Την ώρα που είναι διάχυτη η αγωνία στην Ευρώπη για το πώς θα βγει ο ερχόμενος χειμώνας λόγω της ενεργειακής κρίσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν φρόντισε να ανεβάσει χθες στα ύψη την αντιπαράθεσή του με τη Δύση. Μία μέρα μετά την ανακοίνωση του νέου δόγματος στη ρωσική εξωτερική πολιτική, η οποία πλέον στρέφεται προς Ανατολάς και προς Νότο κι ενώ ολοκληρώνονταν τα ευρείας κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια στην Απω Ανατολή με συμμετοχή και άλλων χωρών, μεταξύ αυτών και η Κίνα, ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ, άφησε ελάχιστα περιθώρια για κάποια προσέγγιση με τις χώρες της Ε.Ε. ή για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία σε ένα ορατό μέλλον.
Σε μια ομιλία που από ορισμένους αναλυτές χαρακτηρίστηκε ως η πιο φιλοπολεμική από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Πούτιν τόνισε πως η Μόσχα θα εντείνει τις πολεμικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία μέχρι να πετύχει τους στόχους της, που κατά τον ίδιο είναι η προστασία του ρωσόφωνου πληθυσμού στην Ανατολική Ουκρανία.
Εντονο προβληματισμό προκάλεσε όταν ανακοίνωσε πως θέλει να αναθεωρήσει την εύθραυστη διεθνή συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία. Είπε πως θα μιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν σχετικά με τον περιορισμό στις εξαγωγές σιτηρών, ισχυριζόμενος ότι από τα 87 πλοία που έφυγαν από τα ουκρανικά λιμάνια φορτωμένα με σιτηρά, μόνο τα δύο κατευθύνθηκαν προς αναπτυσσόμενες χώρες.
Πρόσθεσε μάλιστα ούτε λίγο-ούτε πολύ πως τόσο η Ρωσία όσο και οι αναπτυσσόμενες χώρες εξαπατήθηκαν από τη Δύση. Ενα επιχείρημα που αντέκρουσε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοινώνοντας ότι χιλιάδες τόνοι σιτηρών θα φτάσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες στη Σομαλία και αποδίδοντας όλη την ευθύνη για τον κίνδυνο λιμού στην εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του.
Ο Πούτιν επέμεινε ότι οι δυτικές κυρώσεις δεν είχαν σοβαρές επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία. «Η Ρωσία», είπε, «άντεξε στην οικονομική, χρηματοπιστωτική και τεχνολογική επίθεση της Δύσης». Εξέφρασε την άποψη πως η κορύφωση των δυσκολιών στη Ρωσία έχει περάσει και η κατάσταση εξομαλύνεται. Αντίθετα, όπως εκτίμησε, η ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων θυσιάζεται στον βωμό των κυρώσεων.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απέρριψε την κριτική πως η χώρα του διεξάγει ενεργειακό πόλεμο και επισήμανε ότι η Μόσχα είναι πάντα έτοιμη να θέσει σε λειτουργία τον Nord Stream 2. Χαρακτήρισε μάλιστα «ανόητη» την πρόταση της Ευρώπης για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, προειδοποιώντας πως η Μόσχα θα κόψει πλήρως την παροχή ενέργειας προς τη Δύση αν επιχειρήσει να βάλει πλαφόν στις ρωσικές εξαγωγές.
Τονίζοντας πως η χώρα του είναι σήμερα ίσως η μόνη ενεργειακά αυτάρκης, υπενθύμισε πως δεν θα έχει πρόβλημα να πουλάει ανά τον κόσμο τις τεράστιες ενεργειακές πηγές της και σημείωσε ότι έχει συμφωνήσει σε όλες τις βασικές παραμέτρους για την πώληση φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω της Μογγολίας. Προς επισφράγιση μάλιστα της σύσφιγξης των διμερών σχέσεων, χθες ανακοινώθηκε ότι ο Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης που θα γίνει στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.
Την ίδια στιγμή, σημειώθηκε μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη στο διπλωματικό επίπεδο η οποία δεν έτυχε της προβολής που θα της άξιζε. Το βράδυ της Τρίτης, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απάντησε αρνητικά στο ερώτημα αν η Ρωσία πρέπει να ανακηρυχθεί κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία.
Την ίδια απάντηση έδωσε και ο επικεφαλής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Τζον Κίρμπι, εξηγώντας ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει πως αυτός «δεν είναι ο καλύτερος, ο πιο αποδοτικός και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να συνεχίσουμε να φροντίζουμε να λογοδοτεί η Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαιρέτισε τις παραπάνω δηλώσεις, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει πως υποχωρούν οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας