• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 17.3°C
  3 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.7°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.0°C
  4 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 7.9°C / 10.5°C
  0 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.9°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.1°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.4°C
  0 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 20.4°C
  1 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.4°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 14.4°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 17.1°C
  0 BF
  84%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 12.7°C
  3 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.9°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  85%

Νίκος Ανδρουλάκης: «Ο Ελληνας πρωθυπουργός, αντί να συνεχίζει να δηλητηριάζει και να διχάζει τον ελληνικό λαό με θεωρίες συνωμοσίας, να πει γιατί με παρακολουθούσαν»

MATHIEU CUGNOT/ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το «Κυριάκος Gate» στο εδώλιο του Στρασβούργου

 • A-
 • A+
Να αρθεί το απόρρητο και να ακουστεί η αλήθεια για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα ζήτησαν όλες οι πολιτικές ομάδες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πλην Δεξιάς και Ακροδεξιάς ● Αμήχανες τοποθετήσεις των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. ● Σφυροκόπημα από Σοφί Ιντ’ Βελντ, Χάιντε, Αρβανίτη, Παπαδάκη, Κύρτσο, Κούλογλου, Παπαδημούλη.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ανέβηκαν οι τόνοι χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου συζητήθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα. Παρά τις προσπάθειες των ακροδεξιών να ματαιώσουν την προγραμματισμένη συζήτηση την τελευταία στιγμή, η κουβέντα τελικά πραγματοποιήθηκε με έντονες τοποθετήσεις ευρωβουλευτών, στις οποίες όλοι ανεξαιρέτως κατέκριναν τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα και τάχθηκαν κατά των κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης.

Ωστόσο, πέραν αυτής της βασικής θέσης, δύο διαφορετικοί κόσμοι φάνηκε να συγκρούονται. Στις επικρίσεις των μεθόδων του Ελληνα πρωθυπουργού που ακούστηκαν ηχηρά από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, την Αριστερά, τους Πρασίνους και τους Φιλελεύθερους (ReNewEurope) ζητώντας επιτακτικά να αρθεί το απόρρητο και να ακουστεί η αλήθεια πίσω από τις παρακολουθήσεις, οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος απαντούσαν στο ίδιο μοτίβο: ότι η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήταν νόμιμη, καλύπτεται με το απόρρητο, οι δύο υπεύθυνοι παραιτήθηκαν και η ελληνική κυβέρνηση... στοχοποιείται κακοβούλως.

Η χθεσινή συζήτηση ήταν σημαντική και για έναν ακόμα λόγο: γιατί για πρώτη φορά τοποθετήθηκε επισήμως ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αφού ευχαρίστησε τις υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εφόσον χάρη σε αυτές, όπως είπε, έγινε γνωστή η απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το λογισμικό Predator, δήλωσε ενώπιον των συναδέλφων του ευρωβουλευτών, «ο στόχος τους, η αυτονομία της παράταξης». Ενημέρωσε ότι ο φάκελός του καταστράφηκε την ίδια μέρα που ενημερώθηκε η Ανεξάρτητη Αρχή για την καταγγελία του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον Ελληνα πρωθυπουργό «ως πολιτικό προϊστάμενο των μυστικών υπηρεσιών» να άρει το απόρρητο και να γίνει γνωστός ο λόγος της παρακολούθησής του, «αντί να συνεχίζει να δηλητηριάζει και να διχάζει τον ελληνικό λαό με θεωρίες συνωμοσίας». «Πρέπει να κληθούν στην εξεταστική επιτροπή, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Επιτροπή PEGA, όλα τα πρόσωπα που βάσει της δημοσιογραφικής έρευνας σχετίζονται με τη χρήση αυτών των λογισμικών. Το προσπαθήσαμε ήδη μια φορά αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία το απέρριψε», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ. επανέλαβε με έμφαση ότι οι παρακολουθήσεις δεν είναι προσωπικό (του) θέμα, αλλά ζήτημα δημοκρατίας. «Στις δημοκρατίες καμία κρατική υπηρεσία δεν μπορεί να λειτουργεί σε απόλυτο σκοτάδι. Το απόρρητο πρέπει να σταματάει εκεί που ξεκινάει η ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή μια νέα κανονικότητα, όπου οι παρακολουθήσεις πολιτικών, κομμάτων, δημοσιογράφων, δικαστών αλλά και κάθε απλού πολίτη θεωρούνται εκ των προτέρων νόμιμες. Γιατί αυτό ακριβώς είναι ο “μεγάλος αδελφός”».

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σοφί Ιντ’ Βελντ τόνισε ότι το πρόβλημα αντιμετώπισης των πρακτικών αυτών είναι ότι υπεύθυνες είναι οι εθνικές κυβερνήσεις και κάλεσε για ακόμα μία φορά τους θεσμούς -την Ευρ. Επιτροπή, το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και τη Europol όπως είπε- να κάνουν τη δουλειά τους: να προστατεύουν όχι τις κυβερνήσεις, αλλά τους πολίτες και τη δημοκρατία της Ευρώπης.

Τον λόγο πήρε εκ μέρους της ευρωπαϊκής Αριστεράς ο Κώστας Αρβανίτης. «Η συζήτηση σήμερα δεν είναι γενικώς για λογισμικά και εταιρείες», είπε απευθυνόμενος στον αρμόδιο επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, που παρίστατο στη συζήτηση, «αλλά για τον πρωθυπουργό μιας δημοκρατικής χώρας, που είναι και επικεφαλής ΕΥΠ με δικό του νόμο και παρακολουθεί τον πολιτικό του αντίπαλο που είναι ευρωβουλευτής και όλους μας που συνομιλούμε!».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης τόνισε ότι «αστειότητες περί λάθους» δεν χωρούν, καθώς «και επίκληση του απορρήτου από την κυβέρνηση της Ν.Δ. στις πολύ σοβαρές καταγγελίες για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, άλλων πολιτικών, δημοσιογράφων και ενός ολόκληρου κόμματος, του ΚΚΕ, όπου έχουν καταγραφεί από το 2016 μέχρι σήμερα αλλεπάλληλες αποδεδειγμένες υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο του». Ο ίδιος εξέθεσε και την υποκρισία του Ευρωκοινοβουλίου αφού «με ευρωενωσιακούς Κανονισμούς κι Οδηγίες ενεργοποιήθηκαν τέτοιοι αντιδραστικοί μηχανισμοί στο όνομα της καταπολέμησης της λεγόμενης “τρομοκρατίας” και του ριζοσπαστισμού».

Η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου ανέλαβε με έντονο ύφος να υποστηρίξει την ελληνική κυβέρνηση. Αλλά και ο Ισπανός ομοτράπεζός της, που στην ακρόαση της αρμόδιας επιτροπής PEGA ζητούσε συγγνώμη από τους δημοσιογράφους για όσα έζησαν στην Ελλάδα, χθες, είχε αναλάβει άλλο ρόλο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. «Η επίθεση είναι οργανωμένη και δυσανάλογη σε βάρος κυβέρνησης για να αμαυρωθεί η φήμη Ελλάδας στην Ευρώπη, ότι είναι μια δευτεροκλασάτη χώρα, καθόλου δημοκρατική», είπε ο Χουάν Ιγνάθιο Ζόιδο Αλβάρεθ. Από την πλευρά του, ο Σοσιαλιστής Χάνες Χάιντε αναρωτήθηκε προς τα πού οδεύει η Ελλάδα;

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός κατά πόσο θα κάνει αυταρχικό καθεστώς την Ελλάδα; Και γιατί δεν είναι δημόσια η εξεταστική επιτροπή, γιατί δεν λένε στον Ανδρουλάκη γιατί τον παρακολουθούσαν, αφού δεν έχουν τίποτα να κρύψουν; Οι δημοσιογράφοι νιώθουν μόνοι τους, στην Ελλάδα κάτι δεν πάει καλά. Πρέπει κάτι να κάνει η Κομισιόν και άμεσα».

«Υποβαθμίζουν τη Δημοκρατία»

Καταπέλτης κατά του Ελληνα πρωθυπουργού υπήρξε ακόμα μία φορά ο ανεξάρτητος πλέον ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος. «Οσα συμβαίνουν με ευθύνη Μητσοτάκη υποβαθμίζουν Δημοκρατία και κράτους Δικαίου. Συγκρούστηκα μαζί του για τον περιορισμό των ΜΜΕ, τη Novartis, τη δίωξη Τουλουπάκη, Βαξεβάνη, Παπαδάκου. Η κατάσταση χειροτερεύει», είπε. «Ο αυταρχισμός οφείλεται στη νοοτροπία Μητσοτάκη, την εκτεταμένη διαφθορά της κυβέρνησης και την επιδείνωση κρίσης κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης», τόνισε και κάλεσε το ΕΛΚ να πάρει αποστάσεις «ακολουθώντας τη γραμμή κάθαρσης του Κ. Καραμανλή».

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ επέμεινε στα κλισέ: «Η Ελλάδα είναι κοιτίδα δημοκρατίας με κράτος δικαίου και φιλελεύθερη δημοκρατία, τα κακόβουλα λογισμικά χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης», είπε εν ολίγοις. Στην ίδια λογική και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης που είπε ότι «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, η Ελλάδα είναι δυνατή δημοκρατία». Η δε ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη κάλεσε την Ολλανδή Σοφί Ιντ’ Βελντ «να μη βγάζει αυθαίρετα συμπεράσματα, να περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας». Πάντως κάλεσε τους ευρωβουλευτές «να ενώσουν τις φωνές τους ώστε τα κακόβουλα λογισμικά να μην έχουν θέση στην Ευρώπη».

Σε παρεμβάσεις προχώρησαν και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και Δημήτρης Παπαδημούλης. «Πρέπει να πιέσουμε την ελληνική κυβέρνηση να μας πουν γιατί παρακολουθούσαν τον Νίκο Ανδρουλάκη και μέσα από αυτόν και εμάς. Τι είναι, κατάσκοπος; Εγκληματίας;», τόνισαν και απευθυνόμενοι στην Ευρ. Επιτροπή επέμειναν: «Οφείλετε κι εσείς να απαιτήσετε από τον Ελληνα πρωθυπουργό να μας πει δημόσια γιατί τον παρακολουθούσαν».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για την επιχείρηση «Γαμψό ξίφος» της Τουρκίας
«Αν και αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Τουρκίας στην αυτοάμυνα, προτρέπουμε σε μέγιστη προσοχή καθώς και σε απερίφραστο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για την επιχείρηση «Γαμψό ξίφος» της Τουρκίας
ΕΥΡΩΠΗ
Ακύρωση του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Το Κοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας στη χώρα.
Ακύρωση του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
ΕΥΡΩΠΗ
H Ρωσία επισήμως «κράτος-τρομοκράτης» για το Ευρωκοινοβούλιο
Δεδομένου ότι η ΕΕ δεν μπορεί επί του παρόντος να χαρακτηρίσει επίσημα κράτη ως χορηγούς της τρομοκρατίας, το Κοινοβούλιο καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να θεσπίσουν το κατάλληλο νομικό πλαίσιο.
H Ρωσία επισήμως «κράτος-τρομοκράτης» για το Ευρωκοινοβούλιο
ΕΥΡΩΠΗ
Μια όχι και τόσο «ωραία ατμόσφαιρα» στην Πράγα
Ανταλλαγή πυρών από Ερντογάν και Μητσοτάκη στο δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας ● Περίεργη θερμή χειραψία του Ν. Αναστασιάδη με τον Τούρκο πρόεδρο ● Συνεχίζεται η «Βαβέλ» για το ενεργειακό.
Μια όχι και τόσο «ωραία ατμόσφαιρα» στην Πράγα
ΕΥΡΩΠΗ
Δύο ξένοι στην ίδια σύνοδο
Μητσοτάκης και Ερντογάν θα βρεθούν στον ίδιο χώρο, αλλά θα μιλήσουν σε διαφορετικά θεματικά πάνελ.
Δύο ξένοι στην ίδια σύνοδο
ΕΥΡΩΠΗ
Και στην Κύπρο, πριν την Ελλάδα, η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές
Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ακρόαση στην PEGA με αποκλειστικό αντικείμενο τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα, στην οποία θα συμμετάσχει ο δημοσιογράφος Θ. Κουκάκης.
Και στην Κύπρο, πριν την Ελλάδα, η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας