• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.7°C / 6.9°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.0°C / 5.7°C
  3 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.0°C / 4.4°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -3.1°C / -0.1°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / 0.2°C
  0 BF
  86%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.0°C / 5.4°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / 1.8°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -2°C -1.5°C / -1.5°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 8.8°C
  5 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.0°C / 6.9°C
  3 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 8.8°C
  3 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  6 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / 2.3°C
  0 BF
  86%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.5°C / 3.9°C
  2 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 7.1°C
  3 BF
  56%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C -1.7°C / 4.9°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.6°C / 6.1°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.9°C / -0.9°C
  2 BF
  63%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι άστεγοι της Αθήνας και η... Λισαβόνα

 • A-
 • A+
Κατά το κύμα ψύχους τον περασμένο χειμώνα στην Ελλάδα, πολλοί άστεγοι αναγκάστηκαν να μείνουν στον δρόμο, επειδή δεν υπάρχουν καταφύγια που να δέχονται και τα ζώα συντροφιάς.

Πολύ διαφωτιστικές για τα πραγματικά όρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνήθως δεν υπερβαίνουν το επίπεδο των ευχολογίων στον τομέα των κοινωνικών πολιτικών, αποδεικνύονται κάποιες από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Αναφορών, της μοναδικής Επιτροπής στην οποία ο πολίτης μπορεί να απευθυνθεί άμεσα και σχεδόν αμέσως να διεκδικήσει την προσοχή των θεσμικών οργάνων, προσδοκώντας είτε μια δικαίωση στο πρόβλημα που εκθέτει είτε απλώς μια δημόσια κοινοποίησή του.

Σε αυτήν την Επιτροπή, την PETI, που στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να λειτουργήσει ως προθάλαμος για την ευρύτερη διάσταση που μπορεί να προσλάβει μια καταγγελία, υπέβαλε πρόσφατα την αναφορά της η Κωνσταντίνα Πιερρέα. Με την αναφορά, εξέθεσε την Ελλάδα για παντελή έλλειψη κατάλληλων δομών για τους αστέγους που συνοδεύονται από τα ζώα συντροφιάς, τα οποία δεν θέλουν και δεν μπορούν να εγκαταλείψουν, όταν τους προτείνεται να στεγαστούν σε μια δομή ή να αξιοποιήσουν ένα υπνωτήριο τον βαρύ χειμώνα.

Στην αναφορά της έγραφε ότι, κατά το κύμα ψύχους τον περασμένο χειμώνα, στην Ελλάδα, πολλοί άστεγοι αναγκάστηκαν να μείνουν στον δρόμο, επειδή δεν υπάρχουν καταφύγια που να δέχονται τα ζώα συντροφιάς τους. Εξηγούσε δε ότι, εφόσον τα ζώα συντροφιάς δεν γίνονται δεκτά, οι συνάνθρωποί μας πρέπει να υποστούν το ψύχος, για να μην τα εγκαταλείψουν. Ως εκ τούτου, καλούσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ασκήσει πίεση για τη δημιουργία κατάλληλων δομών για την καταπολέμηση της αστεγίας, η οποία βρίσκεται σε έξαρση.

Και τι απάντησε το Ευρωκοινοβούλιο σε αυτό το υπαρκτό πρόβλημα που, ωστόσο, όλοι προσπερνάμε κάθε χειμώνα; Απάντησε ότι το θέμα (ευρύτερα της αστεγίας) δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να παραπέμψει την αναφέρουσα στη Διακήρυξη της Λισαβόνας, που αποφάσισε να δημιουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κατάργηση της αστεγίας μέχρι... το 2030. «Αν και η Επιτροπή δεν μπορεί να παρέμβει άμεσα στην υπόθεση που προτάθηκε από τον αναφέροντα, δεδομένου ότι το θέμα δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Ε.Ε., η Επιτροπή θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα κράτη - μέλη, ώστε να εξασφαλίσουν καλύτερη πρόσβαση σε καταλύματα έκτακτης ανάγκης για άστεγους και, περισσότερο γενικά, στη στέγαση ευάλωτων ατόμων. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την καταπολέμηση των αστέγων, θα ενθαρρύνει την ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών σχετικά με την αποτελεσματική στέγαση και την κοινωνική βοήθεια για άτομα που είναι άστεγα ή κινδυνεύουν να μείνουν άστεγα. Η υπόθεση που ανέπτυξε ο αναφέρων θα μπορούσε να εξεταστεί στο πλαίσιο δραστηριοτήτων αμοιβαίας μάθησης», επισημαίνεται στην απάντηση της επιτροπής.

Η Επιτροπή υπενθύμισε τις περιορισμένες αρμοδιότητες που έχουν εκχωρήσει οι Συνθήκες στην Ενωση σε θέματα που αφορούν μέτρα πολιτικής και προγράμματα βοήθειας για την αντιμετώπιση των αστέγων, του αποκλεισμού από τη στέγαση και των εθνικών πολιτικών στέγασης. Υπενθύμισε ότι τα κράτη - μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Επιτροπή, καθώς και συμβουλευτικά όργανα της Ε.Ε., δίκτυα οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και κοινωνικοί εταίροι σε επίπεδο Ε.Ε. υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Λισαβόνας για την καταπολέμηση των αστέγων, τον Ιούνιο του 2021. Οι υπογράφοντες τη Διακήρυξη έχουν δεσμευτεί να εργαστούν για τον τερματισμό των αστέγων στην Ε.Ε., έως το 2030.

ΑΤΖΕΝΤΑ

 • 7/11 Συνεδρίαση Eurogroup με βασικό θέμα τις μακροοικονομικές εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ.
 • 8/11 Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ΕCOFIN)
 • Bασικό θέμα συζήτησης, η εφαρμογή του κανονισμού της Βασιλείας ΙΙΙ, τα μεταρρυθμιστικά μέτρα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα της Ε.Ε. και την ενίσχυση της εποπτείας και της διαχείρισης κινδύνων.
 • 9/11 Το ΕCOFIN θα επιδιώξει να καταλήξει σε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για το 2023.
 • 9-10/11 Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες
 • 10/11 Η Oλλανδή εισηγήτρια Sophie In ’t Veld θα παρουσιάσει το προσχέδιο της έκθεσής της με τα ευρήματα της εξεταστικής επιτροπής PEGA που διερευνά τη χρήση του Pegasus και άλλου κατασκοπευτικού λογισμικού, όπως το Predator, για το οποίο αντιπροσωπεία της επιτροπής επισκέφτηκε την Αθήνα την περασμένη εβδομάδα.

Μόνο ηλεκτρικά επιβατικά και Van από το 2035

Σε συμφωνία, με την οποία τερματίζεται, το 2035, η πώληση νέων οχημάτων ιδιωτικής χρήσης και ελαφρών φορτηγών δημόσιας χρήσης με κινητήρες εσωτερικής καύσης, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων υβριδικής τεχνολογίας, κατέληξαν Eυρωπαϊκό Συμβούλιο και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία του προγράμματος «Fit for 55», εν όψει και της Συνόδου COP27, η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της χθες. Στο πλαίσιο της συμφωνίας η χρηματοδότηση της Ε.Ε. θα πρέπει να κατευθύνεται στην ανάπτυξη τεχνολογιών οχημάτων μηδενικών ρύπων, με την έμφαση να δίνεται στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των πιο ευάλωτων περιοχών και ομάδων του πληθυσμού. Η συμφωνία «είναι κρίσιμης σημασίας για να φτάσουμε στην κλιματική ουδετερότητα το 2050 και να κάνουμε πιο προσιτή την “πράσινη” οδήγηση», σχολίασε ο εισηγητής Jan Huitema (Renew, Ολλανδία).


Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
«Πήραν σηκωτούς» διαδηλωτές κατά της κλιματικής αλλαγής στην Πορτογαλία
Εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Λισαβόνας, με δεκάδες από αυτούς να εισβάλλουν σε κτίριο όπου μιλούσε ο υπ. Οικονομικών.
«Πήραν σηκωτούς» διαδηλωτές κατά της κλιματικής αλλαγής στην Πορτογαλία
ΕΥΡΩΠΗ
«Καθήκον της γενιάς μας η στήριξη της Ουκρανίας»
Μονότονα μηνύματα περί ενότητας των Ευρωπαίων πολιτών στη σκιά μιας πολύπλευρης κρίσης έστειλε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά την ομιλία της στο 10ο Athens Democracy Forum.
«Καθήκον της γενιάς μας η στήριξη της Ουκρανίας»
ΕΥΡΩΠΗ
Διεθνής Αμνηστία: Ένας στους τρεις Βρετανούς φοβάται ότι μπορεί να μείνει άστεγος
Δραματικά στοιχεία για τις συνέπειες του αυξανόμενου κόστους στέγασης στη Βρετανία έφερε στο φως έρευνα. Το 31% των ενήλικων κατοίκων της χώρας φοβάται ότι μπορεί να μείνει χωρίς μόνιμη στέγη μέσα στην επόμενη...
Διεθνής Αμνηστία: Ένας στους τρεις Βρετανούς φοβάται ότι μπορεί να μείνει άστεγος
ΕΥΡΩΠΗ
Συνάντηση Ανδρουλάκη-Κόστα στη Λισαβόνα: Η σοσιαλδημοκρατία εγγυάται πολιτικές αλληλεγγύης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε την ατολμία της κυβέρνησης να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας αλλά και να προβεί στη λήψη άμεσων έκτακτων μέτρων όπως η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά.
Συνάντηση Ανδρουλάκη-Κόστα στη Λισαβόνα: Η σοσιαλδημοκρατία εγγυάται πολιτικές αλληλεγγύης
ΕΥΡΩΠΗ
Η «Ο» ταξιδεύει με αεροπλάνα και... βαπόρια
Η υπερμεταδοτική παραλλαγή δεν υπολογίζει γεωγραφικούς ή χωρικούς περιορισμούς και εξαπλώνεται ραγδαία. Μετά την προσβολή των εργαζόμενων στα αεροπλάνα, σειρά έχουν και εκείνοι στα πλοία.
Η «Ο» ταξιδεύει με αεροπλάνα και... βαπόρια
ΕΥΡΩΠΗ
Τραγικός θάνατος οικογένειας από πυρκαγιά σε κατάληψη στη Βαρκελώνη
Η κατάληψη ήταν εγκαταλελειμμένο πρώην υποκατάστημα τράπεζας, το οποίο αποτελούσε κατάληψη στέγης για όσους είχαν ανάγκη.
Τραγικός θάνατος οικογένειας από πυρκαγιά σε κατάληψη στη Βαρκελώνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας