Ως ένδειξη αποτυχίας και προσπάθεια κλιμάκωσης ερμηνεύουν Κίεβο και δυτικές χώρες τις ανακοινώσεις από τον Ρώσο πρόεδρο.
Λίγη ώρα μετά το διάγγελμα, ο στενός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχάιλο Ποντόλιακ, χαρακτήρισε την μερική επιστράτευση ως «προβλέψιμη» κίνηση που δείχνει ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται με βάση το σχέδιο της Μόσχας.
Εκτίμησε, επίσης, ότι η απόφαση αυτή θα φέρει αντιδράσεις στη ρωσική κοινωνία, για να προσθέσει ότι ο Πούτιν προσπαθεί να μεταθέσει στη Δύση την ευθύνη για την έναρξη ενός «απρόκλητου πολέμου» και την επιδείνωση της ρωσικής οικονομίας.
«Οι Ρώσοι που ζήτησαν την καταστροφή της Ουκρανίας κατέληξαν να πάρουν: 1. Επιστράτευση. 2. Κλειστά σύνορα, μπλοκαρισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. 3. Φυλακή για λιποταξία. Όλα βαίνουν βάσει σχεδίου, σωστά; Η ζωή έχει μεγάλη αίσθηση του χιούμορ», έγραψε ο Ποντόλιακ στο Twitter.
«Ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, αλλά για την κλιμάκωση του πολέμου του», τόνισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Πίτερ Στάνο ερωτηθείς σχετικά με τις ανακοινώσεις του Προέδρου της Ρωσίας για στρατιωτική κινητοποίηση.
Ειδικότερα ο κ. Στάνο σημείωσε ότι «αυτή η ομιλία και οι ανακοινώσεις που έγιναν, τόσο για τα δημοψηφίσματα, όσο και για την στρατιωτική κινητοποίηση, είναι άλλη μια απόδειξη ότι ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, αλλά για την κλιμάκωση του πολέμου του της επιθετικότητας». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρόκειται «για ακόμη ένα σημάδι της απελπισίας του Πούτιν» και συμπλήρωσε ότι αυτή η επιθετικότητα έχει συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του πληθυσμού της Ρωσίας. Ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν επιπροσθέτως έκανε λόγο για «επικίνδυνο πυρηνικό τζόγο».
Η πρώτη αμερικανική αντίδραση έρχεται από την Μπρίζετ Μπρινκ, πρέσβη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, η οποία επίσης μίλησε για σημάδια αδυναμίας από τη ρωσική πλευρά.
«Τα ψευτοδημοψηφίσματα και η επιστράτευση είναι σημάδια αδυναμίας και ρωσικής αποτυχίας. Οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία» είπε η Αμερικανίδα πολιτικός.
Το Βερολίνο, μέσω του Ρόμπερτ Χάμπεκ, κάνει λόγο για «ακόμη μια κίνηση προς τη λάθος κατεύθυνση από τη Ρωσία. Θα αναλύσουμε και θα συζητήσουμε τις όποιες αντιδράσεις».
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει την ρωσική αποτυχία στον πόλεμο, ωστόσο υπογραμμίζει ότι οι απειλές του Πούτιν θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Προσεκτικές είναι οι διατυπώσεις από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο καλεί όλες τις πλευρές να δώσουν χώρο στον διάλογο και τη διαβούλευση και να βρουν έναν τρόπο να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα ασφαλείας που θέτουν και οι δύο πλευρές.
«Σημάδια πανικού» βλέπει με τη σειρά του Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, τονίζοντας την ανάγκη να συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ουκρανία.
Σχόλιο για τις ανακοινώσεις Πούτιν έκανε και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας σημειώνοντας: Η μερική επιστράτευση είναι ακόμη μια προσπάθεια για περαιτέρω κλιμάκωση. Η βοήθεια προς την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας