Ο γάμος-έκτρωμα πραγματοποιήθηκε. Μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Παρασκευή, η σουηδική Βουλή έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον κεντροδεξιό Ουλφ Κρίστερσον. Τον ψήφισαν και οι Σουηδοί Δημοκράτες, το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα με τις νεοναζιστικές καταβολές, το οποίο θα στηρίζει τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό, αν και δεν θα μετέχει σε αυτόν. Αυτή ήταν και η δεύτερη ψυχρολουσία για τους πολίτες προοδευτικών ή απλά δημοκρατικών αντιλήψεων, μετά το πρώτο μεγάλο σοκ του περασμένου μήνα, όταν οι Σουηδοί Δημοκράτες αναδείχθηκαν δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας.
Η μόνη κόκκινη γραμμή που δεν υπερέβησαν ακόμα οι πολιτικοί της Σουηδίας ήταν να εντάξουν κανονικά τους ακροδεξιούς στο κυβερνητικό σχήμα και να τους δώσουν υπουργεία. Απέσπασαν, ωστόσο, τη στήριξή τους αφού υποσχέθηκαν μεταξύ άλλων σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής και του σχετικά φιλελεύθερου σουηδικού συστήματος ασύλου. Ετσι, ο Ουλφ Κρίστερσον από το κόμμα των Μετριοπαθών, το τρίτο κατά σειρά της κάλπης, έγινε πρωθυπουργός σε έναν συνασπισμό που περιλαμβάνει επίσης Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθερους.
Η νέα δεξιά κυβέρνηση αντιμετωπίζει μείζονες προκλήσεις, όπως τον καλπάζοντα πληθωρισμό, το φάσμα της οικονομικής ύφεσης και την εκκρεμή ακόμα ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, η οποία θα μπορούσε να γίνει σημαντικά χειρότερη», δήλωσε ο Κρίστερσον στο Κοινοβούλιο κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματός του.
Και μια διόλου αμελητέα λεπτομέρεια: χθες, ο νέος πρωθυπουργός διόρισε την ιρανικής καταγωγής Ρομίνα Πουρμοχταρί στη θέση της υπουργού Κλίματος και Περιβάλλοντος. Η 26χρονη Πουρμοχταρί, από το Φιλελεύθερο Κόμμα και αρχηγός της νεολαίας του, είναι η νεότερη σε ηλικία υπουργός στα χρονικά της Σουηδίας. Οι γονείς της είναι πρόσφυγες από το Ιράν και η ίδια γεννήθηκε και μεγάλωσε σε προάστιο της Στοκχόλμης όπου κατοικούν κυρίως μετανάστες. Πώς νιώθει, άραγε, για το γεγονός ότι την κυβέρνηση στην οποία μετέχει τη στηρίζουν ακροδεξιοί που θα ήθελαν να «καθαρίσουν» τη Σουηδία από ανθρώπους όπως η ίδια και οι γονείς της;
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας