• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.1°C / 6.9°C
  4 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 2.8°C
  6 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.5°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.9°C / 1.6°C
  2 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.9°C
  4 BF
  65%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -1.0°C / 2.0°C
  4 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -1.6°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.1°C
  5 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.6°C / 6.9°C
  3 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.4°C
  5 BF
  74%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.3°C / 4.3°C
  8 BF
  91%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  53%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.9°C
  1 BF
  69%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 3.8°C
  3 BF
  65%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.4°C / 6.0°C
  4 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 5.5°C
  4 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 2.8°C
  3 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -3°C -2.8°C / -2.8°C
  3 BF
  69%

H έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ε.Ε. διαπίστωνε ότι η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν ακολούθησε την πεπατημένη προηγούμενων διαπραγματεύσεων για εμβόλια, καθώς ανέλαβε προσωπικά να καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία με τον επικεφαλής της Pfizer Αλβέρτο Μπουρλά, αντί να βασιστεί σε ομάδες διαπραγματευτών

John Thys/Pool Photo via AP, File
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προκαταρκτική έρευνα για τα εμβόλια

 • A-
 • A+
Oλες οι πληροφορίες συντείνουν στο γεγονός ότι η έρευνα θα ξεκινήσει από την εξέταση των μηνυμάτων που αντάλλαξαν η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον επικεφαλής της Pfizer Αλβέρτο Μπουρλά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

H Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) με ανακοίνωση της στις 14 Οκτωβρίου επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για την προμήθεια εμβολίων COVID-19 προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η δημοσίευση της επιβεβαίωσης αιτιολογήθηκε από την EPPO ως συνέπεια του «εξαιρετικά υψηλού δημόσιου ενδιαφέροντος». Ωστόσο, σημείωσε ότι «σε αυτό το στάδιο δεν θα δημοσιοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες», συντηρώντας έτσι τη σιωπή για το περιεχόμενο της έρευνας.

Πάντως, όλες οι πληροφορίες συντείνουν στο γεγονός ότι η έρευνα θα ξεκινήσει από την εξέταση των μηνυμάτων που αντάλλαξαν η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον επικεφαλής της Pfizer Αλβέρτο Μπουρλά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την προκαταρκτική αγορά εμβολίων, σύμφωνα με όσα η ίδια η πρόεδρος είχε δηλώσει στους New York Times.

Εν μέσω μιας δημόσιας συζήτησης και αμφισβήτησης για τους όρους προμήθειας των εμβολίων, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, που είχε ήδη ξεκινήσει από το 2020, η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια και πρώην δημοσιογράφος στην Ιρλανδία, Εμιλι Ο’Ράιλι, ζήτησε από την Κομισιόν να βρει και να παραδώσει τα γραπτά μηνύματα της προέδρου της.

Χωρίς να παραδεχτεί την ύπαρξη των SMS, η Επιτροπή απάντησε ότι η έρευνα για τα μηνύματα «δεν έφερε αποτέλεσμα», καθώς δεν υπάρχει υποχρέωση καταχώρισης «βραχύβιων, εφήμερων εγγράφων». Η απάντηση προκάλεσε νέα παρέμβαση της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας, η οποία κατηγόρησε την Κομισιόν για κακοδιαχείριση.

Το θέμα παρέμεινε ζεστό έως και τον Σεπτέμβριο, όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ε.Ε. ανέφερε σε έκθεσή του ότι η Επιτροπή αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις της Φον ντερ Λάιεν με την Pfizer.

H έκθεση διαπίστωνε ότι η πρόεδρος της Κομισιόν δεν ακολούθησε την πεπατημένη προηγούμενων διαπραγματεύσεων για εμβόλια, καθώς ανέλαβε προσωπικά να καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία, αντί να βασιστεί σε ομάδες διαπραγματευτών. Και, σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί σε προηγούμενες συμφωνίες, η Επιτροπή αρνήθηκε να παραδώσει στο συνέδριο έγγραφα για τη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση.

12% των Ευρωπαίων αποταμιεύει σε άλλο κράτος-μέλος

Περισσότεροι από έξι στους δέκα Ευρωπαίους θεωρούν σημαντικό οι αποταμιεύσεις και οι επενδύσεις τους να μη χρηματοδοτούν οικονομικές δραστηριότητες που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον πλανήτη. Ωστόσο, μόνο το 34% γνωρίζει εάν οι ιδιωτικές αποταμιεύσεις και οι επενδύσεις τους επενδύονται σε βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες και λιγότεροι από έναν στους τρεις λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο των χρηματοοικονομικών προϊόντων ή υπηρεσιών στη βιωσιμότητα. Αυτό το στοιχεία καταγράφει μεταξύ άλλων το Ευρωβαρόμετρο βασιζόμενο στις απαντήσεις σε 16 ερωτήσεων από 27.862 Ευρωπαίους στα 27 κράτη-μέλη. Τα αποτελέσματα θα τροφοδοτήσουν τις μελλοντικές προτάσεις στον τομέα της λιανικής χρηματοδότησης, ενώ η Επιτροπή θα υποβάλει στις 26 Οκτωβρίου 2022 νομοθετική πρόταση για την προώθηση της υιοθέτησης των άμεσων πληρωμών στην Ε.Ε. Σύμφωνα με την έρευνα, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

■ Η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων βρίσκει εύκολο να κάνει ανάληψη μετρητών στην περιοχή όπου ζει, αν και τα αποτελέσματα διαφέρουν σημαντικά σε ολόκληρη την Ε.Ε. Επιπλέον, ένας στους τρεις Ευρωπαίους έχει ακούσει συζητήσεις για το ψηφιακό ευρώ. Αλλά οι περισσότεροι παραδέχονται ότι δεν είναι απολύτως σαφές τι σημαίνουν αυτές οι συζητήσεις και περίπου έξι στους δέκα Ευρωπαίους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα.

■ Οι τρεις πρώτες πηγές πληροφοριών των Ευρωπαίων για τα προσωπικά τους οικονομικά είναι συστάσεις από οικονομικούς συμβούλους, συγκρίσεις εξειδικευμένων προϊόντων και συστάσεις από φίλους ή συγγενείς. Μόνο το 5% των Ευρωπαίων χρησιμοποιεί πληροφορίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους influencers για να λάβουν οικονομικές αποφάσεις.

■ Τα αποτελέσματα δείχνουν κάποια πρόοδο στη χρήση της ενιαίας αγοράς για λιανική χρηματοδότηση: μεταξύ των ερωτηθέντων που έχουν τρεχούμενο λογαριασμό, το 12% διατηρεί τρεχούμενο λογαριασμό σε άλλο κράτος-μέλος, αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου το 2016, αν και τα αποτελέσματα ποικίλλουν μεταξύ των κρατών-μελών.

■ Περίπου ένας στους πέντε Ευρωπαίους λέει ότι παραβιάστηκαν τα οικονομικά του δικαιώματα, για παράδειγμα κατά το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, την πραγματοποίηση πληρωμών ή τη λήψη δανείου. Μεταξύ αυτών, το 42% δεν υπέβαλε καταγγελία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένα κανάλια για να επιβάλουν οι πολίτες τα δικαιώματά τους.

Η πρόταση ΤΗς Κομισιόν για την ενέργεια

Οι επίτροποι ενέκριναν χθες την πρόταση της Κομισιόν για το ενεργειακό που θα παρουσιαστεί αύριο Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει:

α. Μια πλατφόρμα για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου.

β. Μείωση της ζήτησης αερίου, με πιθανότητα να είναι υποχρεωτικό ένα 15%.

γ. Μηχανισμό αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών. Υπάρχουν 6 διμερείς συμφωνίες, μπορούν να γίνουν 40, για το ενδεχόμενο να ξεμείνει κάποιο κράτος-μέλος από αέριο.

δ. Ως ύστατο μέτρο, δυναμικό πλαφόν, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και προϋποθέσεις. Αναφέρεται και το ιβηρικό μοντέλο, αλλά δεν προκρίνεται από τις χώρες.

ε. Νέο δείκτη (τύπου TTF) για το υγροποιημένο φυσικό αέριο

Μαρία Ψαρά

Ατζέντα
17/10

Υπό την προεδρία του ύπατου εκπρόσωπου της Ε.Ε. για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλεια συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών. Βασικά θέματα της συνεδρίασης, η Κίνα και το Ουκρανικό.

20-21/10

Σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. με κεντρικά θέματα το ενεργειακό, το Ουκρανικό και την οικονομία.

Συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ε.Κ. στο Στρασβούργο (17-20/10).

20/10 

Πραγματοποιείται η 13η συνάντηση της πλατφόρμας της Ε.Ε. για τις απώλειες και τη σπατάλη τροφίμων.

https://webcast.ec.europa.eu/13th-meeting-on-eu-platform-on-food-losses-and-food-waste


Βραβείο Ζαχάροφ

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ένας από τους ιδρυτές του ιστότοπου WikiLeaks, ο ουκρανικός λαός εκπροσωπούμενος από τον πρόεδρό του, τους εκλεγμένους ηγέτες του και την κοινωνία των πολιτών και η Επιτροπή Αλήθειας της Κολομβίας είναι οι φιναλίστ του Βραβείου Ζαχάροφ 2022.

Την επιλογή των τριών φιναλίστ οριστικοποίησαν οι επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) και Ανάπτυξης (DEVE), ενώ ο νικητής θα επιλεγεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων στις 19 Οκτωβρίου. Η τελετή απονομής του Βραβείου Ζαχάροφ, το οποίο τιμά πρόσωπα και οργανισμούς που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.


📌 Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Έτοιμη να συζητήσει την πρόταση Μπάιντεν για τις πατέντες των εμβολίων δηλώνει η Ε.Ε.
Τη διαθεσιμότητά της να συμμετάσχει σε μια συζήτηση για την άρση των πατεντών, την οποία πρότεινε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έτοιμη να συζητήσει την πρόταση Μπάιντεν για τις πατέντες των εμβολίων δηλώνει η Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Covid-19: Πέφτουν οι υπογραφές για το εμβόλιο μεταξύ Κομισιόν - Moderna
Μέχρι 160 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας αφορά το συμβόλαιο που υπογράφουν αύριο Κομισιόν και Moderna.
Covid-19: Πέφτουν οι υπογραφές για το εμβόλιο μεταξύ Κομισιόν - Moderna
ΕΥΡΩΠΗ
Η πρόεδρος της Κομισιόν καλείται να δώσει εξηγήσεις για τη σύμβαση - «μαμούθ» με τη Pfizer
Η ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πανδημία της Covid-19 αποφάσισε να καλέσει σε ακρόαση την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ προτείνει «απαγορευτικό» στον Άλμπερτ Μπουρλά και τη Pfizer.
Η πρόεδρος της Κομισιόν καλείται να δώσει εξηγήσεις για τη σύμβαση - «μαμούθ» με τη Pfizer
ΕΥΡΩΠΗ
Μερική αναδίπλωση φον ντερ Λάιεν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Μισό βήμα πίσω από τις πρωινές της εξαγγελίες που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο κάνει η πρόεδρος της Κομισιόν στην επιστολή της προς τους «27».
Μερική αναδίπλωση φον ντερ Λάιεν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ούρσουλα, ο Μπουρλά, και η συγκάλυψη Κομισιόν για τη «σκιώδη» συμφωνία-μαμούθ με τη Pfizer
Την Κομισιόν εγκαλεί το Ελεγκτικό Συμβούλιο για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, εξαιτίας της άρνησής να παραχωρήσει το περιεχόμενο των μηνυμάτων που είχε ανταλλάξει η πρόεδρός της με τον επικεφαλής της Pfizer...
Η Ούρσουλα, ο Μπουρλά, και η συγκάλυψη Κομισιόν για τη «σκιώδη» συμφωνία-μαμούθ με τη Pfizer
ΕΥΡΩΠΗ
Ενεργειακή κρίση και κατώτατοι μισθοί στο επίκεντρο
Η ενεργειακή κρίση με φόντο την αδυναμία της Κομισιόν να πείσει τους 27 για τις προτάσεις τους αλλά και τη δυσκολία των κρατών-μελών να καταλήξουν σε ενιαία πολιτική θα κυριαρχήσει στην Ολομέλεια του...
Ενεργειακή κρίση και κατώτατοι μισθοί στο επίκεντρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας