«Δεν φταίει η Ρωσία που οι Ευρωπαίοι στοκάρουν καυσόξυλα για τον χειμώνα, όπως στον Μεσαίωνα», δήλωσε χθες ειρωνικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν από βήματος ενεργειακού φόρουμ στη Μόσχα.
Πιστός δε στην τακτική τού «διαίρει και βασίλευε», ενόσω κλιμακώνει και με πυρηνικές απειλές τον πόλεμο στην Ουκρανία, επιχείρησε να πετάξει «τυράκι» στην ενεργειακά «πεινασμένη» Ε.Ε. και να διευρύνει το χάσμα στη Δύση, κλείνοντας παράλληλα το «μάτι» στην επίσης αναθεωρητική Αγκυρα, παραμονή της σημερινής συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, στην Αστάνα του Καζακστάν.
Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν –και αφού κατηγόρησε και πάλι εμμέσως πλην σαφώς τις ΗΠΑ για τις πρόσφατες εκρήξεις στους δύο αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική– ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου θα μπορούσαν να επαναληφθούν μέσω αυτών των γραμμών, εφόσον είναι «οικονομικά βιώσιμες» και η Ευρώπη το θελήσει. Κόντρα προφανώς στο γεγονός ότι ο Nord Stream 2 δεν λειτούργησε ποτέ, ένεκα των κυρώσεων.
Ως εκ τούτου, ο Πούτιν πέταξε άλλη μια «μπανανόφλουδα», προτάσσοντας ως εναλλακτική την ανακατεύθυνση της ροής των εξαγωγών του ρωσικού φυσικού αερίου στη βόρεια Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του αγωγού TurkStream, «δημιουργώντας τον μεγαλύτερο κόμβο αερίου στην Τουρκία».
«Αποθέματα 2 μηνών»
Υπερθεματίζοντας μάλιστα της τελευταίας αυτής πρότασης, ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, εξέφρασε από βήματος του ίδιου ενεργειακού φόρουμ αμφιβολίες για το αν η Ευρώπη θα τα καταφέρει σε διαφορετική περίπτωση να βγάλει τον χειμώνα με τις ποσότητες φυσικού αερίου που διαθέτει. Τα αποθέματα της Γερμανίας, υποστήριξε, επαρκούν για 2-2,5 μήνες.
Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα είχε εν τω μεταξύ συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ… «Ανεξάρτητα από την πιθανή δολιοφθορά στους δύο αγωγούς, είδαμε ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας και ότι ακόμη και πριν από τη ζημιά στον Nord Stream 1 δεν υπήρχε πλέον καμία ροή αερίου», σχολίασε από το Βερολίνο η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Κριστιάνε Χόφμαν. «Ετσι για εμάς, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι αυτό θα άλλαζε», πρόσθεσε, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο λειτουργίας του Nord Stream 2. Οσο για τα σχόλια του Πούτιν; «Καλή η προσπάθεια», είπε ειρωνικά.
Ρωσία - Τουρκία
Σε κάθε περίπτωση, τα βλέμματα τώρα στρέφονται στη σημερινή συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας, κατά την οποία πιθανολογείται ότι η Αγκυρα θα παρουσιάσει «άλλες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο διευθέτησης της ουκρανικής διένεξης», δήλωσε χθες ο σύμβουλος του Κρεμλίνου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιούρι Ουσακόφ.
«Ποτέ μη λες ποτέ», σχολίασε σιβυλλικά για τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη των G7 ότι δεν τίθεται πλέον ζήτημα διαπραγμάτευσης ειδικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μισάνοιχτη την πόρτα για συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του άφησε άλλωστε και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν μιλώντας στο CNN. Αν και τόνισε ότι δεν έχει καμία «πρόθεση» να συναντηθεί με τον Πούτιν στο περιθώριο της επικείμενης συνόδου της G20 τον Νοέμβριο στην Ινδονησία, πρόσθεσε πως αυτό «θα εξαρτηθεί», ιδίως από το εάν η Μόσχα εκδηλώσει πρόθεση συζήτησης για την απελευθέρωση Αμερικανών πολιτών που κρατούνται στη Ρωσία. Στρώνοντας πιθανόν το «έδαφος», ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Πούτιν «ορθολογικό», που έκανε ωστόσο «σημαντικά λάθος υπολογισμούς» εισβάλλοντας στην Ουκρανία.
«Οσα είπε στην ομιλία του μετά τη λήψη αυτής της απόφασης… ότι έπρεπε να γίνει ο ηγέτης της Ρωσίας που θα ενώσει όλους τους ρωσόφωνους… θεωρώ ότι είναι απλά παράλογο», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.
Αισιόδοξος Μπάιντεν
Τόνισε ωστόσο ότι «δεν πιστεύει» ότι ο Ρώσος ομόλογός του θα δώσει εντολή για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στον πόλεμο στην Ουκρανία. Προσέθεσε πάντως ότι στον Λευκό Οίκο έχουν εξεταστεί σε αυτό το ενδεχόμενο πιθανές απαντήσεις, χωρίς λοιπές διευκρινίσεις.
Κατά το περασμένο 24ωρο εν τω μεταξύ οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ανά την ουκρανική επικράτεια ήταν μικρότερης έντασης, συγκριτικά με το μπαράζ των πυραυλικών πληγμάτων της Δευτέρας και της Τρίτης.
Σε κάθε περίπτωση έχει ήδη καταστραφεί το 30% των ενεργειακών υποδομών της εμπόλεμης χώρας, όπως δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας στο CNN. Πολλές περιοχές παραμένουν χωρίς ρεύμα ή με σοβαρές διακοπές στην ηλεκτροδότηση, κάνοντας ακόμη πιο εφιαλτική την προοπτική ενός πολλαπλά βαρύ χειμώνα.
Στον αντίποδα, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν την ανακατάληψη και άλλων περιοχών στην (προσαρτημένη από τη Ρωσία) περιφέρεια της Χερσώνας και την κατάρριψη τεσσάρων ρωσικών στρατιωτικών ελικοπτέρων, εν μέσω αναφορών για εκρήξεις στην ομώνυμη τοπική πρωτεύουσα και στην επίσης ρωσικού ελέγχου Μελιτόπολη, στη γειτονική περιφέρεια της Ζαπορίζια.
«Ο γρηγορότερος τρόπος για να κλιμακωθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία στις μη αναστρέψιμες συνέπειες ενός παγκόσμιου πολέμου είναι να εφοδιαστούν οι ψυχωτικοί στο Κίεβο με εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών μεγάλης εμβέλειας», προειδοποίησε χθες ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Την ίδια ώρα, η Oμοσπονδιακή Yπηρεσία Aσφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωνε τη σύλληψη οκτώ υπόπτων -οι πέντε Ρώσοι και οι υπόλοιποι πολίτες της Ουκρανίας και της Αρμενίας- για τη βομβιστική επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας το περασμένο Σάββατο, αλλά και την αποτροπή ακόμη δύο επιθέσεων, στη Μόσχα και στο Μπριάνσκ, κατηγορώντας και γι’ αυτές ως ενορχηστρωτή το Κίεβο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας