• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.6°C
  3 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 12.0°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 16.0°C
  4 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.9°C / 11.6°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  4 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.9°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.2°C / 14.2°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.2°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  0 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.8°C
  2 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  5 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  41%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 9.9°C
  2 BF
  66%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.5°C
  3 BF
  70%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  1 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 14.3°C
  4 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 11.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 11.7°C
  2 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  1 BF
  69%
AP Photo/Karl DeBlaker
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η θρησκευτική μετάλλαξη της Αυστρίας και το Βατικανό

 • A-
 • A+
Συρρίκνωση του αριθμού των καθολικών, αύξηση των ορθοδόξων και μουσουλμάνων στην Αυστρία.

Σημαντικό έδαφος στην παραδοσιακά προσηλωμένη στο Βατικανό Αυστρία των εννέα εκατομμυρίων κατοίκων χάνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, με μια ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των ορθοδόξων και των μουσουλμάνων πιστών, ενώ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, υπάρχουν ολοένα και περισσότεροι πολίτες χωρίς θρησκευτικό δόγμα, οι οποίοι είναι ήδη η μεγαλύτερη ομάδα στην πρωτεύουσα Βιέννη.

Η εξέλιξη των θρησκειών στην κεντροευρωπαϊκή αυτή χώρα των Αλπεων ήταν πολύ διαφορετική: Το 1951, το 89% του πληθυσμού της δήλωνε καθολικό, το 1971 ήταν ακόμα 87% και έκτοτε το ποσοστό αυτό πέφτει με ταχείς ρυθμούς. Tο 2001 ήταν λίγο κάτω από το 74% και πέρυσι οι Ρωμαιοκαθολικοί Αυστριακοί αποτελούσαν μόλις το 55% πληθυσμού.

Την ίδια περίοδο, το ποσοστό των προτεσταντών χριστιανών έχει μειωθεί από 6,2% σε 3,8% τα τελευταία 70 χρόνια και η Παλαιοκαθολική Εκκλησία έχει επίσης συρρικνωθεί από 0,5% σε 0,1%, με την εξέλιξη να είναι αρκετά διαφορετική για τους ορθοδόξους και τους μουσουλμάνους, οι οποίοι κέρδισαν μερίδια κυρίως μέσω της μετανάστευσης στην Αυστρία.

Τα στοιχεία για το Ισλάμ είναι διαθέσιμα για πρώτη φορά από το 1971 και εκείνη την εποχή μόλις το 0,3% του αυστριακού πληθυσμού δήλωνε ότι ήταν μουσουλμανικής πίστης. Tο 2021 ήταν 8,3%, αν και το ποσοστό είχε διπλασιαστεί τα προηγούμενα 20 χρόνια και η ίδια εξέλιξη σημειώθηκε αυτή την περίοδο για τους ορθοδόξους, για τους οποίους υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία μόνο από το 2001, με το μερίδιό τους να έχει αυξηθεί έκτοτε από 2,2% σε 4,9% σήμερα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ορθοδόξων και μουσουλμάνων καταγράφεται στην αυστριακή πρωτεύουσα, όπου ανέρχεται σε 11% και 15% αντίστοιχα, ενώ στη Βιέννη υπάρχουν μόνο λίγο λιγότερο από το 32% καθολικοί, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα οκτώ αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια στα οποία αντιπροσωπεύουν την απόλυτη πλειοψηφία, με τη μεγαλύτερη να είναι στο Τιρόλο με ποσοστό 66,2%, δηλαδή σχεδόν τα δύο τρίτα των κατοίκων του.

Οι μη ανήκοντες σε κάποια θρησκεία έχουν αυξήσει το μερίδιό τους από 12% σε 22,4% τα τελευταία 20 χρόνια, όταν, για παράδειγμα, το 1951 το ποσοστό τους δεν ανερχόταν ούτε σε 4%, με το μεγαλύτερο ποσοστό τους να καταγράφεται σήμερα στη Βιέννη και να βρίσκεται στο 34%.

Η Στατιστική Υπηρεσία βλέπει -πέρα από την απότομη αύξηση της εκκοσμίκευσης- μια τάση προς περισσότερη θρησκευτική ποικιλομορφία, άλλωστε στην Αυστρία υπάρχουν και 26.000 βουδιστές, που αντιπροσωπεύουν ένα 0,3% το οποίο είναι υψηλότερο από το 0,1% εκείνων της ισραηλιτικής πίστης.

Στην Αυστρία υπάρχουν επτά δικαιοδοσίες ορθόδοξων Εκκλησιών, εκείνες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Αντιοχείας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας και της Σερβίας, με τις δικαιοδοσίες αυτές να εκπροσωπούνται στη Συνέλευση των Ορθόδοξων Επισκόπων, της οποίας προεδρεύει ο μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, ο νυν μητροπολίτης Αυστρίας-έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος.

Μέσα στη σχολική χρονιά 2021-2022, συνολικά 16.400 μαθητές σε μια σειρά σχολείων δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης παρακολουθούσαν το μάθημα των Ορθόδοξων Θρησκευτικών, το οποίο διδάσκεται από 130 δασκάλους και καθηγητές, οι οποίοι διορίζονται από τον μητροπολίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ως αρμόδια και ανώτατη αρχή, ενώ υπάρχει ένας συντονιστής που συντονίζει και επιβλέπει το έργο των εκπαιδευτικών.

Η ορθόδοξη θρησκευτική εκπαίδευση υπάρχει στην Αυστρία από το 1991. Η Αρχή Ορθόδοξης Εκπαίδευσης ιδρύθηκε το 2005 και τα προγράμματα σπουδών για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αναπτύχθηκαν σε διάφορα στάδια, ενώ ο Ελληνορθόδοξος μητροπολίτης Αρσένιος, ως πρόεδρος της Συνέλευσης των Ορθόδοξων Επισκόπων, είναι ο επικεφαλής της ορθόδοξης σχολικής αρχής και επομένως το πρόσωπο που είναι τελικά υπεύθυνο για την ορθόδοξη θρησκευτική διδασκαλία στην Αυστρία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Αυστρία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο καταργεί την απαγόρευση της μαντίλας στα σχολεία
Το Ανώτατo Δικαστήριο της Αυστρίας κήρυξε αντισυνταγματική την απαγόρευση της μαντίλας στα δημοτικά σχολεία της χώρας και κάλεσε τον ομοσπονδιακό καγκελάριο να το ανακοινώσει. Την απόφαση χαιρέτισε ο πρόεδρος...
Αυστρία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο καταργεί την απαγόρευση της μαντίλας στα σχολεία
ΕΥΡΩΠΗ
Και γυναίκες επικεφαλής υπηρεσιών του Βατικανού βάσει νέων κανόνων του Πάπα
Ο πάπας Φραγκίσκος εξέδωσε νέο αποστολικό σύνταγμα για την κεντρική διοίκηση του Βατικανού, την Κουρία, στο οποίο προβλέπεται ότι κάθε άνθρωπος που έχει βαπτιστεί καθολικός δύναται να ηγείται των υπηρεσιών του...
Και γυναίκες επικεφαλής υπηρεσιών του Βατικανού βάσει νέων κανόνων του Πάπα
ΕΥΡΩΠΗ
Με μεγάφωνα θα καλούν τους μουσουλμάνους στην προσευχή τα τζαμιά στην Κολονία
Έπειτα από συμφωνία ανάμεσα στις αρχές της Κολονίας και τη μουσουλμανική κοινότητα της πόλης, πλέον και τα 35 μουσουλμανικά τεμένη θα μπορούν να μεταδίδουν μέσω μεγαφώνων την πρόσκληση για την προσευχή της...
Με μεγάφωνα θα καλούν τους μουσουλμάνους στην προσευχή τα τζαμιά στην Κολονία
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Πάπας πήρε το φραγγέλιο
Δώδεκα χρόνια χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί η πιο εκτεταμένη αναθεώρηση του Εκκλησιαστικού Κώδικα της Καθολικής Εκκλησίας.
Ο Πάπας πήρε το φραγγέλιο
ΕΥΡΩΠΗ
Το Βατικανό απειλεί με απόλυση τους υπαλλήλους που αρνούνται να εμβολιαστούν
Σοβαρή τροπή λαμβάνει το ζήτημα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, καθώς όσοι δεν εμβολιάζονται μπορεί να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Το Βατικανό ενημέρωσε τους υπαλλήλους του ότι...
Το Βατικανό απειλεί με απόλυση τους υπαλλήλους που αρνούνται να εμβολιαστούν
ΕΥΡΩΠΗ
Νέο κρούσμα κορονοϊού στην κατοικία του Πάπα
Ο εν λόγω άνδρας –ο οποίος δεν κατονομάζεται και είναι ασυμπτωματικός– εγκατάλειψε την κατοικία στη Σάντα Μάρτα και απομονώθηκε μαζί με άλλους με τους οποίους είχε άμεση επαφή.
Νέο κρούσμα κορονοϊού στην κατοικία του Πάπα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας