• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.3°C / 14.1°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.7°C / 11.6°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.4°C
  5 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 7.4°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.2°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.0°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  5 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  5 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.0°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.5°C
  0 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 14.3°C
  3 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 10.6°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  1 BF
  75%
AP Photo/Virginia Mayo

Κομισιόν: Οδηγίες για περιορισμούς στην είσοδο Ρώσων πολιτών στην Ε.Ε.

 • A-
 • A+

Ενημερωμένες κατευθυντήριες γραμμές προς τα κράτη-μέλη για τις διαδικασίες έκδοσης βίζας σε Ρώσους πολίτες, αλλά και για αυξημένους συνοριακούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. παρουσίασε στα κράτη-μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αιτία, όπως αναφέρεται, οι γεωπολιτικές ανησυχίες που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την προσάρτηση εδαφών από τη Ρωσία.

Οι κατευθυντήριες αυτές γραμμές απαιτούν ενισχυμένο έλεγχο ασφαλείας κατά την έκδοση βίζας για Ρώσους και αυξημένους συνοριακούς ελέγχους, με ταυτόχρονη πλήρη τήρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για το άσυλο.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, «χρειαζόμαστε μια ενιαία, ευρωπαϊκή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των Ρώσων πολιτών που φτάνουν στα εξωτερικά μας σύνορα. Η ίδια ενότητα που έχουμε επιτύχει με συνέπεια απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας πρέπει να εφαρμοστεί και σε αυτήν την περίπτωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι και θα παραμείνει πάντα τόπος ασύλου. Αλλά αυτό είναι κυρίως ένα ζήτημα ασφάλειας: ο αυξημένος έλεγχος για την έκδοση βίζας και οι αυξημένοι έλεγχοι στα σύνορα θα διασφαλίσουν ότι προστατεύουμε τους εαυτούς μας και την ενότητά μας».

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, μίλησε από την πλευρά της για «συνεκτική και ενιαία προσέγγιση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ έναντι των Ρώσων πολιτών και επίσης όσον αφορά την εφαρμογή αυστηρών κανόνων για την έκδοση θεωρήσεων βραχείας διαμονής για Ρώσους πολίτες. Ταυτόχρονα, η Ευρώπη δεν θα κλείσει την πόρτα της σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη προστασίας».

Τα μέτρα που προτείνονται είναι τα εξής:

• Ενισχυμένος έλεγχος ασφαλείας για την έκδοση βίζας στους Ρώσους

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αξιολογήσουν τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι Ρώσοι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν θεωρήσεις Σένγκεν με περιορισμένα και συντονισμένα. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόζουν αυστηρή προσέγγιση για την αξιολόγηση της αιτιολόγησης του ταξιδιού. Αυτό περιλαμβάνει τους Ρώσους πολίτες που διαφεύγουν από τη στρατιωτική κινητοποίηση.

Εάν ένας αιτών θεώρηση (π.χ. άτομο που δραπετεύει από στρατιωτική κινητοποίηση) σχεδιάζει μια μακρά διαμονή στην Ε.Ε., τα προξενεία των κρατών μελών θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την υπόθεση σύμφωνα με τους ισχύοντες εθνικούς κανόνες για τις θεωρήσεις μακράς διαμονής. Όσον αφορά τις βίζες βραχείας διαμονής, τα προξενεία καλούνται να εφαρμόσουν τυχόν ανθρωπιστικές παρεκκλίσεις με περιορισμένο τρόπο. Εναπόκειται στα κράτη μέλη, βάσει ατομικής εξέτασης, να αξιολογήσουν εάν οι αιτήσεις από Ρώσους πολίτες μπορούν να θεωρηθεί ότι εμπίπτουν στην κατηγορία των ανθρωπιστικών λόγων.

Τα προξενεία των κρατών μελών θα πρέπει επίσης να εξετάσουν προσεκτικά τις περιπτώσεις Ρώσων που υποβάλλουν αίτηση για βίζα βραχείας διαμονής εκτός Ρωσίας. Τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να απευθύνονται στο προξενείο που είναι υπεύθυνο για τον τόπο διαμονής τους, συνήθως στη Ρωσική Ομοσπονδία.

• Ανάκληση και ακύρωση έγκυρης βίζας (στα σύνορα)

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει επίσης να δώσουν εντολή στα προξενεία και στους συνοριοφύλακες να ασκούν αυξημένο έλεγχο και να υιοθετούν αυστηρή προσέγγιση όσον αφορά την επανεκτίμηση των θεωρήσεων που έχουν ήδη εκδοθεί σε οποιονδήποτε πολίτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με βάση την επανεξέταση της μεμονωμένης κατάστασης στο τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο.

• Συντονισμένοι και ενδελεχείς έλεγχοι Ρώσων πολιτών στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Τα ασφαλή εξωτερικά σύνορα αποτελούν προϋπόθεση για τη λειτουργία του χώρου Σένγκεν χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα. Η καθοδήγηση υπογραμμίζει πτυχές του Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν και καλεί τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τους ελέγχους ασφαλείας στα εξωτερικά σύνορα και να ακολουθήσουν συντονισμένη προσέγγιση στα σύνορα της Ε.Ε. με τη Ρωσική Ομοσπονδία για να αποφευχθεί ότι ένας Ρώσος πολίτης στον οποίο έχει απαγορευτεί η είσοδος σε ένα σύνορο θα να γίνει δεκτός από άλλον.

Οι κατευθυντήριες γραμμές δεν θίγουν το ισχύον νομικό πλαίσιο στον τομέα του ασύλου, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της μη επαναπροώθησης.

• Πιο προσεκτική αξιολόγηση των ταξιδιωτικών εγγράφων από τους μεταφορείς επιβατών

Η καθοδήγηση υπενθυμίζει επίσης ότι οι αερομεταφορείς είναι υπεύθυνοι για τους υπηκόους τρίτων χωρών τους οποίους μετέφεραν στην Ε.Ε. αλλά τους απαγορεύεται η είσοδος. Οι μεταφορείς θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση κατά την επαλήθευση ταξιδιωτικών εγγράφων που απαιτούνται για την είσοδο, ειδικά για τους Ρώσους πολίτες. Είναι επίσης υπεύθυνοι για την επιστροφή του ατόμου στο οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ε.Ε. πίσω στη χώρα αναχώρησής του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Ψαλίδι στις βίζες για Ρώσους από την Ευρωπαϊκή Ενωση
Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών αποφάσισε να διακοπεί η προνομιακή χορήγηση θεωρήσεων, χωρίς πάντως να υπάρξει πλήρης απαγόρευση, ώστε να μη διαρραγούν οι σχέσεις με τους πολίτες της Ρωσίας.
Ψαλίδι στις βίζες για Ρώσους από την Ευρωπαϊκή Ενωση
ΕΥΡΩΠΗ
Μεσοβέζικη λύση στην Ε.Ε. για τις ρωσικές βίζες
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα να αναστείλουν πλήρως μια συμφωνία διευκόλυνσης θεωρήσεων εισόδου με τη Ρωσία, καθιστώντας πιο δύσκολη και πιο ακριβή την είσοδο Ρώσων πολιτών...
Μεσοβέζικη λύση στην Ε.Ε. για τις ρωσικές βίζες
ΕΥΡΩΠΗ
Αντιδράσεις και επικρίσεις για την απόσυρση της Μόσχας από τη συμφωνία για τα σιτηρά
Αγωνία για τις συνέπειες της απόφασης της Ρωσίας να αποσυρθεί από την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή σιτηρών από την εμπόλεμη Ουκρανία, εκφράζουν Ε.Ε. και ΗΠΑ, που κατηγορούν τη Μόσχα ότι...
Αντιδράσεις και επικρίσεις για την απόσυρση της Μόσχας από τη συμφωνία για τα σιτηρά
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ε.Ε. ετοιμάζει νέες κυρώσεις για το Ιράν, έχει λέει «επαρκή στοιχεία» για τα drones
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι «τωρα που έχουμε συλλέξει επαρκή στοιχεία, εργαζόμαστε για μια σαφή, ταχεία και σταθερή ευρωπαϊκή απάντηση» στην Τεχεράνη.
Η Ε.Ε. ετοιμάζει νέες κυρώσεις για το Ιράν, έχει λέει «επαρκή στοιχεία» για τα drones
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ε.Ε. αναζητεί αποδείξεις εμπλοκής του Ιράν στον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε ότι ο η Ε.Ε. αναζητεί συγκεκριμένες αποδείξεις για οποιαδήποτε εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ επισήμανε ότι δεν αναμένει να υπάρξει πρόοδος στις...
Η Ε.Ε. αναζητεί αποδείξεις εμπλοκής του Ιράν στον πόλεμο στην Ουκρανία
ΕΥΡΩΠΗ
Κυρώσεις στο Ιράν για τα drone που στέλνει στη Μόσχα εξετάζουν οι Βρυξέλλες
Σύμφωνα με διπλωμάτες, αν και μια συμφωνία για νέους καταλόγους κυρώσεων -εκτός αυτών για την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων- δεν είναι πιθανή τη Δευτέρα, ενδέχεται να υπάρξει συμφωνία, που θα προετοιμάσει το...
Κυρώσεις στο Ιράν για τα drone που στέλνει στη Μόσχα εξετάζουν οι Βρυξέλλες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας