• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 17.9°C
  3 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.7°C
  1 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 19.3°C
  4 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.2°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.5°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 13.2°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.0°C
  0 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.3°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 11.8°C / 15.7°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.3°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.0°C
  1 BF
  93%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  2 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 18.0°C
  0 BF
  64%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.3°C
  3 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.4°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  76%

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ

AP Photo/Olivier Matthys

Όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας πρότεινε η Κομισιόν

 • A-
 • A+

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εισηγείται η πρόεδρος της Κομισιόν. Πρόκειται για την όγδοη δέσμη κυρώσεων, ως αποτέλεσμα «της κλιμάκωσης από πλευράς Μόσχας με τα δημοψηφίσματα και την απειλή του Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα», όπως είπε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στα μέτρα προτείνεται και το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, κατά το πρότυπο των αποφάσεων των G7. 

«Δεν αποδεχόμαστε τα εικονικά δημοψηφίσματα ούτε κανενός είδους προσάρτηση στην Ουκρανία. Και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το Κρεμλίνο να πληρώσει γι' αυτή την περαιτέρω κλιμάκωση. Έτσι, σήμερα, προτείνουμε από κοινού μια νέα δέσμη καυστικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας», είπε.

Στις κυρώσεις συμπεριλαμβάνεται η προσθήκη νέων φυσικών και νομικών προσώπων. 

Περιορισμός εξαγωγών - εισαγωγών

«Το δεύτερο μέρος αυτών των κυρώσεων θα περιορίσει περαιτέρω το εμπόριο. Με τον τρόπο αυτό, απομονώνουμε και χτυπάμε ακόμη περισσότερο τη ρωσική οικονομία. Προτείνουμε λοιπόν νέες σαρωτικές απαγορεύσεις εισαγωγών σε ρωσικά προϊόντα. Αυτό θα κρατήσει τα ρωσικά προϊόντα έξω από την ευρωπαϊκή αγορά και θα στερήσει από τη Ρωσία επιπλέον 7 δισεκατομμύρια ευρώ σε έσοδα», τόνισε. 

«Προτείνουμε επίσης να επεκτείνουμε τον κατάλογο των προϊόντων που δεν μπορούν πλέον να εξάγονται στη Ρωσία. Ο στόχος εδώ είναι να στερήσουμε από το στρατιωτικό συγκρότημα του Κρεμλίνου βασικές τεχνολογίες. Για παράδειγμα, αυτό περιλαμβάνει πρόσθετα αεροπορικά είδη ή ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συγκεκριμένες χημικές ουσίες. Αυτές οι νέες απαγορεύσεις εξαγωγών θα αποδυναμώσουν επιπλέον την οικονομική βάση της Ρωσίας και θα αποδυναμώσουν την ικανότητά της να εκσυγχρονιστεί. Θα προτείνουμε επίσης πρόσθετες απαγορεύσεις για την παροχή ευρωπαϊκών υπηρεσιών στη Ρωσία, καθώς και απαγόρευση για τους υπηκόους της Ε.Ε. να συμμετέχουν στα διοικητικά όργανα ρωσικών κρατικών επιχειρήσεων. Η Ρωσία δεν πρέπει να επωφελείται από την ευρωπαϊκή γνώση και εμπειρογνωμοσύνη».

Πετρέλαιο

Το τρίτο σύμπλεγμα αφορά το ρωσικό πετρέλαιο. «Όπως γνωρίζετε, η Ρωσία χρησιμοποιεί τα κέρδη από την πώληση ορυκτών καυσίμων για τη χρηματοδότηση του πολέμου της. Όσον αφορά το ρωσικό πετρέλαιο, ίσως να θυμάστε ότι έχουμε ήδη συμφωνήσει να απαγορεύσουμε το θαλάσσιο ρωσικό αργό πετρέλαιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τις 5 Δεκεμβρίου. Γνωρίζουμε όμως επίσης ότι ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθούν να χρειάζονται κάποιες προμήθειες ρωσικού πετρελαίου, αλλά σε χαμηλές τιμές. Έτσι, η G7 συμφώνησε κατ' αρχήν να εισαγάγει ένα ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο για τις τρίτες χώρες. Αυτό το ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου θα συμβάλει αφενός στη μείωση των εσόδων της Ρωσίας και αφετέρου θα διατηρήσει σταθερές τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. Σήμερα, σε αυτό το πακέτο, εδώ, θέτουμε τη νομική βάση για αυτό το ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Λίστα με όσους παραβιάζουν τις κυρώσεις

Τέλος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η Ε.Ε. προτείνει την ενίσχυση των προσπαθειών της Ε.Ε. «για την πάταξη της καταστρατήγησης των κυρώσεων». «Θα μπορούμε να καταγράφουμε άτομα που καταστρατηγούν τις κυρώσεις μας. Έτσι, για παράδειγμα, αν αγοράζουν αγαθά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα μεταφέρουν σε τρίτες χώρες και στη συνέχεια στη Ρωσία, αυτό θα αποτελεί καταστρατήγηση των κυρώσεών μας και τα άτομα αυτά θα μπορούν να καταχωρηθούν στον κατάλογο. Νομίζω ότι αυτό θα έχει σημαντικό αποτρεπτικό αποτέλεσμα. Οι κυρώσεις μας έχουν πλήξει σκληρά το σύστημα του Πούτιν. Τον δυσκόλεψαν να διατηρήσει τον πόλεμο. Και αυξάνουμε τις προσπάθειές μας εδώ και προχωράμε μπροστά», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Με νέες κυρώσεις απειλεί η ΕΕ τη Ρωσία στο άκουσμα δημοψηφισμάτων
Τα δημοψηφίσματα που διοργανώνει η Ρωσία σε εδάφη που έχει καταλάβει στην Ουκρανία προκαλούν συντονισμένες αντιδράσεις. Οι αυτονομιστές ηγέτες...
Με νέες κυρώσεις απειλεί η ΕΕ τη Ρωσία στο άκουσμα δημοψηφισμάτων
ΕΥΡΩΠΗ
Κυρώσεις στη Ρωσία, όπλα στην Ουκρανία η απάντηση Ε.Ε. στον Πούτιν
Το δρόμο της κλιμάκωσης που άνοιξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ακολουθήσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη.
Κυρώσεις στη Ρωσία, όπλα στην Ουκρανία η απάντηση Ε.Ε. στον Πούτιν
ΕΥΡΩΠΗ
Τι ακολουθεί μετά τα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας
Η ρωσική Δούμα θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 3 Οκτωβρίου, στην οποία θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων, με το πλέον πιθανό ενδεχόμενο να αποφασισθεί η ενσωμάτωση τους στη Ρωσία.
Τι ακολουθεί μετά τα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ε.Ε. «δέσμια» στα τσαλίμια του Ορμπαν
Αμετάπειστος ο Ούγγρος πρωθυπουργός στην άρση του βέτο για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ● Ακόμη και χρήματα προτίθενται να του προσφέρουν έναντι της συναίνεσής του.
Η Ε.Ε. «δέσμια» στα τσαλίμια του Ορμπαν
ΕΥΡΩΠΗ
Ειδικό δικαστήριο και αποζημιώσεις προωθεί η Ε.Ε.
Ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, η πρόεδρός της πρότεινε τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου με την υποστήριξη των...
Ειδικό δικαστήριο και αποζημιώσεις προωθεί η Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας