• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.6°C / 8.0°C
  4 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 3.6°C
  6 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.0°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -0.1°C / 1.1°C
  2 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  3 BF
  70%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.6°C
  4 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -2.6°C / -1.0°C
  4 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 11.6°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.4°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  8 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  7 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.4°C / 4.9°C
  5 BF
  42%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 5.5°C
  3 BF
  68%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 7.7°C
  3 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 3.3°C
  4 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -1.7°C / -1.7°C
  2 BF
  78%
AP Photo/Leo Correa
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Εκπαιδευτική» στρατιωτική αποστολή της Ε.Ε. στην Ουκρανία

 • A-
 • A+

Το «πράσινο φως» για μια στρατιωτική αποστολή για την εκπαίδευση των ένοπλων δυνάμεων της Ουκρανίας έδωσαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών. Στο συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών της εμπόλεμης χώρας Ντμίτρι Κουλέμπα, ο οποίος συνδέθηκε με τους ομολόγους του μέσα από ένα καταφύγιο στο Κίεβο. Ο ίδιος ζήτησε ένα νέο, ένατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η εντολή της αποστολής EUMAM Ukraine, όπως λέγεται, θα διαρκέσει αρχικά δύο έτη και το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για τις κοινές δαπάνες για την περίοδο αυτή θα ξεπεράσει τα 106 εκατ. ευρώ.

Η αποστολή θα επιχειρεί στο έδαφος των κρατών-μελών της Ε.Ε. και θα έχει το επιχειρησιακό της στρατηγείο εντός της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης στις Βρυξέλλες (ΕΥΕΔ - το στρατηγείο του Μπορέλ), προκειμένου να διασφαλίζεται ο συνολικός συντονισμός σε στρατηγικό επίπεδο. Διοικητής της αποστολής θα είναι ο αντιναύαρχος Ερβέ Μπλεζεάν, διευθυντής της Στρατιωτικής Δυνατότητας Σχεδιασμού και Διεξαγωγής (MPCC) εντός της ΕΥΕΔ.

«Σήμερα εντείνουμε την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία για να υπερασπιστεί τον εαυτό της από την παράνομη επίθεση της Ρωσίας. Η αποστολή στρατιωτικής βοήθειας της Ε.Ε. θα εκπαιδεύσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ώστε να συνεχίσουν τον θαρραλέο αγώνα τους. Η EUMAM δεν είναι απλώς μια εκπαιδευτική αποστολή, αλλά αποτελεί σαφή απόδειξη ότι η Ε.Ε. θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της Ε.Ε.

Στο στόχαστρο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ τέθηκε και το Ιράν, ύστερα από καταγγελίες ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε ιρανικά drones. Αυτό έχει αναφέρει η Ουκρανία, η οποία μάλιστα τονίζει ότι τα drones ιρανικής κατασκευής Shahed-136 χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες. Το Ιράν αρνείται ότι παρέχει αυτά τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

«Η Ε.Ε. αναζητεί συγκεκριμένες αποδείξεις για οποιαδήποτε εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ. Παράλληλα ο ίδιος επισήμανε ότι δεν αναμένει να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί αποφάσισαν ομόφωνα κυρώσεις κατά του Ιράν για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί και τη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων. Συγκεκριμένα, το συμβούλιο της Ε.Ε. αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε έντεκα άτομα και τέσσερις οντότητες στο Ιράν, που είναι υπεύθυνα για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τη βίαιη απάντηση στις πρόσφατες διαδηλώσεις στη χώρα. Τα άτομα και οι οντότητες αυτές προστίθενται στον κατάλογο με τα ονόματα που ήδη υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα στο πλαίσιο του ισχύοντος καθεστώτος κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν.

Στον κατάλογο με τις κυρώσεις περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι υπεύθυνοι για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, δηλαδή η Αστυνομία Ηθών του Ιράν και δύο από τα βασικά της πρόσωπα, οι Μοχάμαντ Ροσταμί και Χαγιαχμάντ Μιρτζάι. Επιπλέον, η Ε.Ε. ορίζει τις Ιρανικές Δυνάμεις Επιβολής του Νόμου (LEF), καθώς και ορισμένους τοπικούς αρχηγούς τους, ως έχοντες ρόλο στη βάναυση καταστολή των διαδηλώσεων.

Η λίστα περιλαμβάνει πλέον συνολικά 97 φυσικά πρόσωπα και 8 οντότητες. Σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που συμμετείχαν στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, η Ε.Ε. ενδέχεται να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν για τα drones.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Ε.Ε.: Ένατο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία
Συμπεριλαμβάνονται πλήγματα για το στρατιωτικο-βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας, όπως και ανθρώπους και ομάδες που επιτίθενται εναντίον Ουκρανών αμάχων ή απάγουν παιδιά.
Ε.Ε.: Ένατο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία
ΕΥΡΩΠΗ
Τουρκικός δρόμος για τα ουκρανικά σιτηρά
Στο πώς η Ε.Ε. θα καταφέρει να εξαγάγει τα σιτηρά από την Ουκρανία θα εστιάσουν τις συζητήσεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. κατά τη συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα στο...
Τουρκικός δρόμος για τα ουκρανικά σιτηρά
ΕΥΡΩΠΗ
Οπλα, Μπούτσα και εκτελέσεις
Περισσότερο και βαρύτερο εξοπλισμό ζήτησε ο Ντμίτρο Κουλέμπα από τους ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ ● «Ετοιμότητα» υποσχέθηκε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, αντιτάσσοντας την ευθύνη της συμμαχίας στην αποκλιμάκωση.
Οπλα, Μπούτσα και εκτελέσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Περισσότερα όπλα ζητάει η Ουκρανία από το ΝΑΤΟ
Συνεχίζεται και σήμερα η σύνοδος των ΥΠΕΞ της Συμμαχίας, με Ρωσία-Κίνα στο στόχαστρο του νέου οδικού χάρτη ● Κάρβουνο... οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στον ρωσικό άνθρακα.
Περισσότερα όπλα ζητάει η Ουκρανία από το ΝΑΤΟ
ΕΥΡΩΠΗ
Στην Κομισιόν παρέπεμψαν οι «27» την υποψηφιότητά της Ουκρανίας
Ναι μεν οι «27» δε λένε ένα ξεκάθαρο «ναι» στην υποψηφιότητα της Ουκρανίας, παραπέμποντας τη διαδικασία στη γραφειοκρατία της Κομισιόν, η διατύπωση ωστόσο είναι πολύ πιο πολιτικά ισχυρή και υποστηρικτή υπέρ...
Στην Κομισιόν παρέπεμψαν οι «27» την υποψηφιότητά της Ουκρανίας
ΕΥΡΩΠΗ
Η Κομισιόν αποφασίζει για βοήθεια στις χώρες-μέλη που υποδέχονται πρόσφυγες
Το κολέγιο των επιτρόπων της Ε.Ε. συνεδριάζει και αναμένεται να υιοθετήσει ανακοινωθέν με στόχο την ενίσχυση της χρηματοδότησης της ανθρωπιστικής βοήθειας των χωρών-μελών, καθώς ο αριθμός των προσφύγων που...
Η Κομισιόν αποφασίζει για βοήθεια στις χώρες-μέλη που υποδέχονται πρόσφυγες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας