Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα να αναστείλουν πλήρως μια συμφωνία διευκόλυνσης θεωρήσεων εισόδου με τη Ρωσία, καθιστώντας πιο δύσκολη και πιο ακριβή την είσοδο Ρώσων πολιτών στην ΕΕ, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.
«Συμφωνήσαμε για... την πλήρη αναστολή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας για τη διευκόλυνση των θεωρήσεων εισόδου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου κατά το τέλος της διήμερης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στην Πράγα.
«Θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των νέων θεωρήσεων εισόδου που εκδίδονται από τις χώρες μέλη της ΕΕ. Θα είναι πιο δύσκολο, θα παίρνει περισσότερο χρόνο».
Διπλωμάτες δήλωσαν πως οι υπουργοί του μπλοκ δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν αμέσως για μια καθολική απαγόρευση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων εισόδου για τους Ρώσους καθώς οι χώρες μέλη είχαν διχαστεί στο θέμα αυτό.
Ο Μπορέλ τόνισε πως έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των συνοριακών διελεύσεων από τη Ρωσία προς τις γειτονικές χώρες από τα μέσα Ιουλίου.
«Έχει γίνει ένας κίνδυνος για την ασφάλεια αυτών των γειτονικών χωρών», πρόσθεσε. «Επιπλέον, είδαμε πολλούς Ρώσους να ταξιδεύουν με άνεση και να ψωνίζουν σαν να μην μαίνεται πόλεμος στην Ουκρανία.»
Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ρώσοι πολίτες εισήλθαν στην Ένωση μέσω των χερσαίων συνόρων αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι περισσότεροι μέσω Φινλανδίας και Εσθονίας, δήλωσε η υπηρεσία φύλαξης των συνόρων της ΕΕ, Frontex.
Σε μια παραχώρηση προς τις ανατολικές χώρες που είχαν ζητήσει πιο αυστηρά μέτρα, ο Μπορέλ είπε πως οι γειτονικές προς τη Ρωσία χώρες «μπορούν να λάβουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο για να περιορίσουν την είσοδο στην Ε.Ε.».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μπορέλ διευκρίνισε πως αν και ο κάτοχος ταξιδιωτικής βίζας μπορεί να μπει στην Ε.Ε., υπάρχουν περιπτώσεις όπου η βίζα δεν αρκεί και εναπόκειται στα κράτη μέλη, ανάλογα με τις νομοθεσίες τους, να αποφασίσουν πώς θα διαχειριστούν το θέμα.
Διευκρίνισε ωστόσο πως αυτά τα μέτρα θα πρέπει να συνάδουν με τους κανόνες του χώρου Σένγκεν και υπογράμμισε πως είναι σημαντικό οι Ρώσοι μέλη της κοινωνίας των πολιτών να μπορούν να συνεχίσουν να έρχονται στην Ε.Ε.
Αυτό που πρακτικά αλλάζει είναι πως οι Ρώσοι πολίτες καλούνται να πληρώνουν, πλέον, 80 ευρώ για την έκδοση βίζας και όχι 35 που ήταν μέχρι τώρα το αντίτιμο.
Ακόμα, οι υπουργοί συμφώνησαν πως ρωσικά διαβατήρια που εκδόθηκαν σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας δεν θα αναγνωρίζονται από τα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Επίσης, ο Μπορέλ σημείωσε πως ορισμένα κράτη μέλη ήγειραν ανησυχίες για το πώς θα διαχειριστούν τις βίζες που έχουν εκδοθεί ήδη, κατάσταση για την οποία χρειάζεται να υπάρχει κοινή πολιτική. Για αυτό το λόγο, πρόσθεσε, αποφασίστηκε το Συμβούλιο να καλέσει την Κομισιόν να καταθέσει προτάσεις για κοινές κατευθυντήριες γραμμές στο θέμα αυτό.
Σε δικές του δηλώσεις ο Τσέχος Υπουργός Εξωτερικών Γιάν Λιπάβσκι υπενθύμισε πως θέση της Πράγας είναι η κατάργηση των θεωρήσεων και πως η τσεχική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σχετικές ενέργειες. Χαρακτήρισε πάντως τη σημερινή απόφαση ως πρώτο βήμα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας