Σε θρίλερ εξελίχτηκε –όπως λίγο-πολύ αναμενόταν– η χθεσινή μετάβαση της 14μελούς αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, εν μέσω βομβαρδισμών και ατέρμονων αλληλοκατηγοριών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για προβοκάτσια.
Λίγο πριν από την καθυστερημένη άφιξη των διεθνών εμπειρογνωμόνων στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη, οι μεν Ουκρανοί κατήγγειλαν ρωσικούς βομβαρδισμούς πάνω στην προσυμφωνημένη διαδρομή της αποστολής της IAEA, αλλά και στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού. «Ως αποτέλεσμα», ανέφερε η κρατική διαχειρίστρια εταιρεία Energoatom, «ενεργοποιήθηκε η έκτακτη προστασία και έκλεισε η πέμπτη μονάδα παραγωγής ενέργειας». Παρ’ όλα αυτά, διαβεβαίωσε, η έκτη μονάδα παρέχει την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια.
Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, αντίθετα, κατήγγειλε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι αποπειράθηκαν να καταλάβουν τις εγκαταστάσεις που έχουν τεθεί υπό ρωσικό έλεγχο από την αρχή της εισβολής. «Ελήφθησαν μέτρα» συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της πολεμικής αεροπορίας, τόνισε το ρωσικό υπουργείο. Αξιωματούχοι της διορισμένης από τη Μόσχα διοίκησης στα κατεχόμενα εδάφη της περιφέρειας της Ζαπορίζια ανέφεραν ότι αιχμαλωτίστηκαν τρεις Ουκρανοί στρατιώτες.
«Κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο σταθμός είναι ασφαλής και ότι η αποστολή θα υλοποιήσει όλα τα σχέδιά της», υπογράμμισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στη Μόσχα. Βασικό ζητούμενο της πολυαναμενόμενης επιθεώρησης της ΙΑΕΑ είναι να αξιολογηθούν οι ζημιές στις εγκαταστάσεις, η λειτουργικότητα των συστημάτων ασφαλείας, καθώς και οι συνθήκες εργασίας του ουκρανικού προσωπικού.
Θολό τοπίο
«Μπορέσαμε μέσα σε λίγες ώρες να συγκεντρώσουμε πολλές πληροφορίες. Είδα τα κυριότερα πράγματα που χρειαζόταν να δω», δήλωσε χθες το απόγευμα ο γενικός διευθυντής της IAEA, Ραφαέλ Γκρόσι. «Παραμένουμε» στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τόνισε. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Energoatom, Πέτρο Κότιν, 5 από τα 14 μέλη της αποστολής θα βρίσκονται στο πυρηνικό εργοστάσιο έως το Σάββατο. Η αποστολή θα θεωρηθεί επιτυχής, προσέθεσε, αν οδηγήσει στην «αποστρατιωτικοποίηση» αυτής της ζώνης. Θολό παραμένει το τοπίο εν τω μεταξύ στα νότια μέτωπα του πολέμου, όπου το Κίεβο έχει κηρύξει ευρεία αντεπίθεση.
«Το γεγονός ότι δεν έχουμε καταλάβει ακόμα τη Χερσώνα δεν σημαίνει ότι η επιχείρηση έχει αποτύχει ή έχει σταματήσει. Πραγματοποιείται μελετημένα», υποστήριξε χθες ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Ολεξίι Αρεστόβιτς. Παντελώς άλλη εικόνα παρουσιάζει το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Από τις αρχές της εβδομάδας, ανέφερε, οι Ουκρανοί ήδη μετρούν 1.700 νεκρούς στρατιώτες, ενώ έχουν χάσει 63 άρματα μάχης, 48 τεθωρακισμένα οχήματα και τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη.
Χθες η Σουηδία διέθεσε στο Κίεβο νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ενώ ένα επιπλέον έχουν προαναγγείλει οι ΗΠΑ. Τα φραστικά πυρά του Κρεμλίνου στράφηκαν πάντως χθες κατά της Ε.Ε. και της «γελοίας», όπως τη χαρακτήρισε, απόφασής της να αναστείλει πλήρως τη συμφωνία διευκόλυνσης θεωρήσεων εισόδου με τη Ρωσία. Θα απαντήσουμε με τρόπο «που εξυπηρετεί καλύτερα τα εθνικά συμφέροντα», διεμήνυσε εν μέσω κλιμακούμενης ενεργειακής κρίσης η Μόσχα. Με όλα αυτά ως φόντο, σάλο έχουν μοιραία προκαλέσει πληροφορίες της ιταλικής εφημερίδας Il Tirreno ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι νοίκιασε για τον μήνα Αύγουστο, έναντι 50.000 ευρώ, πολυτελή βίλα που τη διαθέτει στην Τοσκάνη σε… πλούσιους Ρώσους, μόνιμους κατοίκους του Λονδίνου.
Μυστήριο με τον θάνατο του προέδρου της Lukoil
Μέγα μυστήριο καλύπτει τον χθεσινό θάνατο του Ραβίλ Μαγκάνοφ, προέδρου της δεύτερης μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της Ρωσίας, της Lukoil. Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters, έπεσε από το παράθυρο του 6ου ορόφου νοσοκομείου στη Μόσχα. Σύμφωνα με την ίδια τη Lukoil, που εξέδωσε ανακοίνωση ώρες αργότερα, ο 67χρονος Μαγκάνοφ πέθανε κατόπιν «σοβαρής ασθένειας». Διεθνή ΜΜΕ υπενθυμίζουν με νόημα ότι το διοικητικό συμβούλιο της Lukoil είχε ζητήσει από τον περασμένο Μάρτιο «τον συντομότερο τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης» στην Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση Μαγκάνοφ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά πρόσφατων και υπό μυστηριώδεις συνθήκες θανάτων Ρώσων μεγιστάνων, εκ των οποίων οι περισσότεροι συνδέονταν με τον ενεργειακό τομέα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας