Τουλάχιστον 244 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως βρίσκονται εκτός δομών εκπαίδευσης, ένα νούμερο που εγείρει σοβαρότατους προβληματισμούς παρά τη σταδιακή μείωσή του την τελευταία 20ετία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Unesco.
«Είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση. Η παιδεία είναι θεμελιώδες δικαίωμα και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι αυτό το δικαίωμα θα γίνεται σεβαστό για κάθε παιδί», τόνισε η γενική διευθύντρια της Unesco, Οντρέ Αζουλέ, σε ανακοίνωσή της.
Από τα 244 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 6-18 ετών που δεν πηγαίνουν σχολείο, περισσότερο από το 40%, δηλαδή 98 εκατομμύρια, ζουν στην υποσαχάρια Αφρική, κυρίως στον Νίγηρα (20,2 εκατομμύρια), στην Αιθιοπία (10,5 εκ.), στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (5,9 εκ.) και την Κένυα (1,8 εκ.), σύμφωνα με την Unesco.
Αν και περισσότερα κορίτσια σε σχέση με αγόρια δεν πήγαιναν σχολείο το 2000 (+2,5% στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και +3,9% στη δευτεροβάθμια), η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων «εκμηδενίστηκε», παρατήρησε η υπηρεσία του ΟΗΕ, αν και «παραμένουν περιφερειακές διαφορές».
To 2000 ο αριθμός των παιδιών που δεν πήγαιναν σχολεία έφτανε τα 400 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Unesco, η οποία χαιρέτισε τις «προόδους» που έχουν γίνει στο θέμα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αν και ο ρυθμός βελτίωσης «επιβραδύνθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας