• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 13.2°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.4°C / 11.6°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.0°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 6.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.2°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 12.5°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  5 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.0°C
  2 BF
  75%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.5°C
  0 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  0 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.0°C
  3 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 11.7°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.1°C / 3.1°C
  1 BF
  77%
AP Photo/Markus Schreiber

Ραντεβού στην Πράγα για 43+1 ηγέτες

 • A-
 • A+

Οι 43 Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων βρίσκονται σήμερα το πρωί στην Πράγα για την εναρκτήρια συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και ένας αναμένεται να προστεθεί μέσα στην ημέρα, γιατί χρειαζόταν το πράσινο φως του κοινοβουλίου του - μιας συγκέντρωσης ηγετών, μεταξύ άλλων από την Ε.Ε., καθώς και από επίδοξα μέλη της Ε.Ε., αλλά και από ορισμένους γείτονές της που δεν θέλουν να ενταχθούν στην Ένωση, όπως η Νορβηγία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ομάδα θα συναντηθεί για μια συνεδρίαση ολομέλειας στις 2 μ.μ., και θα ακολουθήσει ένα είδος οικογενειακής φωτογραφίας - μια φωτογραφία για τα βιβλία της ιστορίας.

Στη συνέχεια θα χωριστούν σε ομάδες των 10-15 ατόμων για συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης πάνω σε δύο θέματα: 1) ειρήνη και ασφάλεια και 2) ενέργεια, κλίμα και οικονομία. Οι ηγέτες αναμένεται να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των συνομιλιών τους κατά τη διάρκεια ενός δείπνου εργασίας. Αλλά μεταξύ των στρογγυλών τραπεζιών και του δείπνου, θα έχουν επίσης χρόνο για διμερείς συναντήσεις - το κύριο αξιοθέατο για πολλούς.

Ο αρχικός σκεπτικισμός μεταξύ των διπλωματών και άλλων Ευρωπαίων ηγετών όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε για πρώτη φορά την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα έχει μετατραπεί σε περιέργεια - με πολλούς να υποστηρίζουν ότι είναι ήδη μια νίκη για τον Μακρόν και την ομάδα το γεγονός ότι ηγέτες όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας και η Liz Truss του Ηνωμένου Βασιλείου (την παρουσία της οποίας ανέφερε πρώτο το Playbook) θα συμμετάσχουν σήμερα στους εταίρους τους στην Ε.Ε..

Τα επίδοξα μέλη της Ε.Ε.από τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ουκρανία και όχι μόνο, έχουν διαβεβαιωθεί ότι η Κοινότητα «δεν είναι ένα σπίτι του μέσου όρου ή ένα βραβείο παρηγοριάς για να τους κρατήσει εκτός της Ένωσης» - αλλά πολλά αμφιβάλλουν.

Τουλάχιστον, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα σηματοδοτεί την αναγνώριση από τους ηγέτες της ΕΕ ότι η ένταξη στην Ένωσή τους δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε κάθε πρόβλημα και για κάθε χώρα. Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης μια αναγνώριση από τις χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ ότι έχουν ωστόσο επείγοντα θέματα να συζητήσουν με τους συναδέλφους και τους γείτονές τους, μεταξύ των οποίων δεν είναι λιγότερο από έναν πόλεμο και μια ενεργειακή κρίση στην ήπειρό τους.

Ανώτεροι διπλωμάτες υποστήριξαν ότι η ΕΠΣ μπορεί να αποτελέσει ένα τέτοιο φόρουμ για να καθίσουν οι ηγέτες της Ευρώπης γύρω από το τραπέζι σαν ενήλικες, αφήνοντας στην άκρη τις παραλυτικές συζητήσεις σχετικά με την ένταξη στην Ε.Ε.και το Brexit.

Η σημερινή συνάντηση αναδεικνύει επίσης πώς άλλοι θεσμοί, όπως ο ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, τα μέλη των οποίων είναι σχεδόν τα ίδια με εκείνα του EPC, απέτυχαν να παράσχουν ένα τέτοιο φόρουμ, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι. Το Συμβούλιο της Ευρώπης με έδρα το Στρασβούργο (που δεν πρέπει να συγχέεται με το Συμβούλιο της Ε.Ε.), ειδικότερα, δεν φάνηκε ποτέ πιο περιττό. Το ιστορικό του με τα σκάνδαλα διαφθοράς και η δαπανηρή διαχείρισή του σημαίνει ότι θα είναι όλο και πιο δύσκολο για τις κυβερνήσεις να δικαιολογήσουν γιατί εξακολουθούν να πληρώνουν στον προϋπολογισμό του (455 εκατομμύρια ευρώ το 2022 για μάλλον αόρατα αποτελέσματα).

Σύνοδος Κορυφής για το φυσικό αέριο

Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν την Παρασκευή τις επιλογές για τον περιορισμό της τιμής που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για τις εισαγωγές φυσικού αερίου (ως εναλλακτική λύση ή επιπλέον των κοινών αγορών) - σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την αύξηση της τιμής από τον ανταγωνισμό μεταξύ τους για το ίδιο φυσικό αέριο.

Αφού αρνήθηκε να υποβάλει προτάσεις επί εβδομάδες, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε αυτή την εβδομάδα στους ευρωβουλευτές ότι η Επιτροπή επεξεργάζεται τώρα λεπτομερή σχέδια για το πώς θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πλαφόν σε ολόκληρη την Ε.Ε..

Η στροφή αυτή έρχεται - σύμπτωση ή όχι - την ώρα που το Βερολίνο έχει αμβλύνει την αντίθεσή του σε ένα ανώτατο όριο σε ολόκληρη την Ε.Ε., με ανώτερους Γερμανούς αξιωματούχους να δηλώνουν αυτή την εβδομάδα ότι είναι ανοιχτοί να συζητήσουν προτάσεις για ένα δυναμικό ανώτατο όριο.

Σε επιστολή της προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, η φον ντερ Λάιεν φάνηκε να υποστηρίζει την ιδέα όχι μόνο της επιδότησης του φυσικού αερίου για τη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και των ανώτατων ορίων τιμών εισαγωγής, λέγοντας ότι "θα πρέπει να εξετάσουμε έναν περιορισμό των τιμών σε σχέση με την [ολλανδική τιμή αναφοράς του κόμβου φυσικού αερίου] TTF ... που θα έδειχνε ότι η Ε.Ε. δεν είναι έτοιμη να πληρώσει οποιαδήποτε τιμή για το φυσικό αέριο". Αυτός ο περιορισμός, πρόσθεσε, θα συνοδεύεται από "πιο απαιτητικές υποχρεώσεις εξοικονόμησης φυσικού αερίου".

Όγδοο πακέτο κυρώσεων

Λίγες ώρες αφότου η Ε.Ε. υπέγραψε την όγδοη δέσμη κυρώσεων, η οποία περιλαμβάνει την υποστήριξη ενός ανώτατου ορίου τιμών στις πωλήσεις πετρελαίου σε τρίτες χώρες, η Ρωσία δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα αποτύχει και θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσωρινή μείωση της παραγωγής της χώρας.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg χθες, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ επανέλαβε την προειδοποίηση ότι η χώρα του δεν θα πουλήσει πετρέλαιο σε καμία χώρα που θα υιοθετήσει το ανώτατο όριο.  Οι πρεσβευτές της Ε.Ε. έτρεξαν να κλείσουν τη συμφωνία για τις κυρώσεις - που ευθυγραμμίζεται με προηγούμενη συμφωνία της Ομάδας των 7 κρατών - εγκαίρως για τη σημερινή συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα, όπου θα συναντηθούν με Βρετανούς, Τούρκους και άλλους ομολόγους τους.

Οι πρέσβεις της Ε.Ε.κατάφεραν να υπογράψουν τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας την Τετάρτη, αλλά προχώρησαν σε μια σοβαρή... αραίωση για να κάνουν το πικρό φάρμακο πιο εύγευστο για ορισμένες χώρες μέλη. Οι πρεσβευτές ιδίως πείραξαν τις μεταβατικές περιόδους για τα μέτρα.

Σύμφωνα με την τελευταία εκδοχή του κειμένου η Επιτροπή παρέτεινε ορισμένες μεταβατικές περιόδους για να πάρει όλες τις χώρες της Ε.Ε. με το νέο πακέτο κυρώσεων για τη Ρωσία.

Η Μάλτα, η Κύπρος και η Ελλάδα είχαν ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο του ανώτατου ορίου τιμών πετρελαίου στους στόλους των δεξαμενόπλοιων τους. Ένα προηγούμενο σχέδιο κειμένου, με ημερομηνία 3 Οκτωβρίου, ανέφερε ότι η Επιτροπή θα δημιουργήσει ένα σύστημα παρακολούθησης ειδικά για την αξιολόγηση πρακτικών που θα μπορούσαν ενδεχομένως να περιλαμβάνουν φοροδιαφυγή και καταστρατήγηση.

Συν τοις άλλοις, η τελική έκδοση του κειμένου έχει επίσης μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για ένα συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο διευρύνει τον ορισμό των πλοίων που θα απαγορεύεται η είσοδος στα λιμάνια της Ε.Ε.. Αυτό θα ισχύει μετά από έξι μήνες, αντί για τρεις μήνες, που είχε προταθεί στο προηγούμενο σχέδιο.

Η νέα δέσμη μέτρων επεκτείνει επίσης περαιτέρω την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών προϊόντων χάλυβα. Τόσο η Ιταλία όσο και το Βέλγιο είχαν κάποιες ανησυχίες σχετικά με το πώς αυτό θα επηρέαζε ορισμένες από τις εταιρείες τους, φοβούμενες την απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας σε περίπτωση διακοπής των δεσμών με τη Μόσχα. Σε απάντηση αυτών των ανησυχιών, η Επιτροπή πρότεινε μεγαλύτερες μεταβατικές περιόδους για την απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών χάλυβα. Περισσότερα εδώ.

Η λεγόμενη γραπτή διαδικασία έγκρισης λήγει σήμερα στις 10 π.μ., μετά την οποία τα μέτρα μπορούν να τεθούν σε ισχύ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Προς αναζήτηση λύσεων για την έξοδο από τη δίνη της ενεργειακής κρίσης η ΕΕ
«Τρέχει και δε φτάνει» η ΕΕ με την εντατική προσπάθεια εύρεσης λύσεων για την πρωτοφανή «σπαζοκεφαλιά» της ενεργειακής κρίσης ενόψει του σκληρού χειμώνα που θα φέρει τραγικές συνθήκες για τους πληθυσμούς της.
Προς αναζήτηση λύσεων για την έξοδο από τη δίνη της ενεργειακής κρίσης η ΕΕ
ΕΥΡΩΠΗ
Έκτακτη σύσκεψη υπουργών Ενέργειας της ΕΕ καλεί η Τσεχία για την ενεργειακή κρίση
Όπως ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός της χώρας, Πετρ Φιάλα, οι υπουργοί θα συζητήσουν το πώς θα βρουν από κοινού λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που περιμένουν την Ευρώπη φέτος το χειμώνα.
Έκτακτη σύσκεψη υπουργών Ενέργειας της ΕΕ καλεί η Τσεχία για την ενεργειακή κρίση
ΕΥΡΩΠΗ
ΕΕ: Τι αναφέρει το προσχέδιο των συμπερασμάτων για τη Σύνοδο Κορυφής
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πιο σκληρό τρόπο τις πρόσφατες αδιάκριτες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις και τις επιθέσεις με drone με στόχο αμάχους και πολιτικές υποδομές.
ΕΕ: Τι αναφέρει το προσχέδιο των συμπερασμάτων για τη Σύνοδο Κορυφής
ΕΥΡΩΠΗ
Η κοινή αγορά αερίου έρχεται, το πλαφόν φεύγει...
Οι υπουργοί Ενέργειας κατέληξαν σε μια γενική συμφωνία ότι οι χώρες θα πρέπει να αρχίσουν από κοινού την αγορά φυσικού αερίου πριν από το επόμενο καλοκαίρι • Παραμένει «αγκάθι» το θέμα του πλαφόν. 
Η κοινή αγορά αερίου έρχεται, το πλαφόν φεύγει...
ΕΥΡΩΠΗ
Μερική αναδίπλωση φον ντερ Λάιεν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Μισό βήμα πίσω από τις πρωινές της εξαγγελίες που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο κάνει η πρόεδρος της Κομισιόν στην επιστολή της προς τους «27».
Μερική αναδίπλωση φον ντερ Λάιεν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
ΕΥΡΩΠΗ
Για την ανάγκη «Ενεργειακής Ένωσης» μιλά ο Σαρλ Μισέλ
Με αφορμή την προσάρτηση ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία και στον απόηχο των ευρωπαϊκών... ημίμετρων για την κρίση στην ενέργεια, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατέθεσε τη δική του πρόταση.
Για την ανάγκη «Ενεργειακής Ένωσης» μιλά ο Σαρλ Μισέλ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας