• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 4.2°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.4°C / 3.8°C
  2 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 5.0°C
  5 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  4 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.3°C
  4 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.2°C / 0.4°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -4.6°C / -3.2°C
  2 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.8°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 2.9°C
  3 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.6°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  6 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  5 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.7°C
  2 BF
  51%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C -0.5°C / 1.7°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.1°C / 3.6°C
  0 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.3°C / 1.1°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  2 BF
  63%
AP Photo/Jean-Francois Badias, File

Ευρωομάδα ΣΥΡΙΖΑ: Η Ελλάδα εκτίθεται αναλαμβάνοντας το κόστος απάνθρωπων και παράνομων πολιτικών

 • A-
 • A+

Την καταδίκη της Frontex από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο, αλλά και τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επιμένει να απορρίπτει τις κατηγορίες, και να αρνείται την επί της ουσίας και πραγματικά ανεξάρτητη διερεύνηση των συγκεκριμένων περιστατικών, επισημαίνει η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά το ψήφισμα της Τρίτης.

Το Ευρωκοινοβούλιο στο ψήφισμά του αρνείται να δώσει «πράσινο φως» για την απαλλαγή της Frontex (δεν εγκρίνει τον απολογισμό της) για το 2020 και εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τις πρόσφατες αποκαλύψεις, που αφορούν και παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων και στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα 345 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της Έκθεσης της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού, η οποία εισηγούνταν την άρνηση χορήγησης απαλλαγής, 284 ψήφισαν κατά της Έκθεσης, ενώ 8 ευρωβουλευτές απείχαν σε σύνολο 637 ευρωβουλευτών. Το συνοδευτικό Ψήφισμα της Έκθεσης, ψηφίστηκε με 467 ψήφους υπέρ, 136 κατά και 15 αποχές.

Στην ανακοίνωσή της η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι εκτάκτως την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, μετά από αίτημα της Ευρωομάδας της Αριστεράς (THE LEFT), προστέθηκε στην ατζέντα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου η Έκθεση της OLAF για τη δράση της Frontex και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Και επισημαίνει ότι η πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών που έλαβε τον λόγο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις πρόσφατες αποκαλύψεις που αφορούν την Ελλάδα, σύμφωνα με τις οποίες η Frontex γνώριζε για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και συμμετείχε στη συγκάλυψή τους.

«Η Έκθεση της OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης) διέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα, 8 μήνες μετά την ολοκλήρωσή της, στο περιοδικό Spiegel και στο site FragDenStaat. Η Έκθεση εξέτασε εκτεταμένως τη δράση της Frontex, και τα πορίσματά της συνετέλεσαν στην παραίτηση του επικεφαλής της, Fabrice Leggeri, ο οποίος ακόμη δεν έχει αντικατασταθεί. Στην Έκθεση, μεταξύ πολλών σοβαρών παραβιάσεων του καταστατικού και του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας της, καταγράφονται και πιέσεις εκ μέρους των ελληνικών Αρχών σε αξιωματούχους της Frontex για να συγκαλύψουν επαναπροωθήσεις χωρίς την απαραίτητη αντίδραση της ηγεσίας της σε αυτές τις πιέσεις καθώς και προσπάθεια στο εσωτερικό της Frontex να αποκλειστεί από την εσωτερική πληροφόρηση το τμήμα προστασίας δικαιωμάτων (FRO) για τη διερεύνηση περιστατικών και καταγγελιών παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων», αναφέρεται. 

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνουν ότι το πόρισμα «αποκαλύπτει με ωμό τρόπο πώς η Frontex είχε γνώση ότι οι ελληνικές αρχές εγκατέλειψαν πρόσφυγες σε φουσκωτά μέσα στη θάλασσα στο Αιγαίο, προκειμένου να μην μπορέσουν να ασκήσουν το δικαίωμά τους να ζητήσουν άσυλο στην Ε.Ε. Παρά την ξεκάθαρη Έκθεση της OLAF αλλά και τα από καιρό και αναρίθμητα ρεπορτάζ για τις παράνομες επαναπροωθήσεις, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να απορρίπτει τις κατηγορίες, να κάνει λόγο για “fakenews” και να αρνείται την επί της ουσίας και πραγματικά ανεξάρτητη διερεύνηση των συγκεκριμένων περιστατικών». 

Και καταλήγουν:

«Οι διαπιστωμένες παραβιάσεις είναι τόσο σοβαρές που χρήζουν βαθιάς, πραγματικής και ανεξάρτητης διερεύνησης ώστε να αποδοθούν ευθύνες στους, πολιτικούς και επί τόπου αρμόδιους. Η ανομία και η παραβίαση του υπάρχοντος ελληνικού και ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου για τη φύλαξη των συνόρων, συμπεριλαμβανομένου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων που προβλέπονται σε αυτό, με κίνδυνο μάλιστα απώλειας ανθρώπινων ζωών, πρέπει να σταματήσει. Η Ελλάδα δεν μπορεί να εκτίθεται αναλαμβάνοντας το κόστος λανθασμένων απάνθρωπων και παράνομων πολιτικών, το κόστος της ευρωπαϊκής υποκρισίας απέναντι σε μια Τουρκία που εργαλειοποιεί απελπισμένους ανθρώπους».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε τη Frontex για παραβιάσεις του κράτους δικαίου
Το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε τη Frontex, μετά το πόρισμα της OLAF για τις επαναπροωθήσεις. Απέρριψε τον οικονομικό απολογισμό της για το 2020.
Το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε τη Frontex για παραβιάσεις του κράτους δικαίου
ΕΥΡΩΠΗ
Κ. Αρβανίτης: «Έρευνα και διάσωση υπάρχει στη FRONTEX;»
Παρέμβαση στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης. Στην ομιλία του μίλησε για «γενοκτονία στα θαλάσσια σύνορα της Ε.Ε.» και ζήτησε απαντήσεις για...
Κ. Αρβανίτης: «Έρευνα και διάσωση υπάρχει στη FRONTEX;»
ΕΥΡΩΠΗ
«Περνάει ακόμα η μπογιά» του Λετζέρι στη Frontex - Σκληρό αντιπροσφυγικό μπλοκ στην Ε.Ε.
Απίστευτες σκηνές μέσα στα γραφεία της, στη Βαρσοβία, με πρωταγωνιστές τον πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας και συντηρητικούς - δεξιούς ευρωβουλευτές, περιγράφει η υπηρεσία προστασίας των συνόρων της Ε.Ε.
«Περνάει ακόμα η μπογιά» του Λετζέρι στη Frontex - Σκληρό αντιπροσφυγικό μπλοκ στην Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Περιορισμένη πρόσβαση στο πόρισμα της OLAF για Frontex θα έχει το Ευρωκοινοβούλιο
Περιορισμένη πρόσβαση στo πόρισμα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) για τη Frontex και το σκάνδαλο της συγκάλυψης των ελληνικών επαναπροωθήσεων θα έχουν οι Ευρωβουλευτές της...
Περιορισμένη πρόσβαση στο πόρισμα της OLAF για Frontex θα έχει το Ευρωκοινοβούλιο
ΕΥΡΩΠΗ
Δεύτερη αναστολή χρηματοδότησης στη Frontex λόγω των επαναπροωθήσεων
Αιτία αποτέλεσε το πόρισμα - κόλαφος της OLAF που καταλογίζει βαρύτατες κατηγορίες στον διευθυντή της Frontex και σε άλλα δύο ανώτατα στελέχη, για μεθοδευμένη συγκάλυψη καταγγελιών για επιχειρήσεις...
Δεύτερη αναστολή χρηματοδότησης στη Frontex λόγω των επαναπροωθήσεων
ΕΥΡΩΠΗ
Στην Ευρωβουλή φέρνει την αστυνομοκρατία στην Ελλάδα η ευρωομάδα ΣΥΡΙΖΑ
Επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωβουλής, τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων και τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) απέστειλε η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,...
Στην Ευρωβουλή φέρνει την αστυνομοκρατία στην Ελλάδα η ευρωομάδα ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας