• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 17.9°C
  3 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.7°C
  1 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 19.3°C
  4 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.2°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.5°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 13.2°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.0°C
  0 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.3°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 11.8°C / 15.7°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.3°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.0°C
  1 BF
  93%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  2 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 18.0°C
  0 BF
  64%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.3°C
  3 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.4°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  76%
AP Photo/Michael Sohn

Reuters: Στο προσχέδιο της συνόδου της Ε.Ε. ξανά το πλαφόν στο φυσικό αέριο

 • A-
 • A+

Την έκκληση ορισμένων ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για υιοθέτηση ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου, ως μέρος των μέτρων για την αντιμετώπιση του κόστους ζωής περιέχει το προσχέδιο των αποτελεσμάτων της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Τσεχίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μια συμφωνία σε επίπεδο Ε.Ε. για ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, εάν λάβει επαρκή υποστήριξη, θα μπορούσε να είναι μια λύση στο γεγονός ότι δεν μπορούν όλες οι χώρες να πληρώσουν τις υψηλές τιμές που πληρώνει η Γερμανία ή η Ολλανδία.

Φυσικά, επειδή η Παρασκευή είναι μακριά ακόμη, κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι η πρόταση θα φτάσει ως τη σύνοδο κορυφή. 

Την πρόταση στηρίζουν 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ωστόσο την απορρίπτει μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξαιτίας και της σθεναρής αντίστασης της Γερμανίας, ενώ άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Πολωνία, προτείνουν άλλα μέτρα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων που έχει δει το Reuters, αναφέρεται σχετικά: 

«Οι προσπάθειές μας να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού και να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας πρέπει να συνεχιστούν» και «καλούμε την Επιτροπή να εργαστεί, επειγόντως, για να προτείνει εφαρμόσιμες λύσεις για τη μείωση των τιμών μέσω του ανώτατου ορίου των τιμών του φυσικού αερίου».

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στα προτεινόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης περιλαμβάνονται και τα εξής:

 • Η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους για να επιτευχθούν προνομιακές τιμές προμήθειας φυσικού αερίου από ΗΠΑ, Αζερμπαϊτζάν, Αλγερία.
 • Περισσότερο αντιπροσωπευτική αποτύπωση του LNG στους δείκτες αγοράς φυσικού αερίου (δείκτης τιμολόγησης LNG).

«Δεδομένων των ισχυρών επιπτώσεων στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, θα συντονίσουμε τα μέτρα μας για να διατηρήσουμε τους ίσους όρους ανταγωνισμού και την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς», αναφέρεται επίσης στο προσχέδιο, όπου τονίζεται ότι «θα πρέπει να επιδιώξουμε να αποφύγουμε το σοκ στις τιμές της ενέργειας να εξελιχθεί σε δεύτερο γύρο επιπτώσεις και πιο επίμονη επιτάχυνση του πληθωρισμού».

Η Γερμανία την περασμένη Πέμπτη ανακοίνωσε ένα πακέτο στήριξης 200 δισ. για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της, καθώς οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, που συνδέονται με τις τιμές του φυσικού αερίου, αυξήθηκαν δέκα φορές φέτος, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε στο υψηλό ρεκόρ του 10% και όλα δείχνουν ότι οδεύει σε ύφεση.

Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες στην ΕΕ δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τέτοιου μεγέθους στήριξη προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά: η Γαλλία έχει ανακοινώσει  67 δισ. ευρώ και η Ιταλία 68 δισ. Αυτή η κίνηση του Βερολίνου προκάλεσε ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις πρωτεύουσες της Ε.Ε. αν μπορεί να υπάρξει δίκαιος ανταγωνισμός στην αγορά της Ε.Ε.

Συνεπώς, συγκρίνοντας το σοκ που προκαλεί η κρίσης των τιμών της ενέργειας γενικότερα στις οικονομίας, παράλληλα με την πανδημία COVID-19, οι αξιωματούχοι της ΕΕ αναζητούν μια κοινή απάντηση της ΕΕ που θα βοηθούσε όλες τις χώρες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα χωρίς να διακυβεύονται οι κανόνες θεμιτού ανταγωνισμού.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ ενέκριναν την Παρασκευή μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης των απροσδόκητων φόρων επί των κερδών, για να αποτρέψουν τους καταναλωτές από την αύξηση των λογαριασμών ενέργειας. Όμως τα κράτη διχάζονται για την επόμενη κίνησή τους, την οποία θα συζητήσουν οι ηγέτες των 27 στην Πράγα.

Την ώρα που η Ε.Ε. αναζητεί περισσότερα μέτρα που θα εφαρμοστούν σε όλο το μπλοκ, ορισμένοι, όπως η Γερμανία, προωθούν εθνικά μέτρα.

«Χωρίς μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, κινδυνεύουμε σοβαρά με κατακερματισμό», δήλωσε το Σάββατο η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Υπό πολιορκία το Βερολίνο... στις Βρυξέλλες
Οι «27» συμφωνούν ότι πρέπει να... συμφωνήσουν σε κοινή λύση για το ενεργειακό, η Γερμανία επιμένει ότι δεν είναι έτοιμη για πλαφόν στο αέριο, αλλά είναι ανοιχτή σε νέα έκτακτη σύνοδο ● Πιέσεις από Μακρόν,...
Υπό πολιορκία το Βερολίνο... στις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Γερμανικό «βέτο» σε όλα!
Ατμόσφαιρα σύγκρουσης στη σύνοδο κορυφής των 27 που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες ● Σκληραίνει τη στάση της η γερμανική κυβέρνηση, που αρνείται ακόμη και τις συμβιβαστικές προτάσεις της Κομισιόν για την...
Γερμανικό «βέτο» σε όλα!
ΕΥΡΩΠΗ
Απορρίπτει η Αθήνα την πρόταση για το πλαφόν στο αέριο - Βέτο ζητά το ΜέΡΑ25
Στόχος της Ελλάδας στο έκτακτο Συμβούλιο είναι να επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει ικανή πλειοψηφία για «ταβάνι τιμών» κάτω από 200 ευρώ.
Απορρίπτει η Αθήνα την πρόταση για το πλαφόν στο αέριο - Βέτο ζητά το ΜέΡΑ25
ΕΥΡΩΠΗ
Το πλαφόν έρχεται, ο διχασμός μένει
Με διαφωνίες, εμπόδια και αστερίσκους συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σε ένα ακόμη μη έγγραφο (non...
Το πλαφόν έρχεται, ο διχασμός μένει
ΕΥΡΩΠΗ
Διχασμένοι οι 27 για το πλαφόν στο αέριο, «καρφιά» στον Σολτς και εκβιασμοί Όρμπαν
Με τον γαλλογερμανικό άξονα σε διάσπαση για το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο, ο Μ. Ντράγκι έκανε μια ηχηρή παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής.
Διχασμένοι οι 27 για το πλαφόν στο αέριο, «καρφιά» στον Σολτς και εκβιασμοί Όρμπαν
ΕΥΡΩΠΗ
Το πλαφόν ενώνει... διχάζοντας τους 27
Στην άτυπη σύνοδο της Πράγας οι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη κοινής δραστικής παρέμβασης για το αέριο, αλλά δεν έγινε σαφές ότι όλοι εννοούν το ίδιο πράγμα με το ανώτατο όριο τιμών.
Το πλαφόν ενώνει... διχάζοντας τους 27

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας