• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 8.5°C
  3 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 5.3°C
  3 BF
  69%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 9.0°C
  4 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  1°C -3.1°C / 0.5°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.1°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.9°C / 4.8°C
  0 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.4°C / 1.2°C
  3 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 9.1°C
  2 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.6°C
  5 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.0°C
  2 BF
  75%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.5°C / 6.5°C
  1 BF
  87%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 8.2°C
  2 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.7°C / 5.5°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.8°C / -0.8°C
  1 BF
  74%

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Βρετανία λόγω πρωτοφανούς έλλειψης αίματος

 • A-
 • A+

Συναγερμό σήμανε σήμερα το βρετανικό σύστημα υγείας (NHS), για πρώτη φορά στην ιστορία του, αναφορικά με τις σοβαρές ελλείψεις αποθεμάτων αίματος, ζητώντας αναστολή των μη επειγουσών χειρουργικών επεμβάσεων, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο δραματικής αύξησης του χρόνου αναμονής για τις επεμβάσεις ορισμένων ασθενών.

Η υπηρεσία Αιμοδοσίας και Μεταμοσχεύσεων (NHSBT) του NHS, σήμανε σήμερα, για πρώτη φορά στα χρονικά, «πορτοκαλί συναγερμό» για τα αποθέματα αίματος.

Κατά συνέπεια τα βρετανικά νοσοκομεία καλούνται να λάβουν μέτρα περιορισμού της παροχής αίματος προκειμένου να διατηρήσουν τα ελάχιστα αποθέματα. Αυτό αναμένεται να επηρεάσει και τον προγραμματισμό των συμβατικών χειρουργικών επεμβάσεων, αφού η προτεραιότητα θα δοθεί στα έκτακτα χειρουργεία ασθενών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, εξήγησε η NHSBT. Η υγειονομική υπηρεσία ζήτησε επίσης από τους δωρητές να κινητοποιηθούν για να ανανεώσουν τα αποθέματα που συνήθως αρκούν για έξι ημέρες.

Όσοι πολίτες έχουν ομάδα αίματος τύπου 0 (+/-) καλούνται από τις υγειονομικές αρχές να ενισχύσουν την επιχείρηση αναπλήρωσης των αποθεμάτων αίματος δωρίζοντας αίμα. Εκκλήσεις για δωρεά ωστόσο έχουν γίνει και σε άτομα άλλων ομάδων αίματος.

Μετά την κήρυξη ​​του έκτακτου συναγερμού, η κρατική ιστοσελίδα αιμοδοσίας γέμισε επισκέπτες, με τους δωρητές να ανταποκρίνονται υπέρ του δέοντος δημιουργώντας ουρά αναμονής για το κλείσιμο ραντεβού, αναφέρει ο Guardian. Οι τηλεφωνικές γραμμές που διαχειρίζεται το NHSBT έλαβαν επίσης σημαντικά αυξημένο αριθμό κλήσεων.

Παρόλα αυτά, το βασικό εμπόδιο στην όλη προσπάθεια φαίνεται να μην είναι η απουσία δωρητών αίματος αλλά του αναγκαίου καταρτισμένου υγειονομικού προσωπικού για τη διενέργεια της αιμοληψίας στα προγραμματισμένα ραντεβού.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την επάρκεια αίματος έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα χρόνια προβλήματα του NHS, τα οποία διογκώθηκαν με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού. Ανάμεσά τους, οι δυσβάσταχτοι λογαριασμοί ρεύματος ελέω ενεργειακής κρίσης, τα σοβαρά κενά λόγω ελλείψεων προσωπικού, η υπερχείλιση των επειγόντων ελλείψει γιατρών και νοσηλευτών, οι καθυστερήσεις των ασθενοφόρων και ο ήδη μεγάλος χρόνος αναμονής για τα χειρουργεία, δεδομένου ότι ξαναμπήκαν στη λίστα όλες οι επεμβάσεις που είχαν ακυρωθεί το προηγούμενο διάστημα λόγω της πανδημίας.

Ως εκ τούτου οι βρετανικές υγειονομικές αρχές προσπαθούν να επιταχύνουν τις προσλήψεις στο NHS για την κάλυψη των κενών θέσεων.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης οι νοσηλευτές ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε απεργία, ζητώντας αυξήσεις μισθών στο ύψος της πληθωριστικής κρίσης και προσλήψεις.

«Συγγνώμη» NHSBT στους ασθενείς

«Το να ζητήσουμε από τα νοσοκομεία να περιορίσουν τη χρήση αίματος δεν ήταν μια απόφαση που πήραμε ελαφρά τη καρδία», είπε η Γουέντι Κλαρκ, η προσωρινή διευθύντρια του NHSBT. «Οι ασθενείς είναι προτεραιότητά μας. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από τους ασθενείς των οποίων οι επεμβάσεις μπορεί να αναβληθούν», πρόσθεσε.

Η NHSBT ανέφερε ότι η διατήρηση των αποθεμάτων αίματος αποτελεί «πρόκληση» για την υπηρεσία μετά την πανδημία, αφενός λόγω της έλλειψης προσωπικού και αφετέρου επειδή οι δωρητές διστάζουν να πάνε στα κέντρα αιμοδοσίας στις μεγάλες πόλεις. Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης πολλοί ανέφεραν σήμερα ότι δυσκολεύονταν να κλείσουν ραντεβού για να δώσουν αίμα ή τα ραντεβού τους ακυρώνονταν την τελευταία στιγμή, επειδή δεν υπήρχε προσωπικό για να τους αναλάβει.

Το αίμα μπορεί να αποθηκευτεί μόνο για 35 ημέρες, που σημαίνει ότι υπάρχει συνεχής ανάγκη για δωρεές και ειδικότερα για συγκεκριμένους τύπους αίματος. Περίπου ένας στους επτά ανθρώπους έχει ομάδα αίματος 0 αρνητικό, το οποίο μεταφέρεται με ασθενοφόρα και εναέρια μέσα για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο «πορτοκαλί συναγερμός» αναμένεται να διαρκέσει αρχικά τέσσερις εβδομάδες, κάτι που σύμφωνα με το NHSBT θα επιτρέψει την αποκατάσταση των αποθεμάτων αίματος.

Τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, χειρουργικές επεμβάσεις για τον καρκίνο και μεταμοσχεύσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Με μπαράζ απεργιών κλιμακώνουν τα πληρώματα ασθενοφόρων στη Βρετανία
Τον αγώνα τους στηρίζoυν παραϊατρικό προσωπικό και νοσηλευτές, που κατεβαίνουν επίσης στο δρόμο στο πλαίσιο απεργίας, που εκτιμάται ότι θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του NHS εδώ και 75 χρόνια
Με μπαράζ απεργιών κλιμακώνουν τα πληρώματα ασθενοφόρων στη Βρετανία
ΕΥΡΩΠΗ
Κόλαση τα βρετανικά νοσοκομεία εν μέσω κατάρρευσης του NHS
Κοινός παρονομαστής όλων των δεινών το διαρκώς υποχρηματοδοτούμενο και υποτιμημένο NHS, συνέπεια των πολιτικών των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια. •Εφτά εκατομμύρια πολίτες στην αναμονή για περίθαλψη.
Κόλαση τα βρετανικά νοσοκομεία εν μέσω κατάρρευσης του NHS
ΕΥΡΩΠΗ
Σοβαρός κίνδυνος για υγειονομικούς κι ασθενείς από την υποστελέχωση του βρετανικού ΕΣΥ
Για τη «μεγαλύτερη κρίση εργατικού δυναμικού στην ιστορία» των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής περίθαλψης στην Μεγάλη Βρετανία προειδοποιεί η...
Σοβαρός κίνδυνος για υγειονομικούς κι ασθενείς από την υποστελέχωση του βρετανικού ΕΣΥ
ΕΥΡΩΠΗ
Στη Βρετανία έσπασε το όριο των 150.000 νεκρών λόγω κορονοϊού
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την πίεση στο σύστημα υγείας, κυρίως λόγω ασθενών που διαπιστώνονται θετικοί στην Covid-19 ενώ είχαν εισαχθεί για άλλους λόγους
Στη Βρετανία έσπασε το όριο των 150.000 νεκρών λόγω κορονοϊού
ΕΥΡΩΠΗ
Δεν προχωρά σε Plan Β και αρνείται την ύπαρξη Plan C η βρετανική κυβέρνηση
Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για περιορισμούς στις συγκεντρώσεις στα σπίτια τα Χριστούγεννα, εάν οι εισαγωγές στο νοσοκομείο αυξηθούν, με στόχο να μείνουν ανοιχτά καταστήματα, εστιατόρια και παμπ.
Δεν προχωρά σε Plan Β και αρνείται την ύπαρξη Plan C η βρετανική κυβέρνηση
ΕΥΡΩΠΗ
Σε αναμονή για νοσηλεία 5,6 εκατ. άνθρωποι στην Αγγλία
Στοιχεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας υποδεικνύουν την παρατεταμένη αναμονή για νοσηλεία 5,6 εκατ. ανθρώπων από τα τέλη Ιουλίου για αντικατάσταση ισχίου και γόνατος, καθώς και για εγχείρηση...
Σε αναμονή για νοσηλεία 5,6 εκατ. άνθρωποι στην Αγγλία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας