• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.6°C / 13.4°C
  1 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 11.6°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 13.8°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.2°C
  1 BF
  97%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.8°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 8.5°C / 11.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  3 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  0 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.9°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.2°C / 12.7°C
  0 BF
  92%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 10.5°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  94%
Dreamstime.com © Oleg Chumakov |

«Βουτιές» στα χρηματιστήρια, «έκρηξη» για το φυσικό αέριο - Τι σχεδιάζει η Ε.Ε.

 • A-
 • A+

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, ύστερα από την παράταση της αναστολής παράδοσης φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1 προς την Γηραιά Ήπειρο, πυροδοτώντας νέες ανησυχίες για την ενεργειακή κρίση. Όμως, οι τιμές του φυσικού αερίου τραβούν την ανηφόρα, όπως φαίνεται ενδεικτικά από την αγορά της Ολλανδίας, όπου σημειώνεται άνοδος πάνω από 25%. 

Στο μεταξύ τα ευρωπαϊκά σχέδια επί χάρτου συνεχίζονται με τις καθυστερημένες αντιδράσεις να μην αρκούν προς το παρόν για την ανακούφιση των εκατομμυρίων πολιτών. Σύμφωνα με έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το POLITICO, οι παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας θα περιλαμβάνουν την επιβολή εισφοράς στα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρισμού και ενέργειας ενώ εξετάζεται η επιβολή ανώτατων ορίων στις τιμές φυσικού αερίου.

Οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των εθνικών αντιπροσωπειών και οι διπλωμάτες στις πρεσβείες εργάζονταν το Σαββατοκύριακο για να επιταχύνουν τα σχέδια σχετικά με μια επείγουσα παρέμβαση για την προστασία των νοικοκυριών και των εταιρειών - με πολλούς ηγέτες να προειδοποιούν για μαζικές κοινωνικές αναταραχές αν δεν συγκρατηθούν οι τιμές. 

Το κόστος του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος έχει εξαπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο. Σ χθεσινό έγγραφο με ημερομηνία που είδε η στήλη Playbook του ιστότοπου, η τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. προειδοποίησε ότι οι τιμές «οδηγούν σε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία. Επίσης, αρχίζουμε να βλέπουμε στην Ευρώπη έναν αυξημένο αριθμό εργοστασίων που σταματούν την παραγωγή ή ακόμη και κλείνουν εντελώς». 

Διπλωμάτες λένε ότι τα νέα μέτρα θα αποφασιστούν το συντομότερο την Παρασκευή, αφού η Γερμανία (που ήταν η μεγάλη αρνητική στάση) υποστήριξε τελικά την πρόταση της Επιτροπής, την οποία χαιρέτισαν και άλλες χώρες. 

Η πρόταση της τσεχικής προεδρίας

Η τσεχική προεδρία έχει καταρτίσει έναν κατάλογο προτάσεων από όλο το μπλοκ. Σε αυτόν, η προεδρία ζητά από τις πρωτεύουσες να δηλώσουν ποια μέτρα είναι διατεθειμένες να υποστηρίξουν στη σύνοδο των υπουργών ενέργειας της Ε.Ε. αυτή την Παρασκευή. Ενώ όλα δείχνουν ότι θα επιβληθεί εισφορά στα υπερκέρδη από την ηλεκτρική ενέργεια και θα ληφθούν μέτρα μείωσης της ζήτησης, τα οποία υποστήριξε η Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, ορισμένες χώρες θέλουν να προχωρήσουν παραπέρα. 

Ειδικότερα, ορισμένα κράτη - μέλη επιθυμούν επίσης ανώτατα όρια τιμών για το φυσικό αέριο από «συγκεκριμένες δικαιοδοσίες». Μια ιδέα είναι να γυρίσει το τραπέζι στον Βλαντιμίρ Πούτιν, παρόμοια με αυτό που μόλις αποφάσισε η G7 να κάνει για το ρωσικό πετρέλαιο. Αντί απλώς να παρακολουθεί αβοήθητη κάθε φορά που ο Πούτιν μειώνει περαιτέρω τις προμήθειες φυσικού αερίου, η Ε.Ε. θα πρέπει αντ' αυτού να αποφασίσει ένα όριο τιμών στο οποίο οι εταιρείες θα μπορούν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο. Ο Ρώσος πρόεδρος θα πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσει αν θα το δεχτεί ή όχι.

Οι επιλογές για την αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου βρίσκονται επίσης ακόμη στο τραπέζι - αλλά παραμένουν μεγάλες διαφωνίες μεταξύ των χωρών της Ένωσης σχετικά με το αν και πώς θα εφαρμοστεί μια τέτοια ευαίσθητη παρέμβαση. 

Οι κυβερνήσεις της Ανατολικής Ευρώπης επιθυμούν η Ε.Ε. να απελευθερώσει πρόσθετα δικαιώματα εκπομπών αερίων θερμοκηπίου εάν η τιμή αυξηθεί πάνω από ένα ορισμένο όριο - μια πρόταση στην οποία οι Βρυξέλλες αντιτίθενται σθεναρά. Ανώτεροι αξιωματούχοι της Επιτροπής επισημαίνουν ότι η τιμή του CO2 παρέμεινε σταθερή φέτος, κυμαινόμενη γύρω στα 80-90 ευρώ ανά τόνο. Αλλά αυτό είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που είχε προβλέψει η Επιτροπή προηγουμένως και μπορεί να αποτελεί ένδειξη κερδοσκοπίας, λένε οι διπλωμάτες, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές. 

Εδώ έρχεται η ιδέα της προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να χωρίσει τις προτάσεις σε ένα πακέτο άμεσων παρεμβάσεων και μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων. Οι Βρυξέλλες θα αναβάλουν κάποιες από τις ευρύτερες ιδέες που προωθούν οι ηγέτες, αλλά για τις οποίες οι χώρες δεν μπορούν να συμφωνήσουν γρήγορα (σκεφτείτε την ισπανική επιδότηση του φυσικού αερίου ή την έκκληση των Ανατολικοευρωπαίων να περιορίσουν τις τιμές των εκπομπών) για αργότερα, χωρίς να χρειαστεί να δώσουν ένα οριστικό όχι. 

Διχογνωμία στη Γερμανία, αλλά... 

Οι αξιωματούχοι και οι διπλωμάτες περίμεναν μέχρι στιγμής το Βερολίνο να προχωρήσει. Οι Βρυξέλλες λαμβάνουν διαφορετική απάντηση ανάλογα με το αν καλούν την καγκελαρία υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών, το υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας υπό την ηγεσία των Πρασίνων ή, τέλος, τα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών. Τα δύο τελευταία βρίσκονται στα χέρια του φιλελεύθερου φιλελεύθερου κόμματος FDP με μικρή κυβέρνηση, ο αρχηγός του οποίου πολέμησε με νύχια και με δόντια για να αποτρέψει οποιαδήποτε νέα μορφή φόρων. 

Σε χθεσινή συνάντηση οι ηγέτες του συνασπισμού της Γερμανίας συμφώνησαν να υποστηρίξουν την προτεινόμενη από την Επιτροπή εισφορά στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τους υπερπαραγωγικούς σταθμούς. Το κείμενο της συμφωνίας τους αναφέρει ότι θα πιέσουν επίσης για την επιβολή εισφορών έκτακτου κέρδους σε ολόκληρη την ΕΕ για τις ενεργειακές εταιρείες εκτός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Συμφώνησαν επίσης να αναβάλουν την αύξηση της εθνικής τιμής CO2 της Γερμανίας. 

Η προτιμώμενη επιλογή των Βρυξελλών και του Βερολίνου θα εισπράξει ουσιαστικά τα υπερκέρδη των πυρηνικών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και θα αναδιανείμει τα έσοδα αυτά για την επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές και τις ΜΜΕ. Αλλά διαβάστε την πρόταση της Επιτροπής και θα αναζητήσετε μάταια τις λέξεις φόρος ή εισφορά. Η ομάδα της Von der Leyen ήταν πολύ προσεκτική ώστε να μην παρουσιάσει την παρέμβαση ως εισφορά (που οικονομικά είναι), αλλά, μάλλον με σύγχυση, την αποκαλεί «ανώτατο όριο τιμών». 

Δηλαδή η Επιτροπή προσποιείται ότι η νέα εισφορά δεν είναι εισφορά, επειδή το FDP της Γερμανίας υποσχέθηκε να μην εισάγει νέους φόρους όσο είναι στην κυβέρνηση; Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που η ΕΕ δένεται σε σημασιολογικούς κόμπους. 

Παρά τα γλωσσικά τεχνάσματα, ορισμένοι προειδοποιούν ότι ο Λίντνερ θα έχει πρόβλημα στην πορεία, καθώς οι επιδοτήσεις της Γερμανίας και τα μέτρα ελάφρυνσης της ενέργειας ενδέχεται να υπερβούν το «φρένο χρέους» της χώρας το επόμενο έτος. Αλλά η τρέχουσα απειλή σημαίνει ότι οι ηγέτες πρέπει να αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα τη φορά. «Όλοι τώρα συμφωνούν ότι κάτι πρέπει να γίνει» το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ένας αξιωματούχος. «Πρόκειται για την επιβίωση των κυβερνήσεών τους». 

Το επόμενο βήμα

Η τσεχική προεδρία θέλει οι χώρες να εγκρίνουν μια σειρά προτάσεων - συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, γνωστού και ως εισφορά - στο Συμβούλιο Ενέργειας της Παρασκευής και να αναθέσουν στην Επιτροπή την ανάπτυξη νομοθεσίας με βάση το άρθρο 122 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ, το οποίο επιτρέπει στις χώρες να συμφωνούν μέτρα έκτακτης ανάγκης χωρίς την ανάγκη συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσαν διπλωμάτες. 

Θεατρινισμοί για τους οποίους ενδιαφέρονται μόνο οι Βρυξέλλες: Αξιωματούχοι και διπλωμάτες λένε στο Playbook ότι η Επιτροπή είναι πιθανό να παρουσιάσει τη νομοθεσία ταυτόχρονα με την ομιλία της φον ντερ Λάιεν για την κατάσταση της ΕΕ στις 14 Σεπτεμβρίου - ένα γεγονός που οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αγνοούν μακάρια. 

Εισάγοντας λίγο πραγματισμό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να περιμένει μέχρι την ομιλία της φον ντερ Λάιεν για να προτείνει λύσεις για το κόστος της ενεργειακής κρίσης. «Δεν υπάρχει ούτε μια μέρα για χάσιμο», δήλωσε ο Μισέλ προχθές σε συνέντευξή του. 

Όλοι αυτοί οι φόροι, οι εισφορές, τα ανώτατα όρια και οι επιδοτήσεις δεν θα λύσουν το υποκείμενο πρόβλημα, εκτός αν οδηγήσουν σε αύξηση της προσφοράς ενέργειας ή σε μείωση της ζήτησης. Γι' αυτό οι προτάσεις για συντονισμένη μείωση της ζήτησης και επιτάχυνση της αδειοδότησης μπορεί να είναι οι λιγότερο ελκυστικές αλλά και οι πιο αποτελεσματικές. 

Συνομιλία Μακρόν-Σολτς το απόγευμα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα έχει το απόγευμα τηλεδιάσκεψη με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς με θέμα την ενεργειακή κρίση και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπισή της, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η συνομιλία τους «θα αφορά την ενεργειακή κατάσταση στην Ευρώπη και τις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την διαφύλαξη της ασφάλειας της τροφοδοσίας, την παρέμβαση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και την διατήρηση της πλήρους αλληλεγγύης των κρατών μελών. Θα συζητήσουν συμπληρωματικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προήδρευσε την Παρασκευή συμβουλίου Αμυνας με θέμα μέτρα για την αποφυγή της διακοπής παροχής φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος τον χειμώνα.

Η Γαλλία μπορεί «να αποφύγει τα περιοριστικά μέτρα» χάρη στην «νηφαλιότητα και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», κυρίως μέσω των ανταλλαγών με την Ισπανία και την Γερμανία, δήλωσε μετά την συνεδρίαση του συμβουλίου Αμυνας η Ανιές Πανιέ-Ρυνασέρ, υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης.

Η Γαλλία έχει «με τις δύο αυτές χώρες σημαντικές ανταλλαγές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, και έχουμε συμπεράνει ότι αυτή η αμοιβαία αλληλεγγύη θα πρέπει να ενισχυθεί από τον χειμώνα αυτόν», είπε.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν την κατάσταση κατά την διάρκεια έκτακτης συνόδου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επιβολή πλαφόν σε μέρος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, την υιοθέτηση ρυθμιζόμενων τιμολογίων για τους πλέον ευάλωτους και την ενίσχυση των κινήτρων για τον περιορισμό της κατανάλωσης, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει περιέλθει σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «καλά προετοιμασμένη» σε περίπτωση πλήρους διακοπής των αποστολών φυσικού αερίου, χάρη στην αποθήκευση και στα μέτρα εξοικονόμηση ενέργειας.

Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες την εκταμίευση 65 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Επειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις στους κόλπους της κυβερνητικής συμμαχίας, το Βερολίνο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα υπερβάλλοντα κέρδη των ενεργειακών εταιριών, μέτρο που δεν σχεδιάζει προς το παρόν να εφαρμόσει η γαλλική κυβέρνηση.

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream, που ενώνει την Ρωσία με την βόρεια Γερμανία, και επρόκειτο να επαναλειτουργήσει αυτό το σαββατοκύριακο έπειτα από νέα τριήμερη διακοπή «για συντήρηση», θα σταματήσει πλήρως την λειτουργία του μέχρι την «επισκευή μίας τουρμπίνας του».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Γερμανικό «βέτο» σε όλα!
Ατμόσφαιρα σύγκρουσης στη σύνοδο κορυφής των 27 που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες ● Σκληραίνει τη στάση της η γερμανική κυβέρνηση, που αρνείται ακόμη και τις συμβιβαστικές προτάσεις της Κομισιόν για την...
Γερμανικό «βέτο» σε όλα!
ΕΥΡΩΠΗ
Τα πέντε μέτρα που προτείνει η Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση
Πρόταση για περιορισμό κατανάλωσης ρεύματος σε ώρες αιχμής, για πλαφόν στα έσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, αλλά και στα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων.
Τα πέντε μέτρα που προτείνει η Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση
ΕΥΡΩΠΗ
Το πλαφόν έρχεται, ο διχασμός μένει
Με διαφωνίες, εμπόδια και αστερίσκους συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σε ένα ακόμη μη έγγραφο (non...
Το πλαφόν έρχεται, ο διχασμός μένει
ΕΥΡΩΠΗ
Ανάγκη για προσιτά λιπάσματα
Συστάσεις της Κομισιόν για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε φυσικό αέριο που αυξάνουν το κόστος παραγωγής αζωτούχων λιπασμάτων.
Ανάγκη για προσιτά λιπάσματα
ΕΥΡΩΠΗ
Μερική αναδίπλωση φον ντερ Λάιεν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Μισό βήμα πίσω από τις πρωινές της εξαγγελίες που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο κάνει η πρόεδρος της Κομισιόν στην επιστολή της προς τους «27».
Μερική αναδίπλωση φον ντερ Λάιεν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας