Με κομβικό σημείο της ατζέντας την ενεργειακή κρίση θα διεξαχθεί και η τακτική Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιείται την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Στην καθιερωμένη επιστολή του προς τους ηγέτες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τονίζει ότι οι ηγέτες πρέπει να δράσουν με τον πιο επείγοντα τρόπο. «Ειδικότερα, πρέπει να εντείνουμε επιτακτικά τους τρεις άξονες δράσης μας: μείωση της ζήτησης, διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού και συγκράτηση των τιμών», ορίζει τα θέματα της συζήτησης.
«Οι συζητήσεις μας στην Πράγα μας επέτρεψαν να έχουμε μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων. Θα βασιστούμε συγκεκριμένα σε αυτό στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μας», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρουσιάζει τα μέτρα που θα συζητηθούν προκειμένου να μειωθούν οι τιμές: «την πλήρη αξιοποίηση της διαπραγματευτικής ισχύος της ενότητάς μας στους 27 με την από κοινού αγορά φυσικού αερίου, την ανάπτυξη ενός νέου δείκτη αναφοράς που θα αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου και την εξέταση ενός προσωρινού δυναμικού ορίου τιμών».
Υιοθετώντας τα μέτρα της Κομισιόν, ο Σ. Μισέλ τονίζει ότι «Αναμένω επίσης να ασχοληθούμε με άλλες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις στην αγορά, όπως ένα πλαίσιο της ΕΕ για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Είμαι βέβαιος ότι, παρά τους διαφορετικούς εθνικούς περιορισμούς, θα προσεγγίσουμε εποικοδομητικά τη συζήτησή μας για την ενέργεια, με γνώμονα το επείγον συλλογικό μας συμφέρον».
«Οι οικονομικές μας προοπτικές θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα διαχειριστούμε την ενεργειακή μας κρίση. Ως επακόλουθο της συζήτησής μας για την ενέργεια, θα ήθελα να επικεντρωθούμε επίσης στον αποτελεσματικό συντονισμό των απαντήσεων της οικονομικής μας πολιτικής, μεταξύ άλλων με την υποστήριξη κοινών ευρωπαϊκών λύσεων», σημειώνει.
Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. «Το Κρεμλίνο έχει επιλέξει να προβεί σε διάφορα κλιμακούμενα βήματα, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης εκστρατείας κινητοποίησης, της ενορχήστρωσης εικονικών "δημοψηφισμάτων" για την παράνομη προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας και της συνέχισης μιας απειλητικής ρητορικής. Πιο πρόσφατα, οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν αδιακρίτως περιοχές αμάχων. Οι δράστες αυτών των εγκλημάτων πολέμου θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Στη συνάντησή μας, θα ήθελα να συζητήσουμε τη βοήθειά μας προς την Ουκρανία και να εξετάσουμε ειδικότερα τις άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας με σκοπό την προετοιμασία της για τον φετινό χειμώνα, καθώς και τη βιωσιμότητα της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης βοήθειάς μας», προσθέτει.
«Επιπλέον, υπό το πρίσμα των πρόσφατων επιθέσεων δολιοφθοράς κατά των αγωγών Nordstream, θα εξετάσουμε επίσης τρόπους εντατικοποίησης της συνεργασίας μας για την προστασία κρίσιμων υποδομών».
Τέλος, υπό το πρίσμα του τρέχοντος γεωπολιτικού πλαισίου, «πρέπει να διεξαγάγουμε μια στρατηγική συζήτηση για την Κίνα, ανταλλάσσοντας απόψεις σχετικά με το πώς επιθυμούμε να διαμορφώσουμε αυτή την κρίσιμη σχέση στο μέλλον. Θα ήθελα επίσης να συζητήσουμε τις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-ASEAN, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες», ενημερώνει ο Σ. Μισέλ.
Η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα αρχίσει στις 3 μ.μ. την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου. Μετά την παραδοσιακή μας ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα ασχοληθούμε με την ενεργειακή κρίση και τις οικονομικές της επιπτώσεις. Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με τα υπόλοιπα θέματα, όχι λιγότερο από την κατάσταση στην Ουκρανία και άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας