Αθήνα, 35°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
35°C
35.9° 33.7°
5 BF
22%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
34°C
37.1° 32.5°
3 BF
35%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
36°C
37.6° 35.5°
2 BF
41%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
36°C
35.9° 35.9°
1 BF
30%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
35°C
34.9° 34.9°
4 BF
28%
Βέροια
Αίθριος καιρός
34°C
37.0° 30.1°
0 BF
44%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
33°C
33.4° 30.6°
2 BF
22%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
36°C
36.3° 36.3°
1 BF
21%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
31°C
34.9° 28.8°
5 BF
50%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
33°C
34.0° 32.2°
4 BF
39%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.4° 27.7°
6 BF
45%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
30°C
30.1° 29.7°
3 BF
45%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
34.9° 33.4°
3 BF
28%
Λαμία
Αίθριος καιρός
34°C
34.4° 32.5°
3 BF
37%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.8° 28.8°
4 BF
59%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
34°C
36.0° 32.8°
3 BF
17%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
32.3° 31.0°
2 BF
43%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
31°C
35.0° 30.8°
3 BF
50%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
32°C
32.0° 32.0°
1 BF
36%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
Fabrizio Mariani | Dreamstime.com

Στην Ε.Ε. «μαγειρεύουν» ψήφισμα του ΟΗΕ για διάλογο με τη Ρωσία

Με τη Ρωσία να κλιμακώνει επικίνδυνα τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά την έκρηξη στην Κριμαία, η Ε.Ε. στο μεταξύ καλεί για «διάλογο» με τον Πούτιν μέσα από σχέδιο ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών για την καταδίκη της προσάρτησης των ουκρανικών εδαφών.

Οι χώρες των Ηνωμένων Εθνών και οι διεθνείς φορείς θα πρέπει να υποστηρίξουν έναν ειρηνικό τερματισμό του πολέμου «μέσω πολιτικού διαλόγου, διαπραγμάτευσης, διαμεσολάβησης και άλλων ειρηνικών μέσων», ανέφερε το τελευταίο προσχέδιο κειμένου, με ημερομηνία Παρασκευή (7 Οκτωβρίου), το οποίο είδε το EUobserver.

Ένα αρχικό προσχέδιο, με ημερομηνία 4 Οκτωβρίου, είχε εκφράσει πιο ασαφή υποστήριξη στις προσπάθειες για «αποκλιμάκωση».

Το νέο κείμενο περιόρισε επίσης οποιαδήποτε ρητή αναφορά στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η κίνηση του Πούτιν να προσαρτήσει νέα εδάφη σημαίνει ότι θέλει να διευθετήσει τον πόλεμο στο πεδίο της μάχης, όχι μέσω διαπραγματεύσεων, και ότι τυχόν νέες ειρηνευτικές συνομιλίες απλώς θα βοηθούσαν τις ρωσικές δυνάμεις να ανασυνταχθούν.

Ορισμένοι Ουκρανοί διπλωμάτες ήθελαν επίσης το ψήφισμα του ΟΗΕ να αναφέρεται στα ευρύτερα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας.

Το «στρογγυλεύουν» προς χάρη των φίλων της Ρωσίας

Όμως, το κείμενο που συνέταξε η Ε.Ε., το οποίο πρόκειται να συζητηθεί στη Νέα Υόρκη εντός της ημέρας και θα ψηφιστεί την Τετάρτη, έχει σχεδιαστεί για να είναι για ευχάριστο στα πιο φιλικά προς τη Ρωσία μέλη του ΟΗΕ.

«Η Ε.Ε. έχει εργαστεί σκληρά για να γίνει αυτό ένα κείμενο που μπορούν να υποστηρίξουν οι αδέσμευτες χώρες», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γκόουαν, από τη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων (ICG).

Η αποστολή της Ε.Ε. στη Νέα Υόρκη είχε «προσκαλέσει σχεδόν όλα τα μέλη του ΟΗΕ, εκτός της Ρωσίας, να σχολιάσουν το [σχέδιο] κείμενο» το Σαββατοκύριακο, είπε.

Η έκκληση για διάλογο «ήταν κάτι που πολλές μη δυτικές χώρες ήθελαν να δουν εκεί», πρόσθεσε ο Γκόουαν.

Ο ΟΗΕ, τον Μάρτιο, καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με 141 ψήφους σε σύνολο 193, πέντε κατά και 38 αποχές.

Επίσης, ψήφισε τον περασμένο Απρίλιο με 93 υπέρ, 24 κατά και 58 αποχές, την αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας απ' το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η τάση αυτή εμφανίστηκε επίσης στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο, όταν 92 ηγέτες είτε δεν ανέφεραν καθόλου τη σύγκρουση είτε δεν κατονόμασαν τη Ρωσία ως μέρος, σύμφωνα με έρευνα του ICG.

Από τους ομιλητές της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής που μίλησαν για τον πόλεμο, 38 ζήτησαν ειρηνευτικές συνομιλίες, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την σκληρή κριτική για τις ενέργειες της Ρωσίας.

Το τελευταίο προσχέδιο «καταδικάζει» την «παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία των περιοχών της Ουκρανίας Λουχάνσκ, Ντόνετσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια». Καλεί επίσης τη Ρωσία «να αποσύρει άνευ όρων όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το έδαφος της Ουκρανίας».

Ο τίτλος και η διατύπωσή του έχουν σκοπό να απευθύνουν έκκληση σε μικρές χώρες με εύθραυστα σύνορα που μπορεί μια μέρα να χρειαστούν την προστασία του ΟΗΕ, αντί να πιέζουν τους ηγέτες να πάρουν θέση σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο.

«Εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας: Υπερασπίζοντας τις Αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ», λέει ο τίτλος σύμφωνα με το δημοσίευμα του EUobserver.

Διπλωμάτες της Ε.Ε. και της Ουκρανίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν την εξέλιξη του σχεδίου κειμένου.

Από την πλευρά της, η Ρωσία προσπαθεί να ζητήσει μυστική ψηφοφορία την Τετάρτη, για να βοηθήσει τους φίλους της να δείξουν υποστήριξη χωρίς να διακινδυνεύσουν το δημόσιο στίγμα. Προσπαθεί επίσης να πλαισιώσει τον πόλεμο ως αντίσταση στη δυτική νεοαποικιοκρατία.

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. θα βάλουν τους ηγέτες του ΟΗΕ υπό «τεράστια πίεση» να συγκλίνουν, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια σε επιστολή προς τους 192 συναδέλφους του την περασμένη εβδομάδα, που είδε το Associated Press.

Δυσαρέσκεια απ' το Κίεβο

«Κατανοούμε επίσης ότι σε τέτοιες συνθήκες μπορεί να είναι πολύ δύσκολο αν οι θέσεις εκφράζονται δημόσια», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Ε.Ε., Κοστιαντίν Γελισιέγιεφ, δήλωσε στο EUobserver ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ πρέπει να είναι πιο τολμηρό. Θα πρέπει να δεσμευτεί να φέρει τους Ρώσους εγκληματίες πολέμου στη δικαιοσύνη, να καταδικάσει τις πυρηνικές απειλές της Ρωσίας και να ξεκινήσει συνομιλίες για την αναστολή της ένταξής της στον ΟΗΕ, είπε. Το κείμενο ήταν «υπερβολικά ισορροπημένο» και θα έπρεπε να «λέμε τα πράγματα με το όνομά τους», πρόσθεσε από το Κίεβο.

«Είναι κακό να περιορίζει κανείς την αντίδραση [ΟΗΕ] σε μια απλή προσήλωση στο έγκλημα της προσάρτησης. Σε αυτό το σημείο, αυτό δεν αρκεί πλέον», είπε ο Γελισιέγιεφ. «Η εξισορρόπηση λέξεων και πολιτικών μηνυμάτων δεν είναι το σωστό, όταν βλέπει κανείς τον κόσμο να πλανάται τόσο επικίνδυνα στα όρια του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου», είπε.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στην Ε.Ε. «μαγειρεύουν» ψήφισμα του ΟΗΕ για διάλογο με τη Ρωσία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας