Η νέα ιταλική κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, μετά το μετριοπαθές ένδυμα που επέλεξε να φορέσει για να παρουσιαστεί στη Βουλή της Ρώμης, αρχίζει να προσφέρει τα πρώτα ανησυχητικά δείγματα γραφής.
Η ίδια η πρωθυπουργός στην παρθενική της ομιλία κατέστησε σαφές ότι από εδώ και πέρα, «δεν θα επιλέγουν οι δουλέμποροι ποιος πρέπει να φτάνει στην Ιταλία» και πρότεινε μια στενότερη συνεργασία με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, για να μη μεταφέρονται οι «λαθρομετανάστες» στις ακτές της Σικελίας και της Καλαβρίας.
Η πρότασή της αυτή όμως (με αναφορά, μάλιστα, στα όσα προέβλεπε η ευρωπαϊκή αποστολή Sophia), σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, οι βορειοαφρικανικές χώρες δεν προκύπτει ότι θέλουν να υπογράψουν τέτοιου είδους συμφωνίες.
Το μεταναστευτικό και το θέμα των δικαιωμάτων, όμως, δεν επιφέρουν οικονομικό κόστος και -κατά συνέπεια- μπορούν να επιτρέψουν, στην υπερσυντηρητική αυτή κυβέρνηση, να ικανοποιήσει τις επιθυμίες πολλών υποστηρικτών της.
Τόσο που, μόλις ανέλαβε το υπουργείο Υποδομών, ο Ματέο Σαλβίνι ζήτησε να τον πληροφορήσουν πόσα πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων βρίσκονταν νότια της Σικελίας. Και αμέσως μετά, ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι (πρώην στενός συνεργάτης του Σαλβίνι), κινήθηκε προς την ίδια ακριβώς κατεύθυνση: με απόφασή του, κατέστησε σαφές ότι τα πλοία Ocean Viking και Humanity 1, τα οποία πλένουν βόρεια της Μάλτας, «δεν σέβονται τους ιταλικούς και ευρωπαϊκούς κανόνες για την ασφάλεια, τον έλεγχο των συνόρων και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης».
Ανήκουν και τα δύο σε ΜΚΟ, έχουν διασώσει και μεταφέρουν πάνω από τριακόσιους μετανάστες και θέλουν να τους δοθεί, από την Ιταλία, ένα ασφαλές λιμάνι. Το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης Μελόνι, όμως, κατέστησε σαφές ότι ετοιμάζει αρνητική απάντηση. Επιστρέφουμε, δηλαδή, στις γνωστές πρακτικές Σαλβίνι που είχαν εφαρμοστεί στην πρώτη κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019. Είναι προφανές ότι η γραμμή αυτή θα οδηγήσει την Ιταλία σε σύγκρουση με τη Γαλλία αλλά και με τη Γερμανία (στην οποία ανήκουν πολλές ΜΚΟ), με κίνδυνο απομόνωσης της Ρώμης από ευρωπαϊκές συναντήσεις και συμμαχίες βασικής σημασίας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας