• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 16.4°C / 20.9°C
    2 BF
    76%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 15.7°C / 19.6°C
    1 BF
    77%
  • Πάτρα
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 18.2°C / 20.0°C
    4 BF
    79%
  • Ιωάννινα
    Αραιές νεφώσεις
    14°C 10.9°C / 13.8°C
    1 BF
    91%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 13.9°C / 15.2°C
    0 BF
    88%
  • Βέροια
    Αραιές νεφώσεις
    17°C 15.0°C / 17.0°C
    2 BF
    80%
  • Κοζάνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    11°C 11.4°C / 13.4°C
    1 BF
    100%
  • Αγρίνιο
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 18.5°C / 18.5°C
    2 BF
    86%
  • Ηράκλειο
    Ασθενείς βροχοπτώσεις
    18°C 18.0°C / 18.8°C
    2 BF
    93%
  • Μυτιλήνη
    Αίθριος καιρός
    17°C 17.3°C / 17.3°C
    2 BF
    80%
  • Ερμούπολη
    Αυξημένες νεφώσεις
    19°C 19.4°C / 20.5°C
    3 BF
    82%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    18°C 17.9°C / 17.9°C
    4 BF
    80%
  • Κεφαλονιά
    Αυξημένες νεφώσεις
    21°C 20.6°C / 20.6°C
    2 BF
    75%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 12.9°C / 15.1°C
    0 BF
    100%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    18°C 18.4°C / 18.4°C
    1 BF
    84%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 17.8°C / 19.9°C
    1 BF
    86%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 15.8°C / 21.0°C
    2 BF
    88%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 17.3°C / 17.3°C
    2 BF
    71%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    17°C 14.7°C / 17.8°C
    2 BF
    91%
  • Καστοριά
    Σποραδικές νεφώσεις
    14°C 14.4°C / 14.4°C
    1 BF
    90%

Ζαπορίζια: Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι απέκρουσε προσπάθεια κατάληψης του πυρηνικού σταθμού

  • A-
  • A+

Οι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια με μία επίθεση που πραγματοποίησαν πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ανέφερε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στην ημερήσια ενημέρωσή του.

Σύμφωνα με το ίδιο υπουργείο, ουκρανική ναυτική δύναμη αποτελούμενη από 250 στρατιώτες επιχείρησε να αποβιβαστεί στην ακτή μιας λίμνης κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στα νότια της Ουκρανίας, περίπου στις 23:00 ώρα Ελλάδος.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της απέκρουσαν την επίθεση με τη χρήση επιθετικών ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών.

Το Reuters δεν στάθηκε δυνατό να επιβεβαιώσει την αναφορά.

Η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας

Στο μεταξύ, κατά την επιστροφή του στη Βιέννη απ' τη Ζαπορίζια, αφότου ολοκλήρωσε μια πρώτη περιοδεία στα βασικά τμήματα του κατεχόμενου απ' τους Ρώσους σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι έκανε γνωστό ότι παραμένουν εκεί 6 ειδικοί επιστήμονες της ομάδας του και χαρακτήρισε την κατάσταση ως «εξαιρετικά περίπλοκη και γεμάτη προκλήσεις».

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γκρόσι εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αυξάνονται στην περιοχή του εργοστασίου. Αυτό είναι «κάτι που με ανησυχεί πολύ», είπε. Τόνισε άλλωστε ότι η στατιστική πιθανότητα περαιτέρω φυσικής ζημιάς στο εργοστάσιο είναι υψηλή από τότε που ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί εκεί τον Αύγουστο.

Ο Γκρόσι είπε ότι η στρατιωτική παρουσία δεν ήταν διαθέσιμη όταν ζήτησε να τους μιλήσει για το κέντρο ελέγχου, δεν πλησίασαν την ομάδα του και «αποσύρθηκαν» καθ' όλη τη διάρκεια της επίσκεψής τους.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως  ελέγχθηκαν όλα όσα ζήτησε να δουν και σχολίασε πως δεν θα έστελνε ποτέ έναν άνθρωπο σε ένα μέρος όπου δεν θα πήγαινε πρώτος. Πρόσθεσε δε ότι η ομάδα του στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία μαζί του. 

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ προανήγγειλε ότι η ομάδα του θα συντάξει μια αναφορά στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με τα ευρήματά της και ότι την Τρίτη θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα πορίσματα από την επίσκεψή τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Με ουκρανικές νίκες κλείνει η 200η μέρα πολέμου - Δε βλέπει ορίζοντα συμφωνίας η Μόσχα
Θετικά αποτιμά τις επιδόσεις του στο στρατιωτικό μέτωπο το Κίεβο μετά από εβδομάδες υποχώρησης ως αποτέλεσμα της ρωσικής επέλασης, τη στιγμή που δεν διαφαίνεται στον ορίζονται το τέλος του πολέμου.
Με ουκρανικές νίκες κλείνει η 200η μέρα πολέμου - Δε βλέπει ορίζοντα συμφωνίας η Μόσχα
ΕΥΡΩΠΗ
Ο κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας και οι αλληλοκατηγορίες Μόσχας-Κιέβου
Με αγωνία παρακολουθεί όλος ο πλανήτης τις τελευταίες εξελίξεις στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία.
Ο κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας και οι αλληλοκατηγορίες Μόσχας-Κιέβου
ΕΥΡΩΠΗ
Μεντβέντεφ: Και στην ΕΕ υπάρχουν πυρηνικά εργοστάσια που μπορεί να συμβούν ατυχήματα...
Με τις ρουκέτες και τις οβίδες να φτάνουν σε απόσταση αναπνοής από το -υπό ρωσικό έλεγχο- πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια και τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές (Ρωσία-Ουκρανία) να αλληλοκατηγορούνται για τα...
Μεντβέντεφ: Και στην ΕΕ υπάρχουν πυρηνικά εργοστάσια που μπορεί να συμβούν ατυχήματα...
ΕΥΡΩΠΗ
Απειλεί με αντίποινα ο Βλ. Πούτιν μετά τις επιθέσεις με drones στη Μόσχα
Για τρομοκρατική ενέργεια του Κιέβου με στόχο να εκφοβίσει τους Ρώσους πολίτες έκανε λόγο ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τις επιθέσεις με drones στην Μόσχα.
Απειλεί με αντίποινα ο Βλ. Πούτιν μετά τις επιθέσεις με drones στη Μόσχα
ΕΥΡΩΠΗ
Πύραυλοι, κυρώσεις και… διπλωματία «όταν έρθει η ώρα»
Νέα επίθεση της Ρωσίας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας με εκτόξευση πυραύλων σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Πρόκειται για την 13η επίθεση μέσα στον Μάιο.
Πύραυλοι, κυρώσεις και… διπλωματία «όταν έρθει η ώρα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας