• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -0.3°C / 4.0°C
  3 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -2.5°C / 2.4°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.5°C
  5 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.9°C / -0.1°C
  4 BF
  64%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -3.0°C / -1.3°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 7.8°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  4 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.4°C
  6 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  6 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  5 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.0°C / 2.9°C
  3 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 2.2°C
  3 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.1°C / 3.2°C
  3 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -4.3°C / -0.6°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  1 BF
  65%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γερμανικό «βέτο» σε όλα!

 • A-
 • A+
Ατμόσφαιρα σύγκρουσης στη σύνοδο κορυφής των 27 που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες ● Σκληραίνει τη στάση της η γερμανική κυβέρνηση, που αρνείται ακόμη και τις συμβιβαστικές προτάσεις της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση ● Καλή θεωρεί η ελληνική κυβέρνηση τη δέσμη μέτρων της Επιτροπής.

«Μπαρούτι» μυρίζει η ατμόσφαιρα της συνόδου κορυφής, πριν καν φτάσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες. Από τα μηνύματα που εκπέμπει η γερμανική πλευρά, είναι ξεκάθαρο ότι οι συζητήσεις θα είναι πολύ έντονες και δύσκολες. Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» μάλιστα αναφέρουν ότι η Γερμανία έχει σκληρύνει ακόμα πιο πολύ τη στάση της, αρνούμενη να συναινέσει στον «κόφτη» στις τιμές του αερίου που παρουσίασε η Κομισιόν ή στον μηχανισμό αλληλεγγύης που πρότεινε για να μην «ξεμείνει» κανένα κράτος-μέλος από φυσικό αέριο.

Η Επιτροπή από την πλευρά της επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ αρχικά δεν είχε την πρόθεση να προτείνει ούτε καν το πλαφόν για το φυσικό αέριο που προορίζεται για την ηλεκτροπαραγωγή, τελικά η πρόεδρος της Κομισιόν το ανέφερε σε κάθε τοποθέτησή της ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Και στο προσχέδιο της συνόδου που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.», συμπεριλαμβάνεται το πολυσυζητημένο «ισπανικό μοντέλο». Ωστόσο, αναπάντητο και κρίσιμο είναι το ερώτημα αν το κόστος αυτού του πλαφόν θα το επωμιστούν οι εθνικοί προϋπολογισμοί ή αν θα δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό «εργαλείο». Η σχετική συζήτηση θα γίνει στη σύνοδο, αλλά αποφάσεις δεν αναμένονται ούτε επ’ αυτού.

Οι ηγέτες συμφωνούν κατ’ αρχήν σε κοινές προμήθειες και νέο δείκτη φυσικού αερίου, αλλά οι κρίσιμες λεπτομέρειες δεν αναμένεται να «κλειδώσουν» πριν από ένα νέο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στα μέσα Νοεμβρίου, όταν αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις και οι συμβιβασμοί.

Ωστόσο, οι συζητήσεις σήμερα Πέμπτη στη σύνοδο αναμένεται να είναι μακρές. Το θέμα του γενικευμένου πλαφόν, όπως και το ιβηρικό μοντέλο θα συζητηθούν εκτενώς. Και παρόλο που οι χώρες που θα ήθελαν γενικευμένο πλαφόν αποτελούν πλειοψηφία, κανείς δεν θέλει να μείνουν εκτός του μέτρου αυτού η Γερμανία και η Ολλανδία.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η δέσμη προτάσεων που παρουσίασε η Κομισιόν είναι καλή και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αποφασιστικής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης ενός προβλήματος που είναι ευρωπαϊκό και απαιτεί συνολική απάντηση, όπως έχει υπογραμμίσει από την πρώτη στιγμή, από τον περασμένο Μάρτιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πρώτο σημείο της προτεινόμενης δέσμης που βασίζεται στην ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου αφορά την πρόταση για έναν μηχανισμό διόρθωσης των τιμών στο χρηματιστήριο ενέργειας TTF, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τις ενεργειακές συναλλαγές, ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μην είναι έρμαια των υπερβολικών διακυμάνσεων που αποτελούν στρέβλωση της αγοράς και δεν ανταποκρίνονται στην προσφορά και στη ζήτηση.

Το δεύτερο σημείο που βασίστηκε σε ελληνική πρόταση αφορά την αντιμετώπιση της υπερβολικής μεταβλητότητας στις αγορές: είναι ένας μηχανισμός εξομάλυνσης μέσω ενός προσωρινού μηχανισμού της ενδοημερήσιας μεταβλητότητας των τιμών, που περιορίζει τις ακραίες μεταβολές εντός σύντομης χρονικής περιόδου (circuit breaker - μηχανισμός για τον περιορισμό των διακυμάνσεων). Στόχος, ο περιορισμός των μεγάλων βραχυπρόθεσμων μεταβολών των τιμών στα χρηματιστήρια παραγώγων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Υπό πολιορκία το Βερολίνο... στις Βρυξέλλες
Οι «27» συμφωνούν ότι πρέπει να... συμφωνήσουν σε κοινή λύση για το ενεργειακό, η Γερμανία επιμένει ότι δεν είναι έτοιμη για πλαφόν στο αέριο, αλλά είναι ανοιχτή σε νέα έκτακτη σύνοδο ● Πιέσεις από Μακρόν,...
Υπό πολιορκία το Βερολίνο... στις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Το πλαφόν έρχεται, ο διχασμός μένει
Με διαφωνίες, εμπόδια και αστερίσκους συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σε ένα ακόμη μη έγγραφο (non...
Το πλαφόν έρχεται, ο διχασμός μένει
ΕΥΡΩΠΗ
Προς αναζήτηση λύσεων για την έξοδο από τη δίνη της ενεργειακής κρίσης η ΕΕ
«Τρέχει και δε φτάνει» η ΕΕ με την εντατική προσπάθεια εύρεσης λύσεων για την πρωτοφανή «σπαζοκεφαλιά» της ενεργειακής κρίσης ενόψει του σκληρού χειμώνα που θα φέρει τραγικές συνθήκες για τους πληθυσμούς της.
Προς αναζήτηση λύσεων για την έξοδο από τη δίνη της ενεργειακής κρίσης η ΕΕ
ΕΥΡΩΠΗ
Συνεδριάζουν οι υπουργοί Ενέργειας: Τα στρατόπεδα και η πρόταση για το πλαφόν
Εν μέσω διπλού εκβιασμού συνεδριάζει το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. Θα γίνει η Γερμανία μειοψηφία;
Συνεδριάζουν οι υπουργοί Ενέργειας: Τα στρατόπεδα και η πρόταση για το πλαφόν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας