«Η παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον το καλοκαίρι ήταν το ακριβώς αντίθετο μιας εθνικής τραγωδίας. Αλλά η αποχώρηση της Λιζ Τρας την Πέμπτη ήταν μια στιγμή εθνικής φάρσας. Ποτέ άλλοτε δεν ήταν ένας πρωθυπουργός τόσο ακατάλληλος για τη θέση όσο αυτή. Ποτέ άλλοτε μια παραίτηση δεν ήταν τόσο απαραίτητη για τη χώρα. (...) Φεύγει ταπεινωμένη, ύστερα από 45 ημέρες, ως πιο βραχύβια πρωθυπουργός στη βρετανική Ιστορία. Της άξιζε όμως να φύγει».
Η Guardian «έψησε» κυριολεκτικά στο κύριο άρθρο της την παραιτηθείσα πρωθυπουργό της Βρετανίας, η οποία τελικά άντεξε λιγότερο από ένα μαρούλι, σύμφωνα με το στοίχημα που είχε θέσει η σκανδαλοθηρική Daily Star.
«Αναγνωρίζω, δεδομένης της κατάστασης, ότι δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή με βάση την οποία εξελέγην από το Συντηρητικό Κόμμα», είπε η Τρας σε μια σύντομη ομιλία έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ ανακοινώνοντας την παραίτησή της, μετά τη συνάντηση που είχε κατόπιν δικού της αιτήματος με τον επικεφαλής της Επιτροπής 1922 του κόμματος κι αφού μόλις μια μέρα νωρίτερα είχε δηλώσει στο BBC ότι είναι «αγωνίστρια» και θα οδηγήσει αυτή τη χώρα στις επόμενες εκλογές. Με την παραίτηση έλαβε τέλος η πολιτική ιλαροτραγωδία των προηγούμενων ημερών για να δώσει τη σκυτάλη στο θρίλερ με τίτλο «ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός».
Ενα θρίλερ που δεν αποκλείεται να λάβει σύντομα διαστάσεις φαρσοκωμωδίας, καθώς ένας από τους μνηστήρες για το πρωθυπουργικό αξίωμα φέρεται να είναι ο πρόσφατα παραιτηθείς Μπόρις Τζόνσον. Σχετικά με την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα έγραψαν χθες οι Times, επικαλούμενοι μαρτυρίες από το στενό περιβάλλον του, ενώ σύμφωνα με την Daily Telegraph ο πρώην πρωθυπουργός επιστρέφει πρόωρα από τις διακοπές του στην Καραϊβική.
Κι ενώ κανείς δεν έχυσε ούτε ένα δάκρυ για τη Λιζ Τρας ούτε εντός ούτε εκτός βρετανικών συνόρων -ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε απλά πως υπήρξε «καλή σύμμαχος για τις ΗΠΑ και την Ουκρανία», ενώ η «τσουχτερή» εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως «η Βρετανία δεν έχει γνωρίσει ποτέ μια τέτοια ντροπή από πρωθυπουργό»- όλοι πλέον ασχολούνται με την επόμενη μέρα. Το όνομα του ή της διαδόχου της Τρας πρέπει να έχει ανακοινωθεί ώς την ερχόμενη Παρασκευή 28 του μήνα.
Μέχρι στιγμής, τα ονόματα για τα οποία υπάρχει έντονη φημολογία είναι αυτά του πρώην υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, ο οποίος είχε έρθει δεύτερος στην εσωκομματική κούρσα για την αντικατάσταση του Μπόρις Τζόνσον, της πρώην υπουργού Αμυνας Πένι Μόρντοντ, η οποία είχε έρθει τρίτη, και του ίδιου του Μπόρις. Τρεις το πολύ, εξάλλου, θα είναι συνολικά οι υποψήφιοι καθώς, όπως αποφάσισε η κομματική ιεραρχία, ο καθένας θα πρέπει να λάβει την υποστήριξη τουλάχιστον 100 Συντηρητικών βουλευτών προκειμένου να συμμετάσχει στην ψηφοφορία. Στη συνέχεια οι βουλευτές θα εκλέξουν τους δύο επικρατέστερους, ενώ τον τελικό λόγο θα έχουν τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος.
Σε αυτό το σημείο ίσως τα βρει σκούρα ο Μπόρις Τζόνσον καθώς, όπως εκτιμούσαν χθες αρκετά βρετανικά ΜΜΕ, δύσκολα θα συγκεντρώσει 100 βουλευτές υπέρ του. Βέβαια, με τον σουρεαλισμό που διακρίνει πια τη βρετανική πολιτική σκηνή κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα. Το καίριο ερώτημα είναι κατά πόσον ο/η επόμενος/η πρωθυπουργός θα αντέξει στη θέση του ώς τον Ιανουάριο του 2025, το ανώτατο χρονικό όριο για τη διεξαγωγή νέων εκλογών, και όταν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μεγάλη μερίδα του Τύπου ζητούν την άμεση προσφυγή στην κάλπη.
«Η χώρα δεν μπορεί να ζήσει άλλο ένα πείραμα στην ηγεσία των Τόρις», δήλωσε στο BBC ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, που τα γκάλοπ τους θέλουν να κερδίζουν τις επόμενες εκλογές με πολύ μεγάλη διαφορά. Σχολίασε ότι θα χρειαστούν «αρκετά χρόνια» για να διορθωθεί η ζημιά που έκαναν οι Συντηρητικοί στη χώρα και χαρακτήρισε «τραυματική προσβολή» την ενδεχόμενη επαναφορά του Μπόρις Τζόνσον.
Την αναγκαιότητα των εκλογών επισήμαιναν στα κύρια άρθρα τους τόσο η Guardian όσο και η Independent. Η δεύτερη μάλιστα ξεκίνησε διαδικτυακή συλλογή υπογραφών με αυτό το αίτημα. Επίσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov, το 63% των Βρετανών θέλει ο επόμενος πρωθυπουργός που θα επιλέξουν οι Τόρις να προχωρήσει σύντομα σε προκήρυξη εκλογών.
Το βέβαιο είναι ότι με την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και τον ολοένα μεγαλύτερο κοινωνικό αναβρασμό, ο επόμενος θα καθίσει αμέσως σε αναμμένα κάρβουνα. Τα συνδικάτα έχουν εξαγγείλει νέα σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων για τον Νοέμβριο και δείχνουν αποφασισμένα να μη δώσουν περίοδο χάριτος ούτε μισής μέρας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας