Πρόωρες εκλογές γίνονται σήμερα στη Δανία σ’ ένα πολιτικό σκηνικό κατακερματισμένο ανάμεσα σε 14 κόμματα και χωρισμένο σε δύο βασικά στρατόπεδα, αν και έχει εμφανιστεί πια τρίτος πόλος στο Κέντρο που επιδιώκει να παίξει κομβικό ρόλο στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.
Την επανεκλογή της διεκδικεί η σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν: γνωστή για τη συνέχιση και την περαιτέρω σκλήρυνση της διαβόητης αντιμεταναστευτικής και αντιπροσφυγικής πολιτικής της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό πως η κυβέρνησή της έκανε διαπραγματεύσεις με τις αρχές της Ρουάντα για να εξορίζονται εκεί αιτούντες άσυλο στο «πρότυπο» αντίστοιχα απάνθρωπης συμφωνίας που έχει κλείσει η αφρικανική χώρα με τη Βρετανία.
Η Φρέντρικσεν ηγείται του λεγόμενου «κόκκινου μπλοκ», αποτελούμενου από κεντροαριστερές παρατάξεις, όπως το Κοινωνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (που απέσυρε τη στήριξή του στην κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλδημοκρατών, προκαλώντας προσφυγή στις κάλπες εφτά μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο με αφορμή την παράνομη εξόντωση του πληθυσμού των μινκ της χώρας το 2020 εν μέσω πανδημίας).
Οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν το «κόκκινο μπλοκ» να προηγείται με 49,1% και να κατακτά 85 κοινοβουλευτικές έδρες, όταν απαιτούνται 90 για επίτευξη πλειοψηφίας, σε σύνολο 179 εδρών στη Βουλή. Το αντίπαλο «μπλε μπλοκ» κεντροδεξιών και ακροδεξιών παρατάξεων -που συμπεριλαμβάνει Φιλελεύθερους, Συντηρητικούς και τρία εθνικιστικά αντιμεταναστευτικά κόμματα- ερχόταν δεύτερο στα γκάλοπ με 40,9% και 72 έδρες.
Να σημειώσουμε εδώ ότι -εκτός από το… παραδοσιακό ακροδεξιό Κόμμα του Λαού της Δανίας που έχει συμβάλει καθοριστικά σε βάθος χρόνου στη διαμόρφωση της ξενόφοβης πολιτικής της χώρας, αλλά τώρα παραπαίει από εσωτερικές έριδες και «κινδυνεύει» να μείνει εκτός Βουλής με τα ποσοστά του να έχουν βουλιάξει από 21% στις εκλογές του 2015 σε περίπου 2% σήμερα- δύο νέες παρατάξεις της Ακρας Δεξιάς έχουν βγάλει ρίζες στην εύπορη και πάλαι ποτέ φιλόξενη χώρα της Ε.Ε.
Η Νέα Δεξιά, που ήδη εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο, και οι -κατ’ ευφημισμόν- Δανοί Δημοκράτες (στα πρότυπα προφανώς των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών) που ίδρυσε το καλοκαίρι η σκληροπυρηνική πρώην υπουργός Μετανάστευσης, Ινγκερ Στόιμπερ, αρχιτεκτόνισσα του κατάπτυστου νόμου για την κατάσχεση στα σύνορα περιουσιακών στοιχείων και τιμαλφών αιτούντων άσυλο προκειμένου να καλύπτονται τα έξοδα διαβίωσής τους στη Δανία.
Θυμίζουμε πως η Στόιμπερ παραπέμφθηκε πέρσι σε ειδικό δικαστήριο και καταδικάστηκε ατιμωτικά σε δύο μήνες φυλάκιση (την οποία εξέτισε σε κατ’ οίκον περιορισμό), επειδή εφάρμοσε το παράνομο μέτρο του χωρισμού ζευγαριών αιτούντων άσυλο όταν το ένα μέλος -πρακτικά η γυναίκα- ήταν κάτω των 18 ετών.
Σφήνα ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα έχει μπει η νεόκοπη κεντρώα παράταξη των Μετριοπαθών με επικεφαλής τον Λαρς Λούκε Ράσμουνσεν: τον πρώην πρωθυπουργό που έχασε από τη Φρέντρικσεν στις εκλογές του 2019, για να εγκαταλείψει στη συνέχεια το κόμμα του, τους Φιλελεύθερους, και να ιδρύσει τους Μετριοπαθείς τον Ιούνιο.
Εκπλήσσοντας τους δημοσκόπους το κόμμα εμφανίζεται να έχει πενταπλασιάσει τα ποσοστά του από τον Σεπτέμβριο αποσπώντας 10% και 18 έδρες, χωρίς ο Ράσμουνσεν να αποκλείει μετεκλογική συμμαχία με κάποιο από τα δύο μπλοκ, ούτε και την πιθανότητα όμως να επιστρέψει στην εξουσία ως… γεφυροποιός σε περίπτωση αδιεξόδου των μακρόχρονων συνήθως διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης.
Η Φρέντρικσεν έχει δηλώσει εξάλλου ότι θα ήθελε «μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής με κόμματα και από τις δύο πλευρές του πολιτικού Κέντρου». Αναμενόμενα στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησε το ζήτημα της οικονομικής στήριξης των νοικοκυριών εν μέσω ενεργειακής κρίσης, πληθωριστικής έκρηξης και πολέμου στην Ουκρανία.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας