• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 16.9°C
  2 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.6°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.9°C
  0 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  2 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 14.0°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 10.4°C
  0 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.2°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.8°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 11.8°C / 15.7°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.0°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.5°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.1°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 16.6°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.7°C
  3 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  2 BF
  75%

Το 1/3 των νέων νιώθουν τη ζωή τους εκτός ελέγχου, λέει βρετανική έρευνα

 • A-
 • A+
To 60% των νέων στη Βρετανία νιώθει αβεβαιότητα και φόβο για το μέλλον και την εργασιακή του προοπτική μετά την πανδημία.

Πάνω από το ένα τρίτο των νέων αισθάνονται ότι η ζωή τους βρίσκεται εκτός ελέγχου, σύμφωνα με τα ευρήματα βρετανικής έρευνας που δημοσιεύθηκαν στον Guardian στο πλαίσιο μιας εθνικής καμπάνιας που επιχειρεί να αναδείξει τον πολύπλευρο αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού στη νέα γενιά.

Η έρευνα του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Πρόγραμμα Πίστης του Πρίγκιπα για τον Κορονοϊό» διαπίστωσε ακόμη ότι περισσότερο από το 60% των νέων 16-25 ετών δήλωσαν ότι φοβούνται για το μέλλον της γενιάς τους, αφού βγήκαν από μία πρωτόγνωρη συνθήκη πανδημίας για να μπουν κατευθείαν σε μια πολλαπλή κρίση (πληθωριστική, ενεργειακή, κλιματική κλπ.). Ένας στους τρεις πιστεύει ότι η εργασιακή  του προοπτική δεν θα ανακάμψει ποτέ στην προ πανδημίας κατάστασή της.

«Οι νέοι σήμερα αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις που απειλούν το μέλλον και τις φιλοδοξίες μιας ολόκληρης γενιάς αν δεν πράξουμε», δήλωσε ο Τζόναθαν Τάουνσεντ, διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης.

«Η εκπαίδευση, η απασχόλησή τους και τα βασικά χρόνια μόρφωσής τους έχουν ήδη υποστεί πλήγμα, αφήνοντας πολλούς σε μια κατάσταση αβεβαιότητας και φόβου για ένα μέλλον που φαίνεται να ξεφεύγει από τον έλεγχό τους», είπε. «Παρά τον μεγάλο αριθμό κενών θέσεων εργασίας, οι νέοι εξακολουθούν να ανησυχούν για τις μελλοντικές επαγγελματικές τους προοπτικές», εξήγησε ο ίδιος.

Για την έρευνα ερωτήθηκαν  πάνω από 2.000 νέοι σε όλη τη Βρετανία. Σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες υποστήριξαν ωστόσο ότι η ζωή στην πανδημία τους έκανε πιο ανθεκτικούς στις δυσκολίες της ζωής, ενώ λίγο μικρότερος αριθμός δήλωσε ότι είναι πιο αποφασισμένοι να πετύχουν τους στόχους τους απ’ ότι στο παρελθόν.

«Οι νέοι άνθρωποι έχουν δείξει μια μοναδική ανθεκτικότητα για να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει και είναι πιο αποφασισμένοι από ποτέ να επιτύχουν τους στόχους τους», είπε ο Τάουνσεντ. «Αλλά χρειάζονται την υποστήριξή μας για να διασφαλίσουμε ότι τα ταλέντα και οι φιλοδοξίες τους δεν θα πάνε χαμένα».

Μία ακόμη σχετική έρευνα, της Savanta State του Youth Nation, έδειξε ότι πολλές καταστάσεις που θα έπρεπε να έχουν βιώσει φυσιολογικά οι νέοι μεγαλώνοντας και ματαιώθηκαν εξαιτίας του κορονοϊού τους έχει κάνει να «αναπτυχθούν καθυστερημένα».

Η έκθεση διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των νέων 16-19 ετών έχασαν το πρώτο τους φιλί λόγω του Covid. Για τα άτομα ηλικίας 20 έως 25 ετών, το ποσοστό ήταν 17%.

Ένας σημαντικός αριθμός δεν βίωσε επίσης την πρώτη του ρομαντική σχέση, με έναν στους πέντε ηλικίας 16 έως 19 ετών και 15% των ατόμων ηλικίας 20 έως 25 ετών να μην έχουν ερωτική σχέση σε σύγκριση με συνομηλίκους τους πριν από την πανδημία.

Η έρευνα της Savanta, που διευθύνει το μεγαλύτερο ερευνητικό πάνελ για στη Βρετανία, έχει εξετάσει περισσότερους από 1.000 νέους τα τελευταία επτά χρόνια.

Οι συντάκτες της έρευνας διαπίστωσαν ότι η πανδημία εγκαινίασε μία νέα εποχή αβεβαιότητας και κρίσης αυτοπεποίθησης για τους νέους «με μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα εκδηλωθούν στην πορεία». Όπως εξηγούν, «οι νέοι έχασαν στη διάρκεια της πανδημίας σημαντικά σημεία ορόσημα στη ζωή τους που θα επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξή τους στην μετα-Covid εποχή».

Σχεδόν το 60% των νέων που ζούσαν μόνοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας είπαν στους ερευνητές ότι τώρα δεν είχαν την αυτοπεποίθηση να πάρουν αποφάσεις για τη ζωή τους, σε σύγκριση με το 40% πριν από την πανδημία.

Για όσους ζούσαν με τους γονείς τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η πτώση της αυτοπεποίθησης ήταν σημαντικά λιγότερο έντονη, με το 47% να λέει ότι θα μπορούσε να αποφασίσει για τον εαυτό του, σε σύγκριση με ένα 52% πριν από την πανδημία.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι οι νέοι που αντιμετώπισαν προβλήματα κατά την έναρξη της εργασίας ή που έπρεπε να τηλεργαστούν βρίσκονταν σε σύγχυση σχετικά με το τι έπρεπε περιμένουν από τον κόσμο της εργασίας. Πριν από την πανδημία, το 68% των νέων ένιωθαν ότι η εργασία ήταν όπως τη φαντάζονταν. Μετά την πανδημία, το ποσοστό έχει πέσει στο 49%.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι νέοι είναι λιγότερο σίγουροι για την εκτέλεση καθηκόντων στη δουλειά. Το ποσοστό εκείνων που αισθάνονται ικανοί να επικεντρωθούν σε μια εργασία για παρατεταμένη περίοδο μειώθηκε από 55% πριν από την πανδημία σε 39% μετά την πανδημία.

Η αυτοπεποίθηση για απευθείας συνομιλία με τη διοίκηση είναι ένας άλλος τομέας που επηρεάστηκε, δείχνει η έρευνα, με το 21% να αισθάνεται ικανό να μιλήσει με τους ανωτέρους του στη δουλειά σε σύγκριση με το 37% πριν από την πανδημία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Έρευνα: Σε σούπερ μάρκετ και σχολεία η μεγαλύτερη διασπορά του ιού στη Βρετανία
Σούπερ μάρκετ και σχολεία είναι η μεγαλύτερη εστία μετάδοσης του κορονοϊού σύμφωνα με την έρευνα της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας (PHE), που διεξήχθη από τις 9 έως τις 15 Νοεμβρίου.
Έρευνα: Σε σούπερ μάρκετ και σχολεία η μεγαλύτερη διασπορά του ιού στη Βρετανία
ΕΥΡΩΠΗ
Αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας για την απασχόληση στη Βρετανία, λόγω Covid-19
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εργασία στη Βρετανία μειώθηκε κατά 220.000 το δεύτερο τρίμηνο του 2020, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος από το 2009, καθώς η κρίση του κορονοϊού προκάλεσε μεγάλη μείωση του...
Αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας για την απασχόληση στη Βρετανία, λόγω Covid-19
ΕΥΡΩΠΗ
Κλείνει η υπόθεση Partygate με απόφαση της Σκότλαντ Γιαρντ
Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι «ελλείψει στοιχείων» δεν θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες αναφορικά με την υπόθεση παράνομων πάρτι που έγιναν στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown.
Κλείνει η υπόθεση Partygate με απόφαση της Σκότλαντ Γιαρντ
ΕΥΡΩΠΗ
Πυρ ομαδόν κατά Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων για το Partygate
Εννέα φωτογραφίες και 37 σελίδες κείμενο περιλαμβάνει η έκθεση της ανώτερης αξιωματούχου που δίνεται οσονούπω στη δημοσιότητα. Πρωθυπουργός: «Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη, πήρα το μάθημά μου».
Πυρ ομαδόν κατά Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων για το Partygate
ΕΥΡΩΠΗ
Βρετανία: Καταδίκη της κυβέρνησης για κακομεταχείριση ηλικιωμένων σε γηροκομεία στην πανδημία
Καταδικαστική απόφαση για «εγκληματική αμέλεια» της βρετανικής κυβέρνησης εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο σχετικά με τους θανάτους χιλιάδων ηλικιωμένων από κορονοϊό σε οίκους ευγηρίας στη διάρκεια της διετίας...
Βρετανία: Καταδίκη της κυβέρνησης για κακομεταχείριση ηλικιωμένων σε γηροκομεία στην πανδημία
ΕΥΡΩΠΗ
Βρετανία: Εγκρίνει το 6ο εμβόλιο για Covid, σε συμφωνία εκατομμυρίων με τη Valneva
Αναβιώνει τη συμφωνία για την αγορά εμβολίου που είχε ακυρώσει τον Σεπτέμβριο με τη γαλλική φαρμακευτική Valneva η Βρετανία, ενώ έχει αρκετά εμβόλια για να εμβολιάσει δύο φορές όλο τον πληθυσμό της.
Βρετανία: Εγκρίνει το 6ο εμβόλιο για Covid, σε συμφωνία εκατομμυρίων με τη Valneva

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας