• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 16.3°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 14.5°C
  1 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 16.5°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  0 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.0°C
  2 BF
  58%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 13.0°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 9.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.7°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 15.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.8°C
  3 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.8°C / 14.7°C
  1 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 13.9°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.4°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.8°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 16.0°C
  2 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.7°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 9.5°C
  2 BF
  77%
Danish Defence Command via AP

Τέταρτη διαρροή εντοπίστηκε στους αγωγούς αερίου του Nord Stream

 • A-
 • A+
Συνεχίζεται η αντιμετάθεση ευθυνών από τη Δύση και τη Ρωσία, αφήνοντας σαφείς αιχμές για δολιοφθορά. ΝΑΤΟ: «Σκόπιμες πράξεις δολιοφθοράς» • Μόσχα: «Οι διαρροές έγιναν σε ζώνη που ελέγχουν πλήρως οι μυστικές υπηρεσίας των ΗΠΑ»

Το λιμενικό της Σουηδίας έχει εντοπίσει, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τέταρτη διαρροή αερίου στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream που έχουν υποστεί ζημιές. Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του σουηδικού λιμενικού σώματος, στην εφημερίδα Svenska Dagbladet, «δύο από τις τέσσερις διαρροές βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Σουηδίας».

Οι άλλες δύο διαρροές εντοπίζονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας. Παρότι κανένας από τους αγωγούς δεν χρησιμοποιείτο την ώρα που συνέβησαν οι φερόμενες ως εκρήξεις, ήταν γεμάτοι αέριο που αναβλύζει από τη Βαλτική θάλασσα μετά τον εντοπισμό των ρωγμών για πρώτη φορά τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου.

Συνολικά τέσσερις διαρροές αερίου ανακαλύφθηκαν μετά τις εκρήξεις στο Nord Stream 1 και 2, αναφέρει το Λιμενικό Σώμα. Δύο από αυτές βρίσκονται στη σουηδική οικονομική ζώνη. 

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Μπιορν Λουντ, δεν αποκλείεται να έχει υπάρξει και τρίτη έκρηξη.

Οι τέσσερις οι διαρροές έχουν απόσταση μεταξύ του 6.083 μέτρα. Η πλησιέστερη στην ακτή βρίσκεται στην οικονομική ζώνη της Δανίας, η πιο απομακρυσμένη από την ακτή βρίσκεται στη σουηδική οικονομική ζώνη και έχει διάμετρο πάνω από 950 μέτρα στην επιφάνεια.

Σύμφωνα με τη Σουηδική Ναυτιλιακή Διοίκηση, η 4η διαρροή εντοπίζεται μεταξύ των δύο διαρροών στον Nord Stream 1 στο ύψος της πόλης Σιμρισάμ, αλλά προέρχεται από τον Nord Stream 2. Σύμφωνα με το Λιμενικό, βρίσκεται στη σουηδική οικονομική ζώνη και έχει διάμετρο 200 μέτρα.

ΝΑΤΟ: Σκόπιμες πράξεις δολιοφθοράς

Στο μεταξύ συνεχίζεται η αντιμετάθεση ευθυνών από τη Δύση και τη Ρωσία, αφήνοντας σαφείς αιχμές για δολιοφθορά.

Σχολιάζοντας το γεγονός αυτό, το ΝΑΤΟ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία εκφράζει «βαθιά ανησυχία» για τις βλάβες στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 σε διεθνή ύδατα στη Βαλτική Θάλασσα.

Μάλιστα υποστηρίζει ότι «όλες οι διαθέσιμες επί του παρόντος πληροφορίες δείχνουν ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα σκόπιμων, απερίσκεπτων και ανεύθυνων πράξεων δολιοφθοράς. Οι διαρροές αυτές προκαλούν κινδύνους για τη ναυσιπλοΐα και σημαντική περιβαλλοντική ζημία. Υποστηρίζουμε τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον προσδιορισμό της προέλευσης της ζημίας».
 
Και καταλήγει:

«Εμείς, ως Σύμμαχοι, έχουμε δεσμευτεί να προετοιμαζόμαστε, να αποτρέπουμε και να αμυνόμαστε κατά της καταναγκαστικής χρήσης της ενέργειας και άλλων υβριδικών τακτικών από κρατικούς και μη κρατικούς φορείς.  Οποιαδήποτε εσκεμμένη επίθεση κατά των κρίσιμων υποδομών των Συμμάχων θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και αποφασιστική απάντηση».

Μόσχα: Οι διαρροές έγιναν σε ζώνη που ελέγχουν οι ΗΠΑ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε σήμερα πως οι ρωγμές στους αγωγούς του Nord Stream που προκάλεσαν διαρροές αερίου ανοικτά των ακτών της Δανίας και της Σουηδίας συνέβησαν σε μια περιοχή που βρίσκεται «πλήρως υπό τον έλεγχο» των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Η εκπρόσωπος Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σε προσκείμενο στο Κρεμλίνο μέσο ενημέρωσης πως η Ουάσιγκτον έχει τον «πλήρη έλεγχο» στα ύδατα γύρω από τη Δανία και τη Σουηδία. «Συνέβησαν στις εμπορικές και οικονομικές ζώνες της Δανίας και της Σουηδίας. Είναι ΝΑΤΟκεντρικές χώρες», είπε. «Είναι χώρες που είναι πλήρως ελεγχόμενες από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ».

Σπέκουλα για τις ευθύνες

Εκτός από τις Δανία και Σουηδία, που μιλούν για δολιοφθορά, και Γερμανία δηλώνει ότι δεν βλέπει «φυσικά αίτια» πίσω από το πρόβλημα στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.

Η Ε.Ε. δηλώνει σαφώς πως υποπτεύεται ότι οι διαρροές οφείλονται σε δολιοφθορά στους υποθαλάσσιους αυτούς αγωγούς που μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη και έχει προειδοποιήσει ότι θα δώσει «σθεναρή» απάντηση σε οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής.

Όπως και να έχει, γύρω από τις διαρροές αυτές υπάρχει ένας πόλεμος σπέκουλας και έμμεσων αλληλοκατηγοριών μεταξύ δυτικών χωρών και Ρωσίας. Το θέμα θα συζητηθεί στον ΟΗΕ, αύριο Παρασκευή.

Η Ουκρανία έκανε ανοιχτά λόγο για ρωσική τρομοκρατική επίθεση στους αγωγούς, ενώ η Μόσχα καταγγέλλει πτήσεις αμερικανικών στρατιωτικών ελικοπτέρων πάνω από τα χωρικά ύδατα της Δανίας, στο σημείο όπου σημειώθηκαν οι διαρροές στους αγωγούς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Η Σουηδία δεν μοιράζεται το πόρισμά της ούτε με Δανία - Γερμανία για τους Nord Stream
Η Σουηδία αποφάσισε να μην μοιραστεί με άλλα κράτη τα πορίσματα της έρευνάς της για τις διαρροές στους δύο αγωγούς φυσικού αερίου για λόγους ασφαλείας.
Η Σουηδία δεν μοιράζεται το πόρισμά της ούτε με Δανία - Γερμανία για τους Nord Stream
ΕΥΡΩΠΗ
Nord Stream: Μυστηριώδη ατυχήματα αγωγών με υποψίες για σαμποτάζ
Τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του συστήματος αγωγών αερίου Nord Stream στη Βαλτική υπέστησαν «άνευ προηγουμένου» ζημιές μέσα σε μία ημέρα. «Πολύ ανησυχητικά νέα» τονίζει η Ρωσία. Πρόωρες οι εικασίες λέει η...
Nord Stream: Μυστηριώδη ατυχήματα αγωγών με υποψίες για σαμποτάζ
ΕΥΡΩΠΗ
Επανήλθε η ροή ρωσικού αερίου στην Ιταλία
Η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ιταλία είχε διακοπεί την 1η Οκτωβρίου, επειδή ήταν αδύνατον να συνεχιστεί η ροή του μέσω της Αυστρίας, όπως είχε υπογραμμίσει η Gazprom.
Επανήλθε η ροή ρωσικού αερίου στην Ιταλία
ΕΥΡΩΠΗ
Gazprom: Η διοχέτευση φυσικού αερίου μπορεί να ξεκινήσει στη δεύτερη γραμμή του Nord Stream 2
Η ρωσική Gazprom επιβεβαίωσε ότι έχει σταματήσει η διαρροή αερίου από τις γραμμές των αγωγών Nord Stream που είχαν υποστεί ζημιές κάτω από τη Βαλτική, σημειώνοντας ότι μπορεί να είναι δυνατή η διοχέτευση...
Gazprom: Η διοχέτευση φυσικού αερίου μπορεί να ξεκινήσει στη δεύτερη γραμμή του Nord Stream 2
ΕΥΡΩΠΗ
Κλιμάκωση Μόσχας-Δύσης γύρω από τις διαρροές στους αγωγούς
Η αποκάλυψη ότι έχει εντοπιστεί και τέταρτο σημείο διαρροής φυσικού αερίου στους υποθαλάσσιους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική οδήγησε σε κλιμάκωση των αλληλοκατηγοριών μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.
Κλιμάκωση Μόσχας-Δύσης γύρω από τις διαρροές στους αγωγούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας