Τρεις οικονομολόγοι με έδρα τις ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν κάνει έρευνα «σχετικά με τις τράπεζες και τις οικονομικές κρίσεις» είναι οι φετινοί βραβευθέντες με το Νόμπελ Οικονομίας.
Πρόκειται για τους Μπεν Μπερνάνκι, Ντάγκλας Ντάιαμοντ και Φίλιπ Ντίμπβιγκ. Ο Μπεν Μπερνάνκι είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς και πρώην επικεφαλής της Fed, ενώ ο Ντάιαμοντ στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και ο Ντάμπινγκ στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.
Το βραβείο είναι το τελευταίο από τα φετινά Νόμπελ και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων κορονών Σουηδίας.
Στην ανακοίνωσή της η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών στη Στοκχόλμη αναφέρει ότι η εργασία τους έδειξε «γιατί είναι ζωτικής σημασίας να αποφευχθεί η κατάρρευση τραπεζών» και με την έρευνά τους στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι βραβευθέντες έθεσαν τα θεμέλια για τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών και την αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών κρίσεων.
Ο 68χρονος Μπερνάνκι εξέτασε τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, δείχνοντας πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η λειτουργία των τραπεζών, κυρίως όταν πανικόβλητοι αποταμιευτές αποσύρουν τις καταθέσεις τους.
Ο Ντάιαμοντ, επίσης 68 ετών, και ο Ντίμπβιγκ, 67, έδειξαν πώς οι κρατικές εγγυήσεις για τις καταθέσεις μπορούν να αποτρέψουν μια σπείρα χρηματοπιστωτικών κρίσεων.
«Οι γνώσεις των βραβευθέντων έχουν βελτιώσει την ικανότητά μας να αποφεύγουμε τόσο σοβαρές κρίσεις όσο και ακριβά προγράμματα διάσωσης», επισήμανε ο Τόρε Έλιγκσεν, πρόεδρος της Επιτροπής για το Βραβείο Οικονομικών Επιστημών.
Η έρευνά τους απέκτησε μεγάλη πραγματική σημασία όταν οι επενδυτές έφεραν το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε πανικό το φθινόπωρο του 2008. Ο Μπερνάνκι, τότε επικεφαλής της Fed, συνεργάστηκε με το Υπουργείο Οικονομικών για να στηρίξει τις μεγάλες τράπεζες και να μειώσει την έλλειψη επαρκών πιστώσεων, που είναι «πηγή ζωής» για τις οικονομίες. Μείωσε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο μηδέν, διεύθυνε τις αγορές της Fed για επενδύσεις στο Δημόσιο και στεγαστικά δάνεια και δημιούργησε πρωτοφανή προγράμματα δανεισμού. Συλλογικά, αυτά τα βήματα ηρέμησαν τους επενδυτές και ενίσχυσαν τις μεγάλες τράπεζες.
Ωστόσο, οι αποφάσεις αυτές ώθησαν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά και προκάλεσαν σφοδρή κριτική εις βάρος του Μπερνάνκι, ιδιαίτερα από Ρεπουμπλικάνους, με το επιχείρημα ότι η Fed έπληξε την αξία του δολαρίου και δημιούργησε κινδύνους να αυξηθεί ο πληθωρισμός.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας