• Αθήνα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  14°C 11.8°C / 15.7°C
  3 BF
  89%
 • Θεσσαλονίκη
  Ψιχάλες
  12°C 9.8°C / 12.8°C
  3 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 16.0°C
  4 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.0°C
  2 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.3°C
  2 BF
  92%
 • Κοζάνη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  4°C 4.4°C / 5.6°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  2 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.3°C / 17.8°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.6°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.8°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.2°C
  0 BF
  89%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 21.0°C
  1 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.8°C
  2 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.3°C / 12.7°C
  3 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 11.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  0 BF
  94%
AP Photo/Frank Augstein

Η «μεγάλη παραίτηση» έριξε σε επίπεδο 50ετίας την ανεργία στη Βρετανία

 • A-
 • A+

Το ποσοστό ανεργίας στη Βρετανία έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1974, αλλά η πτώση οφείλεται κυρίως στη μείωση του ενεργού εργατικού δυναμικού, ενώ άλλοι οικονομικοί δείκτες μαρτυρούν ότι η φαινομενική αύξηση των θέσεων εργασίας στη χώρα είναι μία φούσκα σε συστολή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Η οικειοθελής -κυρίως- αποχώρηση των εργαζομένων από την αγορά εργασίας αποτελεί ένα γενικότερο φαινόμενο που συναντάται στη Δύση και έκανε την εμφάνισή του στη διάρκεια της πανδημίας, το οποίο χαρακτηρίζεται εν συντομία «μεγάλη παραίτηση».

Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα εντείνει αναμφίβολα τον πονοκέφαλο της Τράπεζας της Αγγλίας λόγω των επίμονων και ιστορικά υψηλών επιπέδων πληθωρισμού.

Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 3,6% σε βάθος τριμήνου μέχρι τον Ιούλιο, σύμφωνα με τη βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι θα διατηρηθεί στο 3,8% το επόμενο τρίμηνο.

Ωστόσο, η πτώση δεν αποτελεί σημάδι μίας υγιούς οικονομίας για τη Βρετανία που βυθίζεται υπό το βάρος της επικίνδυνα αυξανόμενης οικονομικής ύφεσης.

Ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 40.000, λιγότερο από το ένα τρίτο της αύξησης που προέβλεπε η δημοσκόπηση του Reuters.

«Αρχίζουμε τώρα να βλέπουμε σημάδια απώλειας της δυναμικής της αγοράς εργασίας», δήλωσε ο Τζακ Κένεντι, οικονομολόγος στη Βρετανία, στο Indeed, παγκόσμιο ιστότοπο για θέματα εργασίας.

Το ποσοστό εργασιακής αδράνειας -προσμετρώντας το μερίδιο του πληθυσμού που δεν εργάζεται και δεν αναζητά εργασία- αυξήθηκε κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες το τελευταίο τρίμηνο στο 21,7%, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2017.

Η βρετανική Στατιστική Υπηρεσία είπε ότι η άνοδος οφείλεται στην ολοένα μεγαλύτερη αύξηση ατόμων που ταξινομούνται ως μακροχρόνια ασθενή καθώς και από φοιτητές πλήρους απασχόλησης που κάνουν εποχική εργασία ή βρίσκονται σε μόνιμη εργασιακή περιπλάνηση.

Ταυτόχρονα, το ποσοστό των μισθών αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, αντανακλώντας την έλλειψη ζήτησης για θέσεις εργασίας, αν και εξακολουθεί να υστερεί πολύ σε σχέση με τον ετήσιο πληθωρισμό έως τον Αύγουστο, ο οποίος να φτάσει στο 10,2, σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δημοσιευθούν την Τετάρτη.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας ανησυχεί ότι η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των τιμών καταναλωτή.

Σε αυτό το πλαίσιο η ΚΤΑ αύξησε τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο από το 1995, τον περασμένο μήνα. Αναμένεται να αυξηθούν εκ νέου στις 22 Σεπτεμβρίου.

Η αγορά εργασίας της Βρετανίας αψήφησε τις προσδοκίες για αύξηση της ανεργίας στη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, κάτι για το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από ένα κυβερνητικό πρόγραμμα προστασίας θέσεων εργασίας ύψους 70 δισεκατομμυρίων λιρών, αναφέρει το Reuters.

Εκτός από την ασθενέστερη από την αναμενόμενη αύξηση της απασχόλησης, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου μειώθηκε κατά το μέγιστο σε δύο χρόνια, κάτω από 34.000, αν και παρέμεινε ιστορικά υψηλός στα 1,266 εκατομμύρια.

Ο Τζέιμς Σμιθ, οικονομολόγος στην ING, υποστήριξε ότι οι ανατιμήσεις στην ενέργεια ενδέχεται να οδηγήσουν τις εταιρείες σε νέες απολύσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Απεργιακός αγώνας στα κολέγια της Αγγλίας για αυξήσεις μισθών εν μέσω ακρίβειας
Τουλάχιστον 26 κολέγια θα μπουν σε απεργιακό «πυρετό» για δέκα μέρες το διάστημα, αφού οι εργοδότες αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αίτημα των εργαζομένων για αξιοπρεπείς μισθούς, ανακοίνωσε το Συνδικάτο...
Απεργιακός αγώνας στα κολέγια της Αγγλίας για αυξήσεις μισθών εν μέσω ακρίβειας
ΕΥΡΩΠΗ
Ηχητικό ντοκουμέντο εκθέτει τη Λιζ Τρας στους Βρετανούς εργαζόμενους
Αποκλειστικό ρεπορτάζ του Guardian αποκαλύπτει ηχογράφηση της τότε Νο2 του υπουργείου Οικονομικών, όπου ενισχύει τον χαρακτηρισμό τους ως «τεμπέληδων» σε βιβλίο που και εκείνη συνυπέγραφε.
Ηχητικό ντοκουμέντο εκθέτει τη Λιζ Τρας στους Βρετανούς εργαζόμενους
ΕΥΡΩΠΗ
«Ευρωπαϊκή δεκαετία απασχόλησης»
Ενα φιλόδοξο σχέδιο για μια ισχυρή κοινωνική Ευρώπη που εστιάζει στην απασχόληση και στις δεξιότητες για το μέλλον παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Ευρωπαϊκή δεκαετία απασχόλησης»
ΕΥΡΩΠΗ
Οι μετανάστες συνεισφέρουν χιλιάδες λίρες παραπάνω απ' τους Βρετανούς
Αύξηση των φόρων στη Βρετανία θα σήμαινε ένα «σκληρό» διαζύγιο με την Ε.Ε., καθώς, όπως επισημαίνει μια νέα μελέτη για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες...
Οι μετανάστες συνεισφέρουν χιλιάδες λίρες παραπάνω απ' τους Βρετανούς
ΕΥΡΩΠΗ
Φεύγει κι αφήνει πίσω της συντρίμμια!
Η Λιζ Τρας κάθισε στην κεφαλή της Μεγάλης Βρετανίας μόλις για 45 μέρες και αποχώρησε απολύτως ταπεινωμένη και αποτυχημένη σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ.
Φεύγει κι αφήνει πίσω της συντρίμμια!
ΕΥΡΩΠΗ
Άλλη μία αποχώρηση υπουργού της Τρας
Για ρεκόρ αποχωρήσεων υπουργών φαίνεται να το πηγαίνει η κυβέρνηση Τρας, αφού η εξέλιξη έρχεται μία βδομάδα μετά την αποπομπή του υπουργού Οικονομικού Κουάζι Κουαρτένγκ, ενώ η Ντάουνινγκ Στριτ «αιμορραγεί».
Άλλη μία αποχώρηση υπουργού της Τρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας