«Ενόσω η Ρωσία απελευθερώνει τους Ουκρανούς από τον νεοναζισμό (...) επί της ουσίας, μας πολεμά το ΝΑΤΟ», τόνισε χθες ο επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ, καθώς -στον όγδοο πια μήνα της ρωσικής εισβολής- ο Βλαντίμιρ Πούτιν έβαζε τις τελευταίες υπογραφές για τη μεγαλύτερη βίαιη προσάρτηση εδαφών στη Γηραιά Ηπειρο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κατά τα λοιπά, ο Ρώσος πρόεδρος είπε λίγες ώρες αργότερα ότι η χώρα του έχει «μεγάλο σεβασμό» για τον ουκρανικό λαό, παρά την «τρέχουσα κατάσταση», για την οποία εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα «σταθεροποιηθεί» στα προσαρτημένα ουκρανικά εδάφη - την ώρα που το Κρεμλίνο υπόσχεται την προάσπιση της ασφάλειάς τους, εφόσον χρειαστεί, και με τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Ομως, ακόμη και μετά τις -καταφανώς παράνομες για σχεδόν σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα- νέες προσαρτήσεις των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνας και Ζαπορίζια, τα ακριβή νέα σύνορα που χαράσσει η Μόσχα παραμένουν ασαφή. Και δη όχι υπό τον πλήρη έλεγχό της. Εν μέσω μάλιστα της συνεχιζόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης στα νότια και ανατολικά μέτωπα του πολέμου, η μια μετά την άλλη μέχρι και ανακηρυχθείσες ως προσαρτημένες από τη Ρωσία περιοχές αλλάζουν και πάλι «χέρια».
Στο βόρειο τμήμα της Χερσώνας αναφέρεται μερική αποχώρηση των Ρώσων και μικρή προέλαση των Ουκρανών. Στο Ντονέτσκ, παρά τις διαβεβαιώσεις των ρωσόφωνων αυτονομιστών για «σταθεροποίηση» του μετώπου πέριξ της Λιμάν, οι ουκρανικές πιέσεις εντείνονται. Ανάλογο είναι το σκηνικό και στο γειτονικό Λουγκάνσκ, όπου τοπικοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν ότι οι επιτιθέμενες δυνάμεις είναι κατά 60-70% ξένοι μισθοφόροι.
«Εξαιρετικά επικίνδυνα» και «απόδειξη της άμεσης ανάμειξης των ΗΠΑ στη σύγκρουση» χαρακτήρισε, δε, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τα σχόλια αξιωματούχου του αμερικανικού Πενταγώνου, την Τρίτη, ότι το Κίεβο μπορεί να χρησιμοποιήσει εξοπλισμό που έχει λάβει από τις ΗΠΑ για να πλήξει στόχους στην (προσαρτημένη από το 2014) Κριμαία.
Τα προσαρτημένα ουκρανικά εδάφη «θα είναι για πάντα ρωσικά και δεν θα επιστραφούν», τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. Οσα ανακτά το Κίεβο επίσης «θα επιστραφούν» στον έλεγχο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διακήρυξε, παρά τις πρόσφατες αλυσιδωτές ήττες των ρωσικών δυνάμεων έπειτα από επτά μήνες εισβολής και τα εντεινόμενα προβλήματα στην πολεμική «μηχανή» της Μόσχας.
Απορρίπτοντας κάθε διαπραγμάτευση προσωπικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, η ουκρανική ηγεσία ορκίζεται ανακατάληψη όλων των εδαφών. Παρά τις σοβαρές ενεργειακές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του πολέμου, η διχασμένη Δύση διατρανώνει ότι θα συνεχίσει να συντρέχει το Κίεβο με όπλα και υιοθετεί πρόσθετες κυρώσεις. Την ερχόμενη εβδομάδα φημολογείται εν τω μεταξύ έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ, με στόχο να τονιστεί η στήριξη στην Ουκρανία, μετά τη χλιαρή υποδοχή του αιτήματος της εμπόλεμης χώρας για ταχεία ένταξη στη Συμμαχία.
Αυτά, με τις ρωσικές πυρηνικές απειλές να είναι σε μόνιμο πια φόντο, σηματοδοτώντας την πιο επικίνδυνη περίοδο για την παγκόσμια ασφάλεια μετά την κρίση των πυραύλων στην Κούβα, το 1962.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας