Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο άνθρωπος που μας έδειξε μια άλλη Σοσιαλδημοκρατία

Τα δεκατρία χρόνια της καγκελαρίας του Μπρούνο Κράισκι σημάδεψαν την Αυστρία με σειρά μεταρρυθμίσεων, πολλές από τις οποίες υπήρξαν καινοτομίες για την Ευρώπη και αποτέλεσαν αργότερα πρότυπα για άλλες χώρες

SPO/ Walter Henisch

Ο άνθρωπος που μας έδειξε μια άλλη Σοσιαλδημοκρατία

  • A-
  • A+

Eνα τέταρτο του αιώνα συμπληρώθηκε χωρίς τον ιστορικό καγκελάριο της Αυστρίας Μπρούνο Κράισκι και η απουσία του γίνεται στις ημέρες μας ολοένα και πιο αισθητή μια και η «φτωχή» σήμερα σε ιδεολογία, αρχές, αξίες, στόχους, οράματα και αγώνες Σοσιαλδημοκρατία, όχι μόνο στη χώρα του αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχει επιτακτική ανάγκη ενός ηγέτη του μεγέθους του, προτού η ίδια περάσει οριστικά στην αφάνεια και στα αζήτητα.

Από τους σύγχρονους ιστορικούς, ο Σοσιαλιστής Μπρούνο Κράισκι (22 Ιανουαρίου 1911-29 Ιουλίου 1990) θεωρείται ο σημαντικότερος πολιτικός της μεταπολεμικής Αυστρίας, ο οποίος στα δεκατρία χρόνια της καγκελαρίας του (1970-1983) την ανέδειξε σε υπόδειγμα κοινωνικού συστήματος, ανθούσας οικονομίας, δυναμικής πνευματικής και πολιτιστικής ζωής, αλλά συγχρόνως και σε τόπο διεθνούς συνάντησης, διαλόγου και συνεννόησης.

Γιατί ο ίδιος ήταν ο ηγέτης που πίστευε στην αλλαγή και στην πρόοδο, στη δημοκρατία και στη δικαιοσύνη, στην κοινωνική ισότητα και στην ειρήνη, όπως επίσης ήταν εκείνος ο διανοούμενος με τις τεράστιες γνώσεις, ο άριστος ρήτορας, ο λάτρης του πολιτισμού και ο πρόμαχος της ελευθερίας της τέχνης, ο πολίτης του κόσμου, ο οποίος πίστευε ακράδαντα ότι με τα μέσα της πολιτικής μπορεί ο κόσμος να αλλάξει προς το καλύτερο.

Ξεφυλλίζοντας σήμερα το πρόγραμμα του 1978 του κόμματος του Μπρούνο Κράισκι, του -τότε ακόμη- Σοσιαλιστικού Κόμματος Αυστρίας, στα μέσα περίπου της «χρυσής» για τη χώρα εποχής, διαβάζει κανείς πως «τη μαζική ανεργία και τα όρια συνηθισμένης οικονομικής πολιτικής στο καπιταλιστικό σύστημα τα εκμεταλλεύονται αντιδραστικές δυνάμεις για να παρουσιάσουν την κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας ως κρίση του κράτους», κάτι που σήμερα, σχεδόν σαράντα χρόνια μετά, είναι περισσότερο από επίκαιρο.

Δικαιοσύνη

Ο ίδιος ο Μπρούνο Κράισκι, κατά την παρουσίαση αυτού του προγράμματος στο κομματικό συνέδριο το 1978, συμπλήρωνε ότι «η πολιτική δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στην υπεράσπιση υπαρχόντων πολιτικών δικαιωμάτων και κοινωνικών κατακτήσεων, αλλά πρέπει να έχει στόχο της μια θεμελιώδη αναδιαμόρφωση της υπάρχουσας οικονομικής τάξης σε μια πιο δίκαιη και λιγότερο ευάλωτη σε κρίσεις».

Βέβαια τέτοιες θέσεις ελάχιστα ακούγονται σήμερα από την πλευρά της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, που κάθε άλλο παρά έχει κατά νου ή -πολύ λιγότερο- στοχεύει την πραγμάτωση εκείνων που είχε ήδη πετύχει στο αποκορύφωμα της διακυβέρνησης των Αυστριακών Σοσιαλιστών το εργατικό κίνημα, προς τα τέλη της δεκαετίας του 1970, δηλαδή ένα πλήρες σύστημα συλλογικών συμβάσεων, ένα γενικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, πλήρη και δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα υγείας αλλά και στην παιδεία.

Τέτοιες θέσεις θυμίζουν μάλλον αναλύσεις της κρίσης από αριστερά κόμματα -εάν αυτά υπάρχουν καν- σε χώρες, όπως η Ελλάδα, στις οποίες ο λαός τους έχει βιώσει την αποδόμηση των κατακτήσεων του κράτους πρόνοιας μέσα από τη στυγνή λιτότητα, για την οποία εξέφραζε τότε φόβους ο Μπρούνο Κράισκι.

Τα δεκατρία χρόνια της καγκελαρίας του Μπρούνο Κράισκι (από το 1970 μέχρι το 1983, όταν ο ίδιος παραιτήθηκε για λόγους υγείας), ο οποίος ήταν επί 26 χρόνια μέλος αυστριακών κυβερνήσεων, σημάδεψαν την Αυστρία με σειρά μεταρρυθμίσεων, πολλές από τις οποίες υπήρξαν καινοτομίες για την Ευρώπη και αποτέλεσαν αργότερα πρότυπα για άλλες χώρες.

Κυρίαρχος στόχος του Κράισκι με την ανάληψη της διακυβέρνησης τον Απρίλιο του 1970 -αρχικά με κυβέρνηση μειοψηφίας και από τον επόμενο χρόνο με απόλυτες πλειοψηφίες άνω του 50%- υπήρξε «το πλημμύρισμα όλων των πτυχών της ζωής με δημοκρατία», και προς τούτο «επιστράτευσε», από την πρώτη στιγμή, 1.400 ειδικούς για να εκπονήσουν «Πρόγραμμα αλλαγής της Αυστρίας», κάτι που σήμανε για τη μέχρι τότε αυστηρά συντηρητική χώρα τη ριζική μεταστροφή, το πέρασμά της στη σύγχρονη εποχή, και την ανάδειξή της, στις δεκαετίες που ακολούθησαν, σε «χώρα που οι πολίτες της είναι υπερήφανοι να την έχουν πατρίδα».

Κράτος-πρότυπο

Με τις ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις του στην πολιτική παιδείας, δικαιοσύνης, οικογένειας, διοίκησης αλλά και οικονομίας -όπου ο ίδιος θεωρείται πατέρας του «αυστροκεϊνσιανισμού» με πρωτοφανείς επιτυχίες στην πλήρη απασχόληση, την οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα των τιμών- ο Μπρούνο Κράισκι, ο «μάγος της πολιτικής» όπως αποκαλούνταν, οικοδόμησε ένα κράτος πρόνοιας το οποίο θεωρήθηκε για πολλούς στην Ευρώπη πρότυπο.

Μεγαλοαστικής καταγωγής, γεννημένος στις 22 Ιανουαρίου του 1911, με νομικές σπουδές, ο Μπρούνο Κράισκι προσχώρησε από νεαρή ηλικία στον Σοσιαλισμό, έχοντας αργότερα ενεργή συμμετοχή στην αντίσταση ενάντια στον αυστροφασισμό και στον γερμανικό ναζισμό, συλλήψεις, καταδίκη, φυλάκιση, διαφυγή και αυτοεξορία στη Σουηδία, για να αναδειχθεί μαζί με το Βίλι Μπραντ σε έναν από τους «πατέρες» της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.

Με την επιστροφή στην ερειπωμένη χώρα του, μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μπρούνο Κράισκι στρατεύεται από την πρώτη στιγμή στην ανοικοδόμησή της και την απόκτηση της ανεξαρτησίας της το 1955.

Αρχικά στη διπλωματική υπηρεσία, αργότερα υφυπουργός Εξωτερικών και στη συνέχεια, ως υπουργός, πρωτοστατεί σε διεθνές επίπεδο για μια πολιτική της «ειρηνικής συνύπαρξης» και τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου, πριν οδηγήσει το 1970 τους Αυστριακούς Σοσιαλιστές (αργότερα Σοσιαλδημοκράτες), για πρώτη φορά στην ιστορία, στην ανάληψη της κυβέρνησης και ο ίδιος αναδειχθεί πρώτος Σοσιαλιστής καγκελάριος.

 

ΕΥΡΩΠΗ
Ενα ελληνικό «Μανιφέστο για την πολιτική ένωση της ευρωζώνης»
Είκοσι διεθνώς γνωστοί Ελληνες επιστήμονες και διανοούμενοι υπογράφουν μια διακήρυξη με σκοπό να συνεισφέρουν «στον διάλογο που έχουν ξεκινήσει Γάλλοι και Γερμανοί επιστήμονες με τρία “Μανιφέστα για την...
Ενα ελληνικό «Μανιφέστο για την πολιτική ένωση της ευρωζώνης»
ΕΥΡΩΠΗ
Μαζί σου Αντρέα για μια «ατζέντα» νέα...
Μια νέα κοινωνική ατζέντα αναζητούν οι Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν με το χαμένο εκλογικό τους ακροατήριο ενόψει των ευρωεκλογών τον Μάιο. Η ηγεσία του κόμματος...
Μαζί σου Αντρέα για μια «ατζέντα» νέα...
ΕΥΡΩΠΗ
Κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο Αριστεράς -Σοσιαλδημοκρατίας;
Έντονες πολιτικές ζυμώσεις παρατηρούνται στις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης ενόψει των ευρωεκλογών. Με αφορμή το συνέδριο του SPD, οι συζητήσεις έχουν φουντώσει και δεν αποκλείεται να υπάρξει ένας κοινός...
Κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο Αριστεράς -Σοσιαλδημοκρατίας;
ΕΥΡΩΠΗ
Ακραία απάντηση στις ακρότητες της Λεπέν;
Με μια αμφιλεγόμενη απόφαση γαλλίδας δικαστή, ζητείται από την επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) Μαρίν Λεπέν να πραγματοποιήσει ψυχιατρική εξέταση επειδή τον Δεκέμβριο 2015 είχε ανεβάσει στο...
Ακραία απάντηση στις ακρότητες της Λεπέν;
ΕΥΡΩΠΗ
Χωρίς αποτέλεσμα οι συζητήσεις για το προσφυγικό
Άκαμπτες εμφανίζονταν οι χώρες του Βίζεγκραντ έχοντας ως σύμμαχο την Αυστρία, που κατέχει την προεδρία της Ε.Ε. ώς το τέλος του χρόνου. Μηδενική πρόοδος στις προσπάθειες να γεφυρωθούν οι διαφορές των αρχηγών...
Χωρίς αποτέλεσμα οι συζητήσεις για το προσφυγικό
ΕΥΡΩΠΗ
Hot spot στη μέση της θάλασσας
Οι υπουργοί Εσωτερικών της Αυστρίας και της Ιταλίας κατέθεσαν πρόταση στη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση που πραγματοποιείται στη Βιέννη όπου ζητούν οι...
Hot spot στη μέση της θάλασσας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας