από τα πιο τρωτά σημεία, που θα επιλέξει ο δράστης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η δύσκολη μάχη της Ιν’τ Βελτ
Απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» για το κατά πόσο είναι πεπεισμένη ότι η κυβέρνηση είναι πίσω από τις παρακολουθήσεις, αλλά και πόσο κοντά ήταν το σύστημα αυτό στον Ελληνα πρωθυπουργό, η Σοφί ιν’τ Βελτ ήταν...
Η δύσκολη μάχη της Ιν’τ Βελτ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ν.Δ. σε πανικό: Στοχοποιούν την εισηγήτρια της PEGA με τις πλάτες του ΕΛΚ
Πρωτοφανής επίθεση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου στην Σοφί Ιν'τ Βελντ • Αμφισβητούν την PEGA με τις πλάτες του προέδρου της επιτροπής.
Ν.Δ. σε πανικό: Στοχοποιούν την εισηγήτρια της PEGA με τις πλάτες του ΕΛΚ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
«Σέρβις» σε Μητσοτάκη για τις υποκλοπές από τον πρόεδρο της PEGA
Σε επιχείρηση υποβάθμισης του έργου της ίδιας της επιτροπής της οποίας είναι πρόεδρος προχώρησε ο Γέροεν Λέναρς, ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 
«Σέρβις» σε Μητσοτάκη για τις υποκλοπές από τον πρόεδρο της PEGA
ΕΥΡΩΠΗ
Ευθεία σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων «δείχνει» το προσχέδιο PEGA
Σε κεντρικό κόμβο εξαγωγής παράνομων λογισμικών στις ευρωπαϊκές χώρες αναδεικνύεται η Κύπρος μέσα από το προσχέδιο της έκθεσης της PEGA, στην οποία κεντρική θέση έχει η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ευθεία σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων «δείχνει» το προσχέδιο PEGA
ΕΥΡΩΠΗ
Στα μανταλάκια κρέμασε τον Μητσοτάκη για τις υποκλοπές μέλος του ΕΛΚ
Στο επίκεντρο του σκανδάλου υποκλοπών βάζουν ακόμη και «δικοί του» στο Ευρωκοινοβούλιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον εισηγητή του ΕΛΚ στη Νομική Επιτροπή του Συμβουλίου να μιλά για κυβερνητική ευθύνη.
Στα μανταλάκια κρέμασε τον Μητσοτάκη για τις υποκλοπές μέλος του ΕΛΚ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας