• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 20.9°C
  3 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 18.5°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 21.5°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.9°C
  3 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  3 BF
  100%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 16.0°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 12.4°C
  0 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 21.4°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  2 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.8°C
  4 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 12.9°C / 14.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.4°C
  0 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.1°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 16.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  74%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψαλίδι στις βίζες για Ρώσους από την Ευρωπαϊκή Ενωση

 • A-
 • A+

Τέλος στην προνομιακή χορήγηση βίζας για τους Ρώσους υπηκόους που θέλουν να επισκεφθούν την Ε.Ε. θέτει η Ένωση. Στο άτυπο συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να άρουν πλήρως την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Ρωσίας για διευκολύνσεις στη χορήγηση θεωρήσεων για Ρώσους πολίτες, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η απόφαση θα «μειώσει σημαντικά τον αριθμό νέων θεωρήσεων», σύμφωνα με τον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος εξήγησε ότι βάσει της απόφασης τα κράτη-μέλη μπορούν να εκδίδουν θεωρήσεις ανά περίπτωση και ειδικά για συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, τονίζοντας πως η Ε.Ε. δεν θέλει να αποκόψει την κοινωνία των πολιτών και τα άτομα που θέλουν να διαφύγουν από το καθεστώς Πούτιν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της προεδρεύουσας Τσεχίας Γιαν Λιπάβσκι είπε ότι η συμφωνία για διευκόλυνση των θεωρήσεων για Ρώσους πολίτες είχε βάση τις φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία, κάτι που σήμερα δεν υφίσταται. «Οι Ρώσοι πολίτες δεν πρέπει πλέον να απολαμβάνουν τα προνόμια αυτά», τόνισε.

Ωστόσο, η συμφωνία των ΥΠΕΞ δεν αποτελεί επίσημη απόφαση του συμβουλίου καθώς η συνάντηση ήταν άτυπης φύσης, όμως δίνει την πολιτική κατεύθυνση για τα επόμενα βήματα.

Για την απόφαση δεν χρειαζόταν ομοφωνία αλλά ενισχυμένη πλειοψηφία. Αρκετά ήταν τα κράτη-μέλη που αντέδρασαν στην απόφαση. Οι χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης ζητούσαν την πλήρη απαγόρευση των τουριστικών ταξιδιωτικών θεωρήσεων για Ρώσους πολίτες, ως απάντηση για την εισβολή στην Ουκρανία. Κατά της πρότασης αυτής είχαν ταχθεί εξ αρχής Κύπρος και Ελλάδα, μεταξύ άλλων και για οικονομικούς λόγους.

Εναντίον είχε ταχθεί και ο ύπατος εκπρόσωπος Μπορέλ, σημειώνοντας πως θα προτιμούσε πιο επιλεκτικά μέτρα. Αλλά και η Γερμανία που μαζί με τη Γαλλία υπογράμμισαν πως δεν θα έπρεπε να διακοπούν οι σχέσεις μεταξύ των πολιτών Ε.Ε. και Ρωσίας και αντιπρότειναν την αναστολή της συμφωνίας για διευκολύνσεις στις θεωρήσεις.

Τελικά, υιοθετήθηκε η άρση της διευκόλυνσης και όχι η πλήρης απαγόρευση των τουριστικών θεωρήσεων στην Ε.Ε. Παρά την απόφαση, αρκετές χώρες ήγειραν ανησυχίες για το πώς θα διαχειριστούν τις βίζες που έχουν εκδοθεί ήδη, κατάσταση για την οποία χρειάζεται να υπάρχει κοινή πολιτική. Για αυτόν τον λόγο, το συμβούλιο αποφάσισε να καλέσει την Κομισιόν να καταθέσει προτάσεις για κοινές κατευθυντήριες γραμμές στο θέμα αυτό.

Επίσης, οι υπουργοί συμφώνησαν πως ρωσικά διαβατήρια που εκδόθηκαν σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας δεν θα αναγνωρίζονται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Ισχυρό πακέτο κυρώσεων παρά τους συμβιβασμούς
Απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα, αποκλεισμός πλοίων με ρωσική σημαία από τα ευρωπαϊκά λιμάνια, «πάγωμα» τεσσάρων ρωσικών τραπεζών, συμπεριλαμβάνονται στο νέο, πέμπτο κύμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων.
Ισχυρό πακέτο κυρώσεων παρά τους συμβιβασμούς
ΕΥΡΩΠΗ
Οπλα, Μπούτσα και εκτελέσεις
Περισσότερο και βαρύτερο εξοπλισμό ζήτησε ο Ντμίτρο Κουλέμπα από τους ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ ● «Ετοιμότητα» υποσχέθηκε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, αντιτάσσοντας την ευθύνη της συμμαχίας στην αποκλιμάκωση.
Οπλα, Μπούτσα και εκτελέσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Περισσότερα όπλα ζητάει η Ουκρανία από το ΝΑΤΟ
Συνεχίζεται και σήμερα η σύνοδος των ΥΠΕΞ της Συμμαχίας, με Ρωσία-Κίνα στο στόχαστρο του νέου οδικού χάρτη ● Κάρβουνο... οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στον ρωσικό άνθρακα.
Περισσότερα όπλα ζητάει η Ουκρανία από το ΝΑΤΟ
ΕΥΡΩΠΗ
#BrusselsCalling: Tι σημαίνουν οι κινήσεις Πούτιν για την Ευρώπη [Podcast]
H χθεσινή αναγνώριση Πούτιν των δύο αυτονομιστικών δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία, βάζει φωτιά στις εξελίξεις, με εγγυημένη την ταλάντευση των διεθνών ισορροπιών, τη στιγμή που σκληραίνει το διπλωματικό...
#BrusselsCalling: Tι σημαίνουν οι κινήσεις Πούτιν για την Ευρώπη [Podcast]
ΕΥΡΩΠΗ
Ειδικό δικαστήριο και αποζημιώσεις προωθεί η Ε.Ε.
Ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, η πρόεδρός της πρότεινε τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου με την υποστήριξη των...
Ειδικό δικαστήριο και αποζημιώσεις προωθεί η Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
ΝΑΤΟ: Παρ’ ολίγον... άρθρο 4
Ο πυρετός διαβουλεύσεων της Συμμαχίας μεταξύ Βρυξελλών και Μπαλί μέχρι να αποδραματοποιηθεί η κατάσταση με τον ουκρανικό πύραυλο ● Στόλτενμπεργκ: «Δεν είναι λάθος της Ουκρανίας, της οποίας είναι δικαίωμα να...
ΝΑΤΟ: Παρ’ ολίγον... άρθρο 4

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας