Mε βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο Παρίσι -στο φόντο της συνεχιζόμενης επίταξης απεργών σε διυλιστήρια και αποθήκες καυσίμων ανά τη γαλλική επικράτεια- απάντησε η κυβέρνηση της Γαλλίας στις χθεσινές πανεθνικές απεργιακές κινητοποιήσεις, που έγιναν με βασικό αίτημα μισθολογικές αυξήσεις ως αντίβαρο στην εκτίναξη του κόστους διαβίωσης από τον πληθωρισμό (6,2% για τον Σεπτέμβριο) και την ενεργειακή κρίση.
Τα επεισόδια ξέσπασαν καθώς ομάδες κουκουλοφόρων άρχισαν να σπάνε βιτρίνες στο περιθώριο της πολυπληθούς συγκέντρωσης στη γαλλική πρωτεύουσα - συμμετοχής 13.000 ατόμων σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, άνω των 70.000 ατόμων σύμφωνα με τα συνδικάτα.
Οι αστυνομικοί επιτέθηκαν και κατά των απεργών, ακόμη και κατά μελών της κοινής επιτροπής που είχαν συγκροτήσει τα συνδικάτα για περιφρούρηση της διαδήλωσης, στο κεντρικό πανό της οποίας αναγραφόταν το σύνθημα «Σεβασμός στο δικαίωμα στην απεργία»...
Η παρισινή αστυνομία έκανε λόγο για έξι συλλήψεις. Το δε υπουργείο Εσωτερικών συρρίκνωσε σε 107.000 τον αριθμό των συμμετεχόντων στις 150 συγκεντρώσεις που είχαν οργανωθεί σε όλη τη Γαλλία. Σχεδόν τριπλάσιο αριθμό (300.000 άτομα) ανακοίνωσαν τα συνδικάτα.
Εκτός της CFDT
Αν και ευρύ -από τη βιομηχανία και την ενέργεια έως το Δημόσιο, την εκπαίδευση και τα μέσα μαζικής μεταφοράς-, το «μέτωπο» δεν ήταν ενιαίο. Οι κινητοποιήσεις έγιναν με πρωτοβουλία τεσσάρων συνδικάτων, συμπεριλαμβανομένων των CGT και FO -από τα μεγαλύτερα στη χώρα- με τη στήριξη μαθητικών και φοιτητικών οργανώσεων.
Τη θέση της ωστόσο διαχώρισε η μεγαλύτερη -φιλοκυβερνητικής ηγεσίας- συνδικαλιστική οργάνωση στη χώρα, η CFDT, διαμηνύοντας ότι δεν πιστεύει στην αποτελεσματικότητα των διεπαγγελματικών κινητοποιήσεων για την επίτευξη μισθολογικών αυξήσεων.
Στελέχη της επικρίνουν μάλιστα δημόσια τη συνέχιση για τρίτη εβδομάδα των κινητοποιήσεων σε διυλιστήρια από τις CGT-FO, όπου οι απεργοί διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις 7%, συν μερίδιο 3% από τα σκανδαλώδη υπερκέρδη των ενεργειακών κολοσσών.
«Ο συνδικαλισμός δεν μετριέται με το επίπεδο ενόχλησης που προκαλεί στους Γάλλους», υποστήριξε o γενικός γραμματέας της CFDT, Λοράν Μπερζέ, στοχοποιώντας επί της ουσίας τους απεργούς για τα προβλήματα στον ανεφοδιασμό των γαλλικών πρατηρίων καυσίμων.
«Θα υπάρξουν όσες επιτάξεις χρειάζεται», προειδοποίησε εκ νέου χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν, εν μέσω φόβων στο Ελιζέ για επέκταση των κινητοποιήσεων και σε άλλους τομείς της οικονομίας. Σε τελευταία μάλιστα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ifop για την εφημερίδα Le Journal du Dimanche, το 82% των ερωτηθέντων επικρίνει τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν ότι δεν έχει κάνει αρκετά για τη στήριξη των νοικοκυριών.
Αυστηροποίηση
«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει εν τω μεταξύ η μεθόδευση της μακρονικής κυβέρνησης Μπορν για την έγκριση του νέου προϋπολογισμού όχι με ψηφοφορία στη Βουλή, όπου μειοψηφεί, αλλά με εκτελεστική απόφαση βάσει συνταγματικής διάταξης. Αυτά, ενώ προωθεί αυστηροποίηση των κανόνων για τη χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας, καθώς και την αμφιλεγόμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
Στις αρχές του επόμενου έτους λήγουν εν τω μεταξύ οι επιδοτήσεις στα καύσιμα και αναμένονται αυξήσεις στις ρυθμιζόμενες τιμές της ενέργειας. Μοιραία, ο γαλλικός χειμώνας προβλέπεται κοινωνικά «καυτός».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας