• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.2°C / 29.0°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 27.1°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 28.7°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.4°C
  2 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  38%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 27.1°C
  3 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 24.2°C
  0 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 28.2°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  3 BF
  41%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.4°C / 26.8°C
  4 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 24.7°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  2 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.5°C / 29.4°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  30%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 28.6°C
  3 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.2°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  0 BF
  45%

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Κουάζι Κβάρτενγκ 

AP Photo/Alberto Pezzali

Η Βρετανία καταργεί την αύξηση του εταιρικού φόρου και το όριο στα μπόνους τραπεζιτών

 • A-
 • A+

Ένα ακραία νεοφιλελεύθερο δόγμα υιοθετεί η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας στην προσπάθειά της να τονώσει την οικονομία. Τελευταίο δείγμα η σημερινή απόφαση να ακυρώσει τις προγραμματισμένες αυξήσεις φόρων για τις εταιρείες και παράλληλα να καταργήσει το ανώτατο όριο στα μπόνους των τραπεζιτών. Παράλληλα, όμως ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις αυξήσεις φόρων και για τους ιδιώτες.

Χθες, στο όνομα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης ανακοίνωσαν ότι σταματούν την απαγόρευση της αμφιλεγόμενης πρακτικής fracking που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα.

Ο υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κβάρτενγκ ανακοίνωσε στον «μίνι προϋπολογισμό» του ότι αντιστρέφει μια αύξηση στους εθνικούς ασφαλιστικούς φόρους που είχαν εισαχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Μάιο για την ενίσχυση της υγείας και της κοινωνικής περίθαλψης.

Ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν «πάρα πολλά εμπόδια για τις επιχειρήσεις», καθώς έθεσε τους χαμηλότερους φόρους στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης.

Είπε ότι ο βασικός συντελεστής φόρου εισοδήματος θα μειωθεί από 20% σε 19% το επόμενο έτος και ότι το ανώτατο ποσοστό θα πάει από 45% σε 40%.

«Χρειαζόμαστε μια νέα προσέγγιση για μια νέα εποχή, εστιασμένη στην ανάπτυξη», είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Αυτό σημαίνει μείωση φόρου για πάνω από 31 εκατομμύρια ανθρώπους σε διάστημα μόλις μερικών μηνών», είπε ακόμα. «Αυτό σημαίνει πως θα έχουμε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά και φιλικά προς την ανάπτυξη φορολογικά συστήματα στον κόσμο» συμπλήρωσε.

«Ποτέ δεν λειτούργησε η φορολόγηση στο δρόμο προς την ευημερία. Για να ανεβάσουμε το βιοτικό επίπεδο για όλους, δεν πρέπει να απολογηθούμε για την ανάπτυξη της οικονομίας μας», δήλωσε χθες ο Κβάρτενγκ. «Η μείωση των φόρων είναι κρίσιμη για αυτό».

Η πρωθυπουργός Λιζ Τρας έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η βασική αποστολή της συντηρητικής κυβέρνησής της είναι η μείωση των φόρων για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης. Δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι είναι έτοιμη να λάβει «μη δημοφιλείς αποφάσεις», όπως η ενίσχυση των μπόνους των τραπεζιτών για την προσέλκυση θέσεων εργασίας και επενδύσεων.

Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών προβλέπει ότι η κατάθεση του συμπληρωματικού μίνι προϋπολογισμούπου έγινε σήμερα  θα είναι το «μεγαλύτερο δημοσιονομικό γεγονός για τη μείωση των φόρων» του Ηνωμένου Βασιλείου  εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια.

Βάζουν στο μάτι και το δικαίωμα στην απεργία

Ο νέος υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης πως η κυβέρνηση θα περιορίσει το δικαίωμα της απεργίας που θα επιτρέπεται μόνο όταν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα συνδικάτα και τους εργαζομένους έχουν «αληθινά αποτύχει».

Καθώς οι απεργιακές κινητοποιήσεις για μισθολογικές αυξήσεις πολλαπλασιάζονται τους τελευταίους μήνες στη χώρα που αντιμετωπίζει ρεκόρ πληθωρισμού, αξιωματούχοι των Συντηρητικών καταγγέλλουν συχνά τον αντίκτυπο των απεργιών στη βρετανική οικονομία.

«Θα νομοθετήσουμε ώστε να αναγκάσουμε τα συνδικάτα να υποβάλλουν τις προτάσεις για τους μισθούς (που καταθέτουν οι εργοδότες) σε ψηφοφορία των μελών τους» προτού μπορέσουν να καλέσουν σε απεργία, είπε ο Κβαρτένγκ.

«Θα διασφαλίσουμε πως οι απεργίες δεν θα μπορούν να προκηρύσσονται, αν οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αληθινά αποτύχει"», διευκρίνισε.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης την πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει σε εφαρμογή μια «ελάχιστη υπηρεσία» ώστε να μην μπορούν τα συνδικάτα «να παραλύουν το δίκτυο μεταφορών», όπως κάνουν ήδη «άλλες ευρωπαϊκές χώρες», είπε.

Σχέδιο μείωσης του χρέους

Ο νυπουργός Οικονομικών δήλωσε ακόμη πως η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει σχέδιο μείωσης του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.

«Εν ευθέτω χρόνω, θα δημοσιοποιήσουμε ένα Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο που θα ορίζει την υπεύθυνη δημοσιονομική προσέγγισή μας πιο ολοκληρωμένα, περιλαμβανομένου του πώς σχεδιάζουμε να μειώσουμε το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα», είπε ο Κβαρτένγκ.

Ανέφερε ακόμα πως το ενεργειακό πακέτο υποστήριξης θα κοστίσει 60 δισεκ. στερλίνες τους επόμενους έξι μήνες, ενώ οι φορολογικές μειώσεις που ανακοίνωσε εκτιμάται ότι θα έχουν κόστος 45 δισεκ. στερλίνες.

Ο ίδιος σημείωσε πως το Γραφείο Ευθύνης του Προϋπολογισμού (OBR) θα δημοσιοποίησει μια πλήρη οικονομική και δημοσιονομική πρόβλεψη πριν από το τέλος της χρονιάς, ενσωματώνοντας το κόστος των μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Τον Μάρτιο το OBR προέβλεψε δανεισμό 99,1 δισεκ. στερλινών για το δημοσιονομικό έτος 2022-23 και 50,2 δισεκ. στερλινών για το 2023/24 που ισοδυναμεί με το 3,9% και 1,9% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Η βρετανική κυβέρνηση αίρει την απαγόρευση του αμφιλεγόμενου fracking
Η κυβέρνηση της Τρας υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή θα συμβάλει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, κόντρα στις ανησυχίες περιβαλλοντικών οργανώσεων και τοπικών κοινοτήτων ότι η συγκεκριμένη...
Η βρετανική κυβέρνηση αίρει την απαγόρευση του αμφιλεγόμενου fracking
ΕΥΡΩΠΗ
Βρετανός φορολογούμενος προς Κάρολο: «Δεν έχουμε να ζεστάνουμε τα σπίτια μας»
«Την ώρα που εμείς αγωνιζόμαστε να ζεστάνουμε τα σπίτια μας, πληρώνουμε τις παρελάσεις σου. Και αυτό σου το λέει κάποιος που πληρώνει φόρους».
Βρετανός φορολογούμενος προς Κάρολο: «Δεν έχουμε να ζεστάνουμε τα σπίτια μας»
ΕΥΡΩΠΗ
Φορολόγηση υπερκερδών για τράπεζες και εταιρείες ενέργειας ανακοίνωσε η Ισπανία
Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι τα έσοδα στα κρατικά ταμεία από τους φόρους για το έτος 2023-24 αναμένεται να αγγίξουν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Φορολόγηση υπερκερδών για τράπεζες και εταιρείες ενέργειας ανακοίνωσε η Ισπανία
ΕΥΡΩΠΗ
Αποζημίωση 2 εκατ. λιρών από την BNP Paribas σε εργαζόμενη για μισθολογικές διακρίσεις
Σύμφωνα με τη δικηγόρο της, η απόφαση είναι ιστορική «όχι μόνο επειδή πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ποσά που έχει ποτέ επιδικαστεί», αλλά και γιατί «είναι «η πρώτη φορά στη Βρετανία που εκδίδεται απόφαση...
Αποζημίωση 2 εκατ. λιρών από την BNP Paribas σε εργαζόμενη για μισθολογικές διακρίσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Νέος φόρος... δήθεν για Υγεία και Πρόνοια
Ο Μπόρις Τζόνσον επέβαλε στην κοινωνία ένα πακέτο φορολογικών επιβαρύνσεων για τη στήριξη του ΕΣΥ και την αναδιαμόρφωση της (όχι δωρεάν) κοινωνικής πρόνοιας, χωρίς όμως να εξαγγέλλει ουσιαστικά μέτρα.
Νέος φόρος... δήθεν για Υγεία και Πρόνοια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας